Neki kažu da su keksi osmijeh u svakom zalogaju. Možda zbog jednostavnosti pripreme koja svima omogućuje da postanu mali kulinarski čarobnjaci u svom domu.
Možda zbog toga što nas vraćaju u djetinjstvo, kada su bake i mame pekle najfinije zalogajčiće koje smo s nestrpljenjem čekali. Koji god razlog bio, jedno je sigurno – keksi su doista pravi mali komadići sreće.
Recept za retro kekse star 150 godina
Recept za ove retro kekse star je 150 godina, ništa lakše ih je napraviti, a svi koji su ih probali kunu se kako su tako dobri da ih ne možeš prestati jesti.
U osnovi, riječ je o jednostavnom šećernom keksu, a recept zahtijeva 125 grama slanog maslaca, 100 grama šećera u prahu i 150 grama brašna pomiješanog s praškom za pecivo.
Tijesto za kekse se miješa ručno, a zatim se hladi 20 minuta dok se pećnica zagrijava. Kad se tijesto ohladi, oblikuje se u male kuglice, koje se spljošte vilicom i peku.
Temperatura pećnice i vrijeme pečenja možda će se činiti čudnim – ovi keksi se peku na samo 150 °C 20 minuta. Imaju nižu temperaturu pečenja i mnogo dulje vrijeme pečenja nego, recimo, klasični keksi s komadićima čokolade, ali i većina drugih keksa.
Tanki i blijedi, ali tako fini!
Da ne bude zabune, ovi retro keksi nisu dobitnici nagrada za ljepotu. Prilično su tanki i blijedi, ali njihova tekstura i okus su nevjerojatni
Rub svakog keksa je nježno hrskav, a sredina ostaje mekana i nakon hlađenja i čuvanja. I, da, imaju bogat okus koji podsjeća na vaniliju i butterscotch unatoč minimalnim sastojcima.
Jasno je zašto je recept prenošen generacijama. Popis sastojaka je kratak, lako ga je zapamtiti i teško ga je zeznuti. Kekse možeš peći u bilo kojoj pećnici. Osim toga, dovoljno su ukusni da postanu obiteljska tradicija.
Zlata vrijedni savjeti
Pazi da koristiš vrlo mekani maslac. Budući da ćeš tijesto mijesiti ručno, stvarno pomaže da maslac bude mekši od sobne temperature. Također, koristi čvrstu žlicu za miješanje smjese, a zatim ruke ako je potrebno.
Keksići trebaju biti veličine žvakaće gume. Možeš koristiti digitalnu vagu ili mjernu žlicu kako bi kuglice tijesta bile male. Da dobiješ 25 keksa, kako recept zahtijeva, kuglice bi trebale biti malo manje od jedne žlice ili 15 grama svaka.
Dosta se šire u pećnici, a mala porcija osigurava da se ne spoje tijekom pečenja. Umoči zupce vilice u hladnu vodu prije utiskivanja keksa kako biste spriječio da se tijesto lijepi za vilicu.
Isprobaj i ove recepte za kekse!