Recepti Tjestenina 28. listopada 2024.

Plominski krafi iz "Slatke kuharice" Petre Jelenić

Tjestenina
25 MIN
7 MIN
4
SREDNJE
petra jelenić slatka kuharica, krafi
Petra Jelenić i Ana Trdoslavić pripremile su tradicionalne plominske krafe
foto: Instagram @slatkakuharica
U novoj epizodi "Slatke kuharice" slastičarka Petra Jelenić posjetila je Kršan i Plomin i tamo naučila praviti tradicionalnu slatku tjesteninu - krafe. Osmislila je i svoju verziju, a mi donosimo oba recepta

Tradicionalni recepti naših baka i moderne verzije istih koje osmišljava naša najbolja slastičarka Petra Jelenić odličan su koncept slatkog gastro-putopisnog serijala "Slatka kuharica" čiju novu, treću sezonu nedjeljom gledamo na Prvom programu HTV-a. Ovaj put Petra je posjetila Plomin i Kršan gdje se svake godine 1. svibnja održava popularni Krafifest, u čast tradicionalnom istarskom jelu - krafi, punjenoj tjestenini koju možemo jesti i u slanoj i u slatkoj verziji.

slatka kuharica, poderane gaće, petra jelenić Možda vas zanima... Poderane gaće iz "Slatke kuharice" Petre Jelenić Recepti

Na zidinama Plomina, s pogledom na Cres, Lošinj i Učku, krafi-majstorica Ana Trdoslavić naučila je Petru Jelenić kako se po starinski rade krafi. Potom je Petra Jelenić osmislila vlastitu verziju krafi, u obliku prhkih keksića s nadjevom od sira, agruma i orašastih plodova.

"Ovi tvoji krafi nisu kao moji, ali su jako fini", poručila je Petri gospođa Ana, iskusna majstorica za krafi. 

Donosimo oba recepta - onaj tradicionalni koji je otkrila gospođa Ana, i onaj za Petrinu prhku verziju.

petra jelenić slatka kuharica, krafi | Author: Instagram @slatkakuharica Petra Jelenić i Ana Trdoslavić foto: Instagram @slatkakuharica petra jelenić slatka kuharica, krafi | Author: Instagram @slatkakuharica Plominski krafi foto: Instagram @slatkakuharica

Ne gasi ekran dok kuham

Plominski krafi - recept gospođe Ane
25 MIN
pripreme
7 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Glatko brašno 400 g
  • Jaje 2 kom
  • Sol 1 prstohvat
  • Suncokretovo ulje 3 žlica
  • Voda 1 žlica
  • Limunova korica 0,50 kom
Postupak
  1. Od svih sastojaka umijesi glatko tijesto i pusti da se malo domori dok pripremaš nadjev.


NADJEV
Sastojci
  • Grožđice 40 g
  • Rum 50 ml
  • Tvrđi kravlji sir 300 g
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Jaje 1 kom
  • Šećer 2 žlica
  • Krušne mrvice 2 žlica
  • Maslac 40 g
Postupak
  1. U grožđice dodaj rum.


  2. Naribaj sir pa dodaj vaniliju, jaje, šećer i vanilin šećer. Pomiješaj pa dodaj mrvice da povežu smjesu. Dodaj grožđice i rum.


  3. Tijesto razvaljaj na 3 mm debljine. Rasporedi nadjev na tijesto i oblikuj krafe.


  4. Zakuhaj lonac vode, dodaj sol i stavi kuhati krafe oko 7 minuta.


  5. Krafe izvadi iz vode pa na svaki stavi malo maslaca i naribanog sira. Ukrasi mentom i posluži.


  6. Krafi su se tradicionalno posluživali uz gulaše i žgvacet, a posluživala se i ovakva, slatka verzija.


petra jelenić slatka kuharica, krafi | Author: Instagram @slatkakuharica Prhki 'krafasti' keksi - recept Petre Jelenić foto: Instagram @slatkakuharica

Ne gasi ekran dok kuham

Prhkhi 'krafasti' keksi - recept by Petra Jelenić
25 MIN
pripreme
12 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Maslac 120 g
  • Glatko brašno 205 g
  • Šećer u prahu 60 g
  • Limunova korica 1 kom
  • Narančina korica 1 kom
  • Sol 1 prstohvat
NADJEV
Sastojci
  • Bijela čokolada 150 g
  • Meki ovčji sir 150 g
  • Pistacije 60 g
  • Bademi 60 g
  • Narančina korica 1 kom
  • Limunova korica 1 kom
  • Sol 1 prstohvat
Postupak
  1. Zamijesi sve sastojke u glatko tijesto. Ako je slučajno malo suho dodaj žlicu vode.

    Spremi u hladnjak da se stisne.


  2. Sve namirnice za nadjev moraju biti sobne temperature. Čokoladu otopi na pari pa umiješaj razrađeni sir. Miješaj da se poveže pa doda ostale sastojke.

    Glatku smjesu za nadjev spremi u hladnjak da se stisne pa oblikuj kuglice teške 25 g.


    petra jelenić slatka kuharica, krafi



  3. Stisnuto tijesto podijeli u kuglice od 30 g i razradi. Valjaj u krugove promjera 10-ak centimetara. Stavi na sredinu nadjev, preklopi pa oblikuj kekse.


    petra jelenić slatka kuharica, krafi



  4. Složi na lim za pečenje i stavi peći u pećnicu zagrijanu na 175°C oko 12 minuta (ovisi o pećnici). Peci bez upaljenog ventilatora.


Isprobaj i ove divne recepte iz "Slatke kuharice" Petre Jelenić!

petra jelenić, slatka kuharica Možda vas zanima... Recept za knedle iz "Slatke kuharice" Petre Jelenić Recepti slatka kuharica, petra jelenić, paprenjak Možda vas zanima... Krenula je nova sezona Slatke kuharice, imamo recept za prefine paprenjake! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.