Kad se zasitiš klasičnih keksića s čokoladom, isprobaj ovaj recept za prozračne keksiće s intenzivnim okusom i mirisom limuna. Budući da je na popisu sastojaka kiselo vrhnje, bit će savršeno mekani iznutra, poput oblačića.
Dodatni bonus je što tijesto ne mora stajati u hladnjaku, već ih možeš oblikovati i peći odmah nakon miksanja. Uz dobru organizaciju, proces pripreme ne bi trebao trajati više od 20 minuta!
Donosimo ti recept za ove odlične keksiće od limuna, a ako želiš dodatno pojačati aromu limuna, umjesto vanilije upotrijebi ekstrakt limuna.
Oblačasti keksići od limuna
(36 keksića, jednostavno, 20 min)
Sastojci:
- 120 g maslaca
- 1 jaje (L)
- 120 ml kiselog vrhnja
- 230 g glatkog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice sode
- 1 srednji limun
- 150 g šećera
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 žlice šećera u prahu
Postupak:
- Najprije pripremi sve sastojke. Izvadi maslac, jaje i vrhnje posla sata ranije iz hladnjaka kako bi se temperatura spustila na sobnu. U posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sodu.
- Naribaj žlicu korice od limuna i iscijedi sok.
- Obloži 2 lima papirom za pečenje i zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Maslac sobne temperature izmiksaj sa šećerom i koricom limuna u pahuljastu smjesu. Dodaj jaje, kiselo vrhnje, 2 žlice soka od limuna, sol i ekstrakt vanilije. Kratko miksaj dok se sastojci ne povežu.
- Potom u posudu dodaj pripremljenu smjesu brašna, praška za pecivo i sode pa još kratko miksaj.
- Žlicom grabi smjesu i oblikuj kuglice, pa ih rasporedi po limu s razmakom od 5 cm.
- Peci kekse otprilike 10 minuta, dok s donje strane ne poprime zlatnu boju. Izvadi ih iz pećnice i pusti da se 5 minuta hlade na limu, a zatim ih oprezno premjesti na rešetku i čekaj da se u potpunosti ohlade.
- Ponavljaj postupak dok ne potrošiš svu smjesu. Ako upotrijebiš jušnu žlicu za porcioniranje, dobit ćeš otprilike 36 keksića.
- Ohlađene keksiće pospi šećerom u prahu i posluži!