Nakon što je cijeli svijet gnječio burgere, pa krumpire, a potom i brokulu, niti mrkva nije uspjela izbjeći taj slastan i hrskav trend. Isprobaj hrskavu i slasnu zgnječenu mrkvu, donosimo super recept!
Svašta smo već vidjeli i probali i svašta nam se svidjelo. No nismo mislili da će nam se svidjeli i - zgnječena mrkva! Ali, svidjela nam se i zato je sada ponosno promoviramo i donosimo odličan recept.
Nakon što je cijeli svijet gnječio burgere, pa krumpire, a potom i brokulu, niti mrkva nije uspjela izbjeći taj slastan i hrskav trend (i dobro da nije! 😉) koji osvaja sve ljubitelje slanih, malo drugačijih grickalica. Nemoj čekati, isprobaj ovaj slastan hrskavi trend pripremi Smashed Carrots, odnosno - hrskavu zgnječenu mrkvu! Mljac!
Zgnječena pečena mrkva
foto: Belly Full/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Smashed Carrots (Zgnječena mrkva)
5 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mrkva
450
g
Voda
1
žlica
Sol
0,25
žličica
Suncokretovo ulje
1
žlica
Sušeni peršin
Kopar - sušeni
Sušeni vlasac
Češnjak u prahu
Luk u prahu
Morska sol
Papar
Parmezan
0,25
šalica
Ranch umak
Postupak
Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva, a rešetku stavi u sredinu pećnice. Mrkve operi i oguli te nareži na kolutove debljine cca 1 cm, čiji bi promjer trebao biti između 1.25 i 2 cm (malo veći krugovi od mrkve mogu proći, no oni manji će se prepeži pa tanje dijelove mrkve radije iskoristi za pripremu nekog drugog jela).
U velikoj vatrostalnoj posudi pomiješaj mrkve, vodu i sol. Pokrij plastičnom folijom ili tanjurom otpornim na visoke temperature i ubaci u mikrovalnu na cca 3 minute. Mrkve treba malo omekšati.
Izvadi iz mikrovalne, promiješaj mrkve, ponovno pokrij i vrati u mikrovalnu. Ovaj put zagrijavaj u intervalima od 1 minute - ukupno 2-4 minute.
Posuši mrkve i prelij ih uljem i začinima. Dobro promiješaj.
Mrkve lagano zgnječi čašom i pospi svježe naribanim parmezanom - iskoristi oko 3/4 količine navedene u receptu.
Zgnječen mrkve peci u pećnici 15-20 minuta.
Možeš uključiti i grill opciju, ali moraš dobro paziti da mrkve ne zagore.
Pečene i zgnječe mrkve posluži uz ostatak parmezana i ranch umak ili neki drugi umak po izboru.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
77 kcal
3 %
MASTI
5,00 g
6 %
KOLESTEROL
0,04 g
0 %
UH
5,00 g
1 %
PROTEINI
2,00 g
4 %
Svašta se može s mrkvom - imamo baš zanimljive recepte!