Recepti Desert 22. siječnja 2025.

Zobeni keksi od mrkve, s preljevom od krem sira

Keksi
20 MIN
14 MIN
24
JEDNOSTAVNO
Zobeni keksi s mrkvom i preljevom od krem sira
foto: @loveandlemons Pinterest
Hrskavi izvana, mekani iznutra i bogati okusom – ovi keksi od mrkve spajaju najbolje od zobenih keksa i klasične torte od mrkve

Voliš kolač od mrkve? Ako je odgovor “da”, ovaj recept - zobeni keksi od mrkve - sigurno će te oboriti s nogu. Umjesto složenih slojeva biskvita i kreme, dobit ćeš sav taj okus u jednostavnom keksiću koji možeš ponijeti sa sobom ili poslužiti kao desert uz popodnevnu kavu.

Kombinacija tamnog smeđeg šećera, javorovog sirupa i cimeta daje im dubinu okusa, dok zobene pahuljice osiguravaju savršenu teksturu – hrskavu izvana i mekanu iznutra.

kolač od mrkve Možda vas zanima... Najbolji recept za sočan kolač od mrkve (i oraha) Recepti

Hrskavo i sočno - top kombinacija

Naribana svježa mrkva ne samo da dodaje boju i blagu slatkoću, već pomaže zadržati vlagu u keksima, čineći ih sočnima i mekanima danima nakon pečenja. "Šlag" na kraju je preljev od krem sira koji je inspiriran klasičnom glazurom za tortu od mrkve – blag, kremast i savršeno uravnotežen s aromama cimeta i smeđeg šećera.

Ne gasi ekran dok kuham

Zobeni keksi od mrkve s preljevom od krem sira
20 MIN
pripreme
14 MIN
kuhanja
24
porcija
JEDNOSTAVNO
Za kekse
Sastojci
  • Maslac 1 šalica
  • Oštro brašno 1,50 šalica
  • Cimet 2 žličica
  • Soda bikarbona 1 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Mrkva 2 kom
  • Smeđi šećer 1 šalica
  • Šećer 0,50 šalica
  • Jaje 2 kom
  • Javorov sirup 2 žlica
  • Ekstrakt vanilije 1 žlica
  • Zobene pahuljice 3 šalica
  • ...
Postupak
  1. U zdjelu samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje stavi maslac. U zasebnu zdjelu dodaj 60 g krem sira za preljev. Ostavite ih na sobnoj temperaturi dok ne omekšaju.


  2. U srednjoj zdjeli pomiješaj 1 i 1/2 šalicu glatkog brašna, 2 žličice cimeta, 1 žličicu sode bikarbone i 1/2 žličice soli. Dobro promiješaj pjenjačom kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili.


  3. Oguli i naribaj 2 srednje mrkve na krupni ribež (oko 1 1/2 šalica). Naribanu mrkvu zamotaj u papirnati ubrus i nježno pritisni kako bi uklonio višak vlage.


  4. U zdjelu s omekšalim maslacem dodaj 1 šalicu smeđeg šećera i 1/2 šalice bijelog šećera. Miksaj na srednje jakoj brzini dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta, otprilike 2-3 minute.

    Umiješaj jaja, dodajući ih jedno po jedno i čekajući da se prvo potpuno sjedini prije dodavanja drugog. Po potrebi sastruži smjesu sa stranica zdjele. Dodaj 2 žlice javorovog sirupa i 1 žlicu ekstrakta vanilije te kratko miksaj dok se sve ne sjedini.


  5. Smanji brzinu miksera i polako dodaj pripremljenu mješavinu brašna. Miksaj na laganoj brzini dok se tijesto ne sjedini, 1-2 minute. Na kraju umiješaj zobene pahuljice i naribanu mrkvu ručno, kako bi smjesa ostala prozračna. Pokrij tijesto i ostavi ga u hladnjaku 1-2 sata.


  6. Zagrij pećnicu na 175 °C i postavi 2 rešetke tako da pećnicu podijele na trećine. Obloži dva lima papirom za pečenje.


  7. Pomoću žlice za kekse (veličine oko 4 cm) oblikuj 24 kuglice tijesta, otprilike 2 pune žlice po keksu. Posloži ih na pripremljene limove, ostavljajući razmak od najmanje 5 cm između keksa.


  8. Peci kekse 7 minuta, zatim zamijeni položaj limova u pećnici i rotiraj ih kako bi se ravnomjerno ispekli. Nastavi peći još 5 do 7 minuta, dok rubovi ne poprime zlatnosmeđu boju.

    Ostavi kekse da se u potpunosti ohlade na limovima, najmanje 30 minuta. U međuvremenu pripremi preljev.


PRELJEV
Sastojci
  • Krem sir 60 g
  • Šećer u prahu 1,25 šalica
  • Mlijeko 3 žlica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
Postupak
  1. U zdjelu s omekšalim krem sirom dodaj 1 i 1/4 šalice šećera u prahu, 3 žlice mlijeka i 1 žličicu ekstrakta vanilije. Miješaj pjenjačom dok ne dobiješ glatku, tekuću smjesu. Preljev nanesi preko potpuno ohlađenih keksa u cik-cak uzorku i pusti da se stvrdne, otprilike 10 minuta.


Kekse čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 7 dana.

Ispeci i ove keksiće. I uživaj!

pečenje keksa Možda vas zanima... Neodoljivi keksi s medom i začinima gotovi za 8 minuta! Špajza Keksi s brusnicama u obliku srca Možda vas zanima... Prhki keksići s brusnicama u obliku srca Recepti Retro keksi Možda vas zanima... Imamo recept za retro kekse od 3 sastojka... "Savršeni su!" Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.