Slana Tarte Tatin s mrkvom, feta sirom i lješnjacima – profinjena povrtna čarolija
Jesi li za slani Tarte Tatin s mrkvom? U ovoj atraktivnoj i aromatičnoj povrtnoj piti glavnu ulogu igra slatkoća pečene mrkve. Mrkva se prvo peče dok ne postane karamelizirana i mekana, a zatim se sljubljuje s karamelom oplemenjenim đumbirom i notom ribljeg umaka.
Sve se prekriva bogatim lisnatim tijestom, koje se pečenjem pretvara u hrskavi pokrov punog okusa i tako nastaje najslasniji slani tart. Slana feta, tostirani, grubo nasjeckani lješnjaci i svježi kopar dodatno obogaćuju ovu neobičnu kombinaciju i daju joj sofisticiranu dubinu.
Mrkva
foto: Thomas Franke/Unsplash
Što je Tarte Tatin?
Tarte Tatin je tradicionalan francuski desert od jabuka karameliziranih u maslacu i šećeru, prekriven tijestom i pečen "naopačke", a poslužuje se tako da se nakon pečenja okrene. U širem smislu, naziv se danas koristi za sve pite koje se peku na taj način – s nadjevom dolje, a tijestom gore.
Da bi pita ostala hrskava, važno je prethodno termički obraditi nadjev – to će smanjiti količinu vlage. Također, male rupice na tijestu omogućit će pari da izađe tijekom pečenja. Imaj na umu da lisnatom tijestu treba više vremena da se potpuno ispeče – neka vas ne brine ako poprimi dublju zlatno-smeđu boju.
Lisnato tijesto uvijek drži u hladnjaku do trenutka kada ćeš ga koristiti. Budući da će mrkva biti vruća, tijesto će početi omekšavati čim ga stavite preko nadjeva – zato radi brzo. Preklopi rubove i odmah stavi pitu u zagrijanu pećnicu.
S čime upariti slani Tarte Tatin s mrkvom?
Uz ovu slanu verziju Tarte Tatina odlično bi išao međimurski sauvignon (Cmrečnjak, Štampar, Dvanajščak Kozol...), ali i neko dobro pjenušavo vino s citrusnim notama, poput vrhunskog prosecca.
Tarte Tatin s mrkvom
foto: La Cuisine de Geraldine/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Tarte Tatin s mrkvom
35 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mrkva
900
g
Maslinovo ulje
2
žlica
Kumin
0,75
žličica
Sol
1,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Đumbir - svježi
1
kom
Sok od naranče
65
ml
Šećer
3
žlica
Aceto Balsamico
3
žlica
Riblji umak
0,75
žličica
Maslac
3
žlica
Lisnato tijesto
400
g
Kopar - svježi
Feta sir
Lješnjaci
Postupak
Zagrij pećnicu na 220 °C.
Mrkve oguli i razrežu uzdužno napola.
Pomiješaj mrkve, ulje, kumin 1 žličicu soli i 1/4 žličice papra na velikom limu za pečenje s rubovima dok sve ne bude ravnomjerno premazano. Posloži mrkve u jednom sloju, prerezanom stranom prema dolje, i peci dok ne omekšaju, 25-30 minuta. Ostavi sa strane. Pećnicu ostavi uključenu.
Dok se mrkva peče, sitno naribaj đumbir (komad veličine 1-2 cm) pomoću sitnog ribeža. Naribani đumbir stavi u sitno metalno cjedilo postavljeno iznad zdjelice. Promiješaj i pritisni đumbir i iscijedi oko 2 žlice soka. Krute dijelove odbaci.
U velikoj (promjer cca 30 cm) inox tavi pomiješaj sok od đumbira, sok od naranče, šećer, ocat, preostalih 1/2 žličice soli i preostalu 1/4 žličice papra. Kuhaj na srednje laganoj vatri, povremeno lagano zakrećući tavu, dok se smjesa ne reducira u gusti sirup koji jedva prekriva dno tave, 7-10 minuta. Makni s vatre; umiješaj maslac i riblji umak. Ostavi sa strane.
Razvaljaj lisnato tijesto na lagano pobrašnjenoj površini u pravokutnik veličine 35 × 30 cm. Pomoću poklopca ili tanjura izreži krug promjera 30 cm; ostatke tijesta iskoristi za nešto drugo.
Premjesti krug tijesta na lim obložen papirom za pečenje. Tijesto zareži po cijeloj površini - napravi male proreze duge otprilike 1,5 cm. Pokrij drugim papirom za pečenje i stavi u hladnjak dok ne bude spremno za upotrebu.
Mrkve složi gusto jednu do druge, prerezanom stranom prema dolje, u ravnomjernom sloju, u kalupu za pečenje s pripremljenim sirupom. Prekrij ohlađenim krugom od lisnatog tijesta i, po potrebi, podvini rubove prema unutra kako bi stali unutar kalupa.
Peci Tarte Tatin na 220 °C dok tijesto ne naraste i ne dobije zlatnu boju, otprilike 20 minuta. Dok je tarte još u pećnici, smanji temperaturu pećnice na 190 °C i nastavi peći dok tijesto ne postane duboko zapečeno, još 15-20 minuta. Ohladi u tavi 5 minuta. Po potrebi, pažljivo odvoji rubove tijesta od tave pomoću lopatice.
Kad ga izvadiš iz pećice, pažljivo okreni Tarte Tatin naopako na tanjur. Pusti da se hladi oko 15 minuta prije rezanja.
Tarte Tatin posluži ukrašen koprom, lješnjacima i/ili feta sirom. Nareži i posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.
Ostatke čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 2 dana. Prije posluživanja ponovno zagrijte u pećnici ili fritezi na vrući zrak kako biste vratili hrskavost tijestu.
Isprobaj i ova fora recepte u kojima je mrkva glavna zvijezda: