Hrskavi izvana, mekani iznutra i bogati okusom – ovi keksi od mrkve spajaju najbolje od zobenih keksa i klasične torte od mrkve
Voliš kolač od mrkve? Ako je odgovor “da”, ovaj recept - zobeni keksi od mrkve - sigurno će te oboriti s nogu. Umjesto složenih slojeva biskvita i kreme, dobit ćeš sav taj okus u jednostavnom keksiću koji možeš ponijeti sa sobom ili poslužiti kao desert uz popodnevnu kavu.
Kombinacija tamnog smeđeg šećera, javorovog sirupa i cimeta daje im dubinu okusa, dok zobene pahuljice osiguravaju savršenu teksturu – hrskavu izvana i mekanu iznutra.
Naribana svježa mrkva ne samo da dodaje boju i blagu slatkoću, već pomaže zadržati vlagu u keksima, čineći ih sočnima i mekanima danima nakon pečenja. "Šlag" na kraju je preljev od krem sira koji je inspiriran klasičnom glazurom za tortu od mrkve – blag, kremast i savršeno uravnotežen s aromama cimeta i smeđeg šećera.
Ne gasi ekran dok kuham
Zobeni keksi od mrkve s preljevom od krem sira
20 MIN
pripreme
14 MIN
kuhanja
24
porcija
JEDNOSTAVNO
Za kekse
Sastojci
Maslac
1
šalica
Oštro brašno
1,50
šalica
Cimet
2
žličica
Soda bikarbona
1
žličica
Sol
0,50
žličica
Mrkva
2
kom
Smeđi šećer
1
šalica
Šećer
0,50
šalica
Jaje
2
kom
Javorov sirup
2
žlica
Ekstrakt vanilije
1
žlica
Zobene pahuljice
3
šalica
...
Postupak
U zdjelu samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje stavi maslac. U zasebnu zdjelu dodaj 60 g krem sira za preljev. Ostavite ih na sobnoj temperaturi dok ne omekšaju.
U srednjoj zdjeli pomiješaj 1 i 1/2 šalicu glatkog brašna, 2 žličice cimeta, 1 žličicu sode bikarbone i 1/2 žličice soli. Dobro promiješaj pjenjačom kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili.
Oguli i naribaj 2 srednje mrkve na krupni ribež (oko 1 1/2 šalica). Naribanu mrkvu zamotaj u papirnati ubrus i nježno pritisni kako bi uklonio višak vlage.
U zdjelu s omekšalim maslacem dodaj 1 šalicu smeđeg šećera i 1/2 šalice bijelog šećera. Miksaj na srednje jakoj brzini dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta, otprilike 2-3 minute.
Umiješaj jaja, dodajući ih jedno po jedno i čekajući da se prvo potpuno sjedini prije dodavanja drugog. Po potrebi sastruži smjesu sa stranica zdjele. Dodaj 2 žlice javorovog sirupa i 1 žlicu ekstrakta vanilije te kratko miksaj dok se sve ne sjedini.
Smanji brzinu miksera i polako dodaj pripremljenu mješavinu brašna. Miksaj na laganoj brzini dok se tijesto ne sjedini, 1-2 minute. Na kraju umiješaj zobene pahuljice i naribanu mrkvu ručno, kako bi smjesa ostala prozračna. Pokrij tijesto i ostavi ga u hladnjaku 1-2 sata.
Zagrij pećnicu na 175 °C i postavi 2 rešetke tako da pećnicu podijele na trećine. Obloži dva lima papirom za pečenje.
Pomoću žlice za kekse (veličine oko 4 cm) oblikuj 24 kuglice tijesta, otprilike 2 pune žlice po keksu. Posloži ih na pripremljene limove, ostavljajući razmak od najmanje 5 cm između keksa.
Peci kekse 7 minuta, zatim zamijeni položaj limova u pećnici i rotiraj ih kako bi se ravnomjerno ispekli. Nastavi peći još 5 do 7 minuta, dok rubovi ne poprime zlatnosmeđu boju.
Ostavi kekse da se u potpunosti ohlade na limovima, najmanje 30 minuta. U međuvremenu pripremi preljev.
PRELJEV
Sastojci
Krem sir
60
g
Šećer u prahu
1,25
šalica
Mlijeko
3
žlica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Postupak
U zdjelu s omekšalim krem sirom dodaj 1 i 1/4 šalice šećera u prahu, 3 žlice mlijeka i 1 žličicu ekstrakta vanilije. Miješaj pjenjačom dok ne dobiješ glatku, tekuću smjesu. Preljev nanesi preko potpuno ohlađenih keksa u cik-cak uzorku i pusti da se stvrdne, otprilike 10 minuta.
Kekse čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 7 dana.