Recepti Desert 30. rujna 2024.

Krenula je nova sezona Slatke kuharice, imamo recept za prefine paprenjake!

Desert
35 MIN
20 MIN
50
SREDNJE
slatka kuharica, petra jelenić, paprenjak
Starogrojski paprenjok iz emisije "Slatka kuharica"
foto: Instagram @slatkakuharica
Petra Jelenić uz pomoć Vinke Tudor u Starom Gradu na Hvaru pripremila je tradicionalne starogrojske paprenjoke, ali i svoju interpretaciju te slastice - prefinu Poper tortu. Donosimo oba receota!

U nedjelju se na male ekrane vratila omiljena kulinarska emisija "Slatka kuharica", i to sa svojom novom, trećom sezonom. Nedjelja poslijepodne, u 16.50, na Prvom programu HTV-a bila je (i bit će i idućih 11 nedjelja) rezervirana za ovu najslađu emisiju na domaćom televizijama. Kako i ne bi kad je u glavnoj ulozi sjajna Petra Jelenić, naša najbolja i najkreativnija slastičarka!

slatka kuharica, petra jelenić Možda vas zanima... Slatka kuharica vraća se na male ekrane 29. rujna! Najave

Tradicionalni paprenjaci i moderna torta

U prvoj epizodi nove "Slatke kuharice" Petra je posjetila Hvar, a u Starom Gradu, uz pomoć Vinke Tudor pripremila je tradicionalne starigradske paprenjake (tradicionalno nazvane "Starogrodski paprenjok"), kolačiće kojima nije mogao odoljeti ni slavni Petar Hektorović! Ovi divni kolačići s aromama prošeka, meda, maslinova ulja, cimeta, klinčića i muškatnog oraščića te šafrana toliko su je oduševili da je kreirala i posebnu Poper tortu koja okusima podsjeća na ovu tradicionalnu hvarsku slasticu, 

Spoj prošlosti i sadašnjosti, tradicije i modernog, našao se tako na slatkim tanjurima s potpisom Petre Jelenić, a recepte donosimo u nastavku. Također, s veseljem i nestrpljenjem javljamo kako će se i u drugoj epizodi Petra Jelenić zadržati na Hvaru, ovaj put u mjestašcu Pitve.

slatka kuharica, petra jelenić | Author: HRT Priprema starigradskih paprenjaka foto: HRT

Ne gasi ekran dok kuham

Starogrojski paprenjok
35 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
50
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Med 1 kg
  • Glatko brašno 2 kg
  • Maslinovo ulje 250 ml
  • Prošek 250 ml
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Muškatni oraščić 1 kom
  • Šafran 1 prstohvat
  • Cimet 1 žlica
  • Soda bikarbona 1 žličica
  • Klinčić u prahu 1 žličica
  • Bjelanjak 1 kom
  • Šećer u prahu 250 g
Postupak
  1. Zakuhaj med i pusti da se ohladi. Klinčiće malo zdrobi pa stavi u 100 ml prošeka. Prokuhaj klinčiće pa ostavi da se ohlade.

    U 50 ml prošeka namrvi šafran i pusti da se namače.


  2. U ohlađen, ali tekuć med naribaj cijeli muškatni oraščić, dodaj cimet, sodu bikarbonu.

    Dodaj prošek aromatiziran klinčićem, prošek sa šafranom i maslinovo ulje.

    Promiješaj pa počnite dodavati 1 kg brašna. Pokrij krpom lonac pa ostavi da odstoji 6 sati.


  3. Odmoreno tijesto sipaj na dobro pobrašnjenu radnu površinu (za to koristi ostatak brašna), zamijesi da se daju oblikovati kuglice.

    Od kuglica oblikuj razne oblike po želji. Slaži na papir za pečenje i stavi peći u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 15-20 minuta. Ohladi.


  4. Prosij šećer u prahu pa dodaj bjelanjak i dobro izradi. Smjesu stavi u vrećicu za ukrašavanje i ukrasi paprenjake po želji.


poper torta | Author: Instagram @slatkakuharica Petrina Poper torta foto: Instagram @slatkakuharica

Ne gasi ekran dok kuham

Poper torta - recept Petre Jelenić
65 MIN
pripreme
65 MIN
kuhanja
12
porcija
ZAHTJEVNO
BISKVIT
Sastojci
  • Med 110 g
  • Maslac 110 g
  • Jaje 2 kom
  • Pirovo brašno 125 g
  • Prašak za pecivo 1 g
  • Muškatni oraščić
  • Cimet 0,50 žličica
  • Klinčić u prahu 0,13 žličica
  • Narančina korica 1 kom
  • Limunova korica 1 kom
Postupak
  1. Sve namirnice moraju biti sobne temperature.


  2. Pećnicu zagrij na 170°C. Kalupe tanko poprskaj masnoćom u spreju, a višak obriši papirnatim ručnikom. Prosij brašno zajedno s praškom za pecivo.


  3. Maslac i med pjenasto izmiksaj, dodaj jedno po jedno jaje. Dodaj začine i koricu naranče i limuna pa zatim brašno s praškom za pecivo.

    Rasporedi smjesu u kalupe, poravnaj i stavi peći. Nakon pečenja pusti da se ohladi.


BAVARSKA KREMA OD ŠAFRANA, MEDA I VANILIJE
Sastojci
  • Mlijeko 125 g
  • Žumanjak 1 kom
  • Med 30 g
  • Šećer 1 žlica
  • Šafran
  • Mahuna vanilije 1 kom
  • Želatina u listićima 6 g
  • Slatko vrhnje 250 g
Postupak
  1. U mužar stavi žlicu šećera i šafran pa usitni u prah. Mlijeko, šafran i vaniliju stavi zagrijavati. Želatinu namoči list po listu u hladnu vodu

    Med pomiješaj sa žumanjkom, stavi u mlijeko i zagrijavaj, uz miješanje, do 83°C. Makni s vatre, dodaj želatinu i stavi hladiti.


  2. Slatko vrhnje izmiksaj u mekši šlag. U mlaku kremu umiješaj šlag i dobro poveži. Napunite tortice i stavi smrznuti.


GLAZURA
Sastojci
  • Kakao maslac 200 g
  • Bijela čokolada 400 g
  • Mliječna čokolada
  • Maline
Postupak
  1. Kakao maslac rastopi na štednjaku na jako laganoj vatri - ne smije se pregrijati. Otopi ga do pola pa makni s vatre i miješaj dok se sav kakao maslac ne rastopi.


  2. Čokoladu otopi na pari - pazi da temperatura ne prijeđe 40°C. Spoji čokolade i kakao maslac, malo tonirae otopljenom mliječnom čokoladom (da imitiramo boju paprenjaka) pa glaziraj smrznute tortice.

    Ukrasi bijelom čokoladom i malinama. 


Salo Možda vas zanima... Salo postaje nezaobilazna destinacija na Dolcu! Najave Čokoladni raspucanci Možda vas zanima... Raspucanci Petre Jelenić: tajna je u konjaku! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.