Recepti Desert 04. studenoga 2024.

Prefini cukerančići iz "Slatke kuharice" Petre Jelenić

Desert
35 MIN
10 MIN
12
SREDNJE
slatka kuharica petra jelenić
Petra Jelenić i Alida Vadanjel zajedno su pripremile tradicionalne cukerančiće
foto: Instagram @slatkakuharica
Predivni suhi kolačići koji se umaču u alkohol nova su zvijezda emisije "Slatka kuharica" Petre Jelenić koja je s gospođom Alidom Vadanjel napravila tradicionalnu verziju, a potom osmislila i vlastitu verziju

Ove jeseni jedva čekamo svaku nedjelju, i to zbog popodnevne doze slatkog u hit emisiji "Slatka kuharica" naše najbolje slastičarke Petre Jelenić. Dok je na HTV-u "Slatka kuharica" ne trepćemo, čak ni ne jedemo slatko 😉, kako nam ništa ne bi ometalo koncentraciju dok upijamo svaki detalj recepata koje Petra Jelenić priprema uz savjete svojih domaćica, a potom uživamo i u njezinim modernim verzijama tradicionalnih slastica koje otkrivaju svu njezinu strast prema slastičarstvu, kao i Petrinu veliku maštovitost i kreativnost.

slatka kuharica petra jelenić | Author: Instagram @slatkakuharica Petra Jelenić i Alida Vadanjel foto: Instagram @slatkakuharica

Neodoljivi cukerančići u kombinaciji s malvazijom

Ove nedjelje zvijezda "Slatke kuharice", naravno uz Petru Jelenić i njezinu domaćicu Alidu Vadanjel, čuvaricu slatke tradicije Pazina i čitave Istre, bili su - pazinski cukerančići. Riječ je o preukusnim tradicionalnim suhim kolačićima specifična oblika koji, iako suhi, lako klize niz grlo... A zašto? Prvo zato što su tako ukusni, a drugo zato što se umaču u najfiniju istarsku malvaziju

U tradicionalnoj verziji cukerančića koju je Petri predstavila gospođa Alida, malvazija dolazi u kombinaciji s kruškovcem i rumom te malo vanilin šećera! Kombinacija iz snova!

SOL; Mate janković, petra jelenić Možda vas zanima... Petra Jelenić otišla je iz Sala i dolazi u SOL Mate Jankovića! Najave slatka kuharica, poderane gaće, petra jelenić Možda vas zanima... Poderane gaće iz "Slatke kuharice" Petre Jelenić Recepti

Prehrambeni amonijak - što je to i kako se koristi?

Još jedna specifičnost pripreme cukerančića jest da se za dizanje tijesta prema tradiciji koristi - prehrambeni amonijak. Petra Jelenić odlično je objasnila sve o ovoj namirnici s kojom se mnogi nisu nikad susreli.

"Prehrambeni amonijak se kupuje u ljekarni  - starinski recepti ga često koriste kao sredstvo za dizanje. S njime treba imati malo iskustva, dosta je neugodnog mirisa no rahli kolače, najčešće kekse, na specifičan način. Tradicionalno se rabi u pazinskim cukerančićima, korčulanskim klašunima, korčulanskim cukarinima i slično. Možete ga zamijeniti praškom za pecivo no ne daje istu teksturu", objasnila je Petra.

U nastavku donosimo tradicionalni recept, a potom i Petrinu modernu verziju s bijelom čokoladom. Tim redom ih i pripremi, jer bez prvog nema drugog 😉

slatka kuharica petra jelenić | Author: Instagram @slatkakuharica "Slatka kuharica" foto: Instagram @slatkakuharica slatka kuharica petra jelenić | Author: Instagram @slatkakuharica Pazinski cukerančići foto: Instagram @slatkakuharica

Ne gasi ekran dok kuham

Pazinski cukerančići - recept gospođe Alide
35 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
CUKERANČIĆI
Sastojci
  • Jaje 5 kom
  • Šećer 350 g
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Sol
  • Suncokretovo ulje 150 ml
  • Maslac 150 g
  • Glatko brašno 1 kg
  • Prehrambeni amonijak 25 g
  • Mlijeko 100 ml
  • Prašak za pecivo
  • Narančina korica 1 kom
  • Limunova korica 1 kom
  • Kruškovac
  • Rum
ZA NAMAKANJE
Sastojci
  • Malvazija
  • Kruškovac
  • Rum
  • Vanilin šećer
POSIP
Sastojci
  • Šećer
Postupak
  1. Pomiješajte jaja i šećer, dodajte vaniliju, koricu limuna i naranče pa pjenasto izmiješajte. Umiješajte ulje, aromu kruškovca, rum i maslac sobne temperature.


  2. Brašno sipajte na radnu površinu, naravite rupicu u sredini u koju stavite amonijak. Okolo po rubu pospite prašak za pecivo. Zagrijte mlijeko i polijte po amonijaku. Pomiješajte i polako počnite lijevati smjesu sa jajima i mijesiti. 


  3. Zamijesite tijesto i pustite da odmara 2 sata na sobnoj temperaturi.


  4. Oblikujte cukerančiće u njihov specifičan ‘razgranati’ oblik. Tijesto se razvalja na valjčiće, koji se režu na 20-ak centimetara duljine i zarezuju ‘grančice’.


  5. Cukerančiće savijte u polumjesec i pecite 8-10 minuta u pećnici zagrijanoj na temperaturi od 180 do 200 °C, odnosno dok ne porumene.


  6. Pomiješajte malvaziju, rum, kruškovac i vanilijn šećer. Ohlađene cukerančiće umočite u mješavinu s vinom pa pospite šećerom. 

    Pustite da se posuše i malo odstoje. U slast!


slatka kuharica petra jelenić | Author: Instagram @slatkakuharica Dražejasti cukerančići - recept Petre Jelenić foto: Instagram @slatkakuharica

Ne gasi ekran dok kuham

Dražejasti cukerančići - recept by Petra Jelenić
40 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
20
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Malvazija 130 g
  • Mahuna vanilije 0,50 kom
  • Cejlonski cimet - štapić 1 kom
  • Bijela čokolada 300 g
  • Mljeveni suhi cukerančići 250 g
  • Orasi 40 g
  • Bijela čokolada 200 g
  • Mljeveni suhi cukerančići
Postupak
  1. Bijelu čokoladu (300 g) otopite na pari, pazite da se ne pregrije - ne smije preći 45°C.


  2. Vino, vaniliju i cimet zakipite pa prelijte preko čokolade. Miješajte da se dobro poveže pa umiješajte mljevene cukerančiće. 


  3. Smjesu izlijte u kalup, poravnajte i stavite u hladnjak da se stisne. 


  4. Stisnuti ganache narežite na kockice. 


  5. Uvaljajte u rastopljenu bijelu čokoladu (200 g) pa pospite mrvicama mljevenih cukerančića tresući zdjelu da se dražeje oblože mrvicama. Ponovite postupak. U slast! 


Imamo još super recepata iz "Slatke kuharice"...

petra jelenić, slatka kuharica Možda vas zanima... Recept za knedle iz "Slatke kuharice" Petre Jelenić Recepti petra jelenić slatka kuharica, krafi Možda vas zanima... Plominski krafi iz "Slatke kuharice" Petre Jelenić Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.