U novoj epizodi "Slatke kuharice" slastičarka Petra Jelenić posjetila je Kršan i Plomin i tamo naučila praviti tradicionalnu slatku tjesteninu - krafe. Osmislila je i svoju verziju, a mi donosimo oba recepta
Tradicionalni recepti naših baka i moderne verzije istih koje osmišljava naša najbolja slastičarka Petra Jelenić odličan su koncept slatkog gastro-putopisnog serijala "Slatka kuharica" čiju novu, treću sezonu nedjeljom gledamo na Prvom programu HTV-a. Ovaj put Petra je posjetila Plomin i Kršan gdje se svake godine 1. svibnja održava popularni Krafifest, u čast tradicionalnom istarskom jelu - krafi, punjenoj tjestenini koju možemo jesti i u slanoj i u slatkoj verziji.
Na zidinama Plomina, s pogledom na Cres, Lošinj i Učku, krafi-majstorica Ana Trdoslavić naučila je Petru Jelenić kako se po starinski rade krafi. Potom je Petra Jelenić osmislila vlastitu verziju krafi, u obliku prhkih keksića s nadjevom od sira, agruma i orašastih plodova.
"Ovi tvoji krafi nisu kao moji, ali su jako fini", poručila je Petri gospođa Ana, iskusna majstorica za krafi.
Donosimo oba recepta - onaj tradicionalni koji je otkrila gospođa Ana, i onaj za Petrinu prhku verziju.
Petra Jelenić i Ana Trdoslavić
foto: Instagram @slatkakuharica
Plominski krafi
foto: Instagram @slatkakuharica
Ne gasi ekran dok kuham
Plominski krafi - recept gospođe Ane
25 MIN
pripreme
7 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
Glatko brašno
400
g
Jaje
2
kom
Sol
1
prstohvat
Suncokretovo ulje
3
žlica
Voda
1
žlica
Limunova korica
0,50
kom
Postupak
Od svih sastojaka umijesi glatko tijesto i pusti da se malo domori dok pripremaš nadjev.
NADJEV
Sastojci
Grožđice
40
g
Rum
50
ml
Tvrđi kravlji sir
300
g
Vanilin šećer
1
kom
Jaje
1
kom
Šećer
2
žlica
Krušne mrvice
2
žlica
Maslac
40
g
Postupak
U grožđice dodaj rum.
Naribaj sir pa dodaj vaniliju, jaje, šećer i vanilin šećer. Pomiješaj pa dodaj mrvice da povežu smjesu. Dodaj grožđice i rum.
Tijesto razvaljaj na 3 mm debljine. Rasporedi nadjev na tijesto i oblikuj krafe.
Zakuhaj lonac vode, dodaj sol i stavi kuhati krafe oko 7 minuta.
Krafe izvadi iz vode pa na svaki stavi malo maslaca i naribanog sira. Ukrasi mentom i posluži.
Krafi su se tradicionalno posluživali uz gulaše i žgvacet, a posluživala se i ovakva, slatka verzija.
Prhki 'krafasti' keksi - recept Petre Jelenić
foto: Instagram @slatkakuharica
Ne gasi ekran dok kuham
Prhkhi 'krafasti' keksi - recept by Petra Jelenić
25 MIN
pripreme
12 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
Maslac
120
g
Glatko brašno
205
g
Šećer u prahu
60
g
Limunova korica
1
kom
Narančina korica
1
kom
Sol
1
prstohvat
NADJEV
Sastojci
Bijela čokolada
150
g
Meki ovčji sir
150
g
Pistacije
60
g
Bademi
60
g
Narančina korica
1
kom
Limunova korica
1
kom
Sol
1
prstohvat
Postupak
Zamijesi sve sastojke u glatko tijesto. Ako je slučajno malo suho dodaj žlicu vode.
Spremi u hladnjak da se stisne.
Sve namirnice za nadjev moraju biti sobne temperature. Čokoladu otopi na pari pa umiješaj razrađeni sir. Miješaj da se poveže pa doda ostale sastojke.
Glatku smjesu za nadjev spremi u hladnjak da se stisne pa oblikuj kuglice teške 25 g.
Stisnuto tijesto podijeli u kuglice od 30 g i razradi. Valjaj u krugove promjera 10-ak centimetara. Stavi na sredinu nadjev, preklopi pa oblikuj kekse.
Složi na lim za pečenje i stavi peći u pećnicu zagrijanu na 175°C oko 12 minuta (ovisi o pećnici). Peci bez upaljenog ventilatora.
Isprobaj i ove divne recepte iz "Slatke kuharice" Petre Jelenić!