Petra Jelenić uz pomoć Vinke Tudor u Starom Gradu na Hvaru pripremila je tradicionalne starogrojske paprenjoke, ali i svoju interpretaciju te slastice - prefinu Poper tortu. Donosimo oba receota!
U nedjelju se na male ekrane vratila omiljena kulinarska emisija "Slatka kuharica", i to sa svojom novom, trećom sezonom. Nedjelja poslijepodne, u 16.50, na Prvom programu HTV-a bila je (i bit će i idućih 11 nedjelja) rezervirana za ovu najslađu emisiju na domaćom televizijama. Kako i ne bi kad je u glavnoj ulozi sjajna Petra Jelenić, naša najbolja i najkreativnija slastičarka!
U prvoj epizodi nove "Slatke kuharice" Petra je posjetila Hvar, a u Starom Gradu, uz pomoć Vinke Tudor pripremila je tradicionalne starigradske paprenjake (tradicionalno nazvane "Starogrodski paprenjok"), kolačiće kojima nije mogao odoljeti ni slavni Petar Hektorović! Ovi divni kolačići s aromama prošeka, meda, maslinova ulja, cimeta, klinčića i muškatnog oraščića te šafrana toliko su je oduševili da je kreirala i posebnu Poper tortu koja okusima podsjeća na ovu tradicionalnu hvarsku slasticu,
Spoj prošlosti i sadašnjosti, tradicije i modernog, našao se tako na slatkim tanjurima s potpisom Petre Jelenić, a recepte donosimo u nastavku. Također, s veseljem i nestrpljenjem javljamo kako će se i u drugoj epizodi Petra Jelenić zadržati na Hvaru, ovaj put u mjestašcu Pitve.
Priprema starigradskih paprenjaka
foto: HRT
Ne gasi ekran dok kuham
Starogrojski paprenjok
35 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
50
porcija
SREDNJE
Sastojci
Med
1
kg
Glatko brašno
2
kg
Maslinovo ulje
250
ml
Prošek
250
ml
Vanilin šećer
1
kom
Muškatni oraščić
1
kom
Šafran
1
prstohvat
Cimet
1
žlica
Soda bikarbona
1
žličica
Klinčić u prahu
1
žličica
Bjelanjak
1
kom
Šećer u prahu
250
g
Postupak
Zakuhaj med i pusti da se ohladi. Klinčiće malo zdrobi pa stavi u 100 ml prošeka. Prokuhaj klinčiće pa ostavi da se ohlade.
U 50 ml prošeka namrvi šafran i pusti da se namače.
U ohlađen, ali tekuć med naribaj cijeli muškatni oraščić, dodaj cimet, sodu bikarbonu.
Dodaj prošek aromatiziran klinčićem, prošek sa šafranom i maslinovo ulje.
Promiješaj pa počnite dodavati 1 kg brašna. Pokrij krpom lonac pa ostavi da odstoji 6 sati.
Odmoreno tijesto sipaj na dobro pobrašnjenu radnu površinu (za to koristi ostatak brašna), zamijesi da se daju oblikovati kuglice.
Od kuglica oblikuj razne oblike po želji. Slaži na papir za pečenje i stavi peći u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 15-20 minuta. Ohladi.
Prosij šećer u prahu pa dodaj bjelanjak i dobro izradi. Smjesu stavi u vrećicu za ukrašavanje i ukrasi paprenjake po želji.
Pećnicu zagrij na 170°C. Kalupe tanko poprskaj masnoćom u spreju, a višak obriši papirnatim ručnikom. Prosij brašno zajedno s praškom za pecivo.
Maslac i med pjenasto izmiksaj, dodaj jedno po jedno jaje. Dodaj začine i koricu naranče i limuna pa zatim brašno s praškom za pecivo.
Rasporedi smjesu u kalupe, poravnaj i stavi peći. Nakon pečenja pusti da se ohladi.
BAVARSKA KREMA OD ŠAFRANA, MEDA I VANILIJE
Sastojci
Mlijeko
125
g
Žumanjak
1
kom
Med
30
g
Šećer
1
žlica
Šafran
Mahuna vanilije
1
kom
Želatina u listićima
6
g
Slatko vrhnje
250
g
Postupak
U mužar stavi žlicu šećera i šafran pa usitni u prah. Mlijeko, šafran i vaniliju stavi zagrijavati. Želatinu namoči list po listu u hladnu vodu
Med pomiješaj sa žumanjkom, stavi u mlijeko i zagrijavaj, uz miješanje, do 83°C. Makni s vatre, dodaj želatinu i stavi hladiti.
Slatko vrhnje izmiksaj u mekši šlag. U mlaku kremu umiješaj šlag i dobro poveži. Napunite tortice i stavi smrznuti.
GLAZURA
Sastojci
Kakao maslac
200
g
Bijela čokolada
400
g
Mliječna čokolada
Maline
Postupak
Kakao maslac rastopi na štednjaku na jako laganoj vatri - ne smije se pregrijati. Otopi ga do pola pa makni s vatre i miješaj dok se sav kakao maslac ne rastopi.
Čokoladu otopi na pari - pazi da temperatura ne prijeđe 40°C. Spoji čokolade i kakao maslac, malo tonirae otopljenom mliječnom čokoladom (da imitiramo boju paprenjaka) pa glaziraj smrznute tortice.