U novoj epizodi serijala "Slatka kuharica" slastičarka Petra Jelenić u Osijeku je pripremala tradicionalne knedle, ali i vlastitu, modernu verziju
Znaš li da u Osijeku petkom crkvena zvona zvone u 11 sati ujutro kako bi podsjetila domaćice da stave kuhati knedle na vrijeme? Ni mi to do sada nismo znali, no ovu fora zanimljivost doznali smo u novoj epizodi najslađe domaće emisije "Slatka kuharica" u kojoj naša najbolja slastičarka Petra Jelenić obilazi Hrvatsku i istražuje i priprema tradicionalne slastice te potom priprema i vlastitu, modernu verziju.
Petra Jelenić i Ruža Sekereš
foto: Instagram @slatkakuharica
U ovoj epizodi Petra se zaputila u Osijek gdje je zajedno s majstoricom Ružom Sekereš pripremila tradicionalne knedle sa šljivama, a potom je osmislila i vlastitu, modernu verziju - osječku pjenu od krumpirovih kora. Oba recepta jako nam se sviđaju pa ih donosimo u nastavku.
"Dobro ti je ovo, ali kao desert nakon knedli!", kazala je gospođa Ruža kroz smijeh nakon što je kušala Petrinu verziju.
Već u sljedećoj epizodi Petra odlazi u Istru, u Plomin, gdje će pripremati prefine krafe! Jedva čekamo!
Krumpir očistite i ogulite pa stavite kuhati u posoljenu vodu. Kada se skuha dobro ocijedite.
Krumpir očistite i ogulite pa stavite kuhati u posoljenu vodu. Kada se skuha dobro ocijedite.
Tijesto podijelite na jednake dijelove – koju veličinu knedli želite. Svaki komad tijesta malo splještite između dlanova, umetnite šljivu pa zatvorite tijesto oblikujući knedlu.
Stavite grijati lonac vode i kad proključa posolite.
Stavite kuhati knedle i kad voda proključa smanjite vatru i kuhajte 5-7 minuta.
Na tavi otopite malo svinjske masti i pospite mrvicama. Pržite mrvice dok ne dobiju boju pa stavite knedle.
Okrećite knedle na mrvicama dok cijele ne budu prekrivene pa stavite na tanjure.
Pospite šećerom i poslužite.
Osječka pjena od krumpirovih kora - recept by Petra Jelenić
foto: Instagram @slatkakuharica
Ne gasi ekran dok kuham
Osječka pjena od krumpirovih kora - recept by Petra Jelenić
35 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
PJENA OD KRUMPIROVIH KORA
Sastojci
Krumpir - crveni
2
kom
Krumpir - bijeli
2
kom
Mlijeko
100
g
Slatko vrhnje
300
g
Krupna sol
Med
1
žlica
Vanilija u prahu
Postupak
Debelo oguljene kore od krumpira (da ostane više krumpira na njima nego inače) složiti na krupnu sol i staviti peći na 200°C do karamelizacije.
Kore ohladiti, staviti u slatko vrhnje i mlijeko. Pokriti folijom i pustiti da infuzira preko noći.
Drugi dan procijediti, dodati med i vaniliju pa sipati u bocu za šlag.
Staviti jednu bombicu potisnog plina, protresti i spremiti na hladno.
HRSKAVE MLIJEČNE MRVICE
Sastojci
Maslac
20
g
Brašno
1
žlica
Mlijeko u prahu
1
žlica
Panko mrvice
40
g
Sol
1
prstohvat
Postupak
Otopiti maslac, pomiješati suhe sastojke osim soli pa sipati na maslac. Lagano peći do zlatno-smeđe boje. Sipati na papir za pečenje da se ohladi i malo posoliti.