Recepti Desert 21. listopada 2024.

Recept za knedle iz "Slatke kuharice" Petre Jelenić

Desert
40 MIN
25 MIN
8
SREDNJE
petra jelenić, slatka kuharica
Petra Jelenić i gospođa Ruža Sekereš zajedno su pripremile slasne knedle
foto: Instagram @slatkakuharica
U novoj epizodi serijala "Slatka kuharica" slastičarka Petra Jelenić u Osijeku je pripremala tradicionalne knedle, ali i vlastitu, modernu verziju

Znaš li da u Osijeku petkom crkvena zvona zvone u 11 sati ujutro kako bi podsjetila domaćice da stave kuhati knedle na vrijeme? Ni mi to do sada nismo znali, no ovu fora zanimljivost doznali smo u novoj epizodi najslađe domaće emisije "Slatka kuharica" u kojoj naša najbolja slastičarka Petra Jelenić obilazi Hrvatsku i istražuje i priprema tradicionalne slastice te potom priprema i vlastitu, modernu verziju.

slatka kuharica, poderane gaće, petra jelenić Možda vas zanima... Poderane gaće iz "Slatke kuharice" Petre Jelenić Recepti

petra jelenić, slatka kuharica | Author: Instagram @slatkakuharica Petra Jelenić i Ruža Sekereš foto: Instagram @slatkakuharica

U ovoj epizodi Petra se zaputila u Osijek gdje je zajedno s majstoricom Ružom Sekereš pripremila tradicionalne knedle sa šljivama, a potom je osmislila i vlastitu, modernu verzijuosječku pjenu od krumpirovih kora. Oba recepta jako nam se sviđaju pa ih donosimo u nastavku.

"Dobro ti je ovo, ali kao desert nakon knedli!", kazala je gospođa Ruža kroz smijeh nakon što je kušala Petrinu verziju.

Već u sljedećoj epizodi Petra odlazi u Istru, u Plomin, gdje će pripremati prefine krafe! Jedva čekamo!

petra jelenić, slatka kuharica | Author: Instagram @slatkakuharica Knedle gospođe Ruže foto: Instagram @slatkakuharica

Ne gasi ekran dok kuham

Knedle gospođe Ruže
40 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Krumpir 1 kg
  • Maslac 100 g
  • Oštro brašno 400 g
  • Jaje 2 kom
  • Sol
  • Svinjska mast
  • Krušne mrvice
  • Šećer
Postupak
  1. Krumpir očistite i ogulite pa stavite kuhati u posoljenu vodu. Kada se skuha dobro ocijedite.


  2. Krumpir očistite i ogulite pa stavite kuhati u posoljenu vodu. Kada se skuha dobro ocijedite.


  3. Tijesto podijelite na jednake dijelove – koju veličinu knedli želite. Svaki komad tijesta malo splještite između dlanova, umetnite šljivu pa zatvorite tijesto oblikujući knedlu.


  4. Stavite grijati lonac vode i kad proključa posolite.


  5. Stavite kuhati knedle i kad voda proključa smanjite vatru i kuhajte 5-7 minuta.


  6. Na tavi otopite malo svinjske masti i pospite mrvicama. Pržite mrvice dok ne dobiju boju pa stavite knedle.


  7. Okrećite knedle na mrvicama dok cijele ne budu prekrivene pa stavite na tanjure.

    Pospite šećerom i poslužite.


petra jelenić, slatka kuharica | Author: Instagram @slatkakuharica Osječka pjena od krumpirovih kora - recept by Petra Jelenić foto: Instagram @slatkakuharica

Ne gasi ekran dok kuham

Osječka pjena od krumpirovih kora - recept by Petra Jelenić
35 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
PJENA OD KRUMPIROVIH KORA
Sastojci
  • Krumpir - crveni 2 kom
  • Krumpir - bijeli 2 kom
  • Mlijeko 100 g
  • Slatko vrhnje 300 g
  • Krupna sol
  • Med 1 žlica
  • Vanilija u prahu
Postupak
  1. Debelo oguljene kore od krumpira (da ostane više krumpira na njima nego inače) složiti na krupnu sol i staviti peći na 200°C do karamelizacije.

    Kore ohladiti, staviti u slatko vrhnje i mlijeko. Pokriti folijom i pustiti da infuzira preko noći.


  2. Drugi dan procijediti, dodati med i vaniliju pa sipati u bocu za šlag.

    Staviti jednu bombicu potisnog plina, protresti i spremiti na hladno.


HRSKAVE MLIJEČNE MRVICE
Sastojci
  • Maslac 20 g
  • Brašno 1 žlica
  • Mlijeko u prahu 1 žlica
  • Panko mrvice 40 g
  • Sol 1 prstohvat
Postupak
  1. Otopiti maslac, pomiješati suhe sastojke osim soli pa sipati na maslac. Lagano peći do zlatno-smeđe boje. Sipati na papir za pečenje da se ohladi i malo posoliti.


petra jelenić, slatka kuharica | Author: Instagram @slatkakuharica Petra Jelenić foto: Instagram @slatkakuharica slatka kuharica, petra jelenić, paprenjak Možda vas zanima... Krenula je nova sezona Slatke kuharice, imamo recept za prefine paprenjake! Recepti SOL; Mate janković, petra jelenić Možda vas zanima... Petra Jelenić otišla je iz Sala i dolazi u SOL Mate Jankovića! Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.