Recepti 27. veljače 2024.

Veganski keksići s komadićima čokolade

keksi s komadićima čokolade
Veganski keksići s čokoladom - tajna je u tahiniju i maslinovom ulju foto: Unsplash+
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovi veganski keksići s komadićima čokolade uistinu su posebni - umjesto maslaca i jaja u njih smo stavili tahini pastu i maslinovo ulje. I ispali su odlično!

Umjesto maslaca i jaja, ovog smo puta u receptu za keksiće s čokoladom upotrijebili tahini pastu i maslinovo ulje. Ova predivna kombinacija okusa oduševit će sve ljubitelje keksa, bez obzira na to jesu li na veganskoj prehrani. 

 

tart od čokolade Možda vas zanima... Veganska verzija tarta s čokoladom Recepti

 

Vrlo su jednostavni za pripremu i ne trebaju dugo stajati u hladnjaku, ali ako imaš vremena ostavi ih na hlađenju preko noći jer će tako razviti još više okusa. Pazi da kekse s čokoladom ne prepečeš; sredina mora ostati mekana, a rubovi trebaju poprimiti lijepu smeđu boju. Kako se budu hladili, tako će postati hrskaviji. U slast!

 | Author: Monika Borys/Unsplash Tahini i maslinovo ulje su savršena zamjena za jaja i maslac! foto: Monika Borys/Unsplash

Veganski keksići s tahinijem i čokoladom

(12 komada, jednostavno, 60 minuta)

Sastojci:

  • 200 g tahini paste
  • 150 g maslinovog ulja
  • 200 g bijelog šećera
  • 50 g smeđeg šećera
  • 120 g zobenog mlijeka
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 300 g glatkog brašna
  • 2 žlice gustina
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 100 g veganske čokolade

 

vruća čokolada Možda vas zanima... Savršena veganska verzija vruće čokolade Recepti

 

Postupak:

  1. U velikoj posudi pomiješaj tahini, maslinovo ulje, šećer, mlijeko, javorov sirup i vaniliju.
  2. U drugu manju zdjelu prosij brašno, gustin, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
  3. Dodaj suhe sastojke i čokoladu pa poveži sa špatulom ili kuhačom.
  4. Od smjese oblikuj 12 kuglica i stavi ih u zamrzivač 30 minuta ili u hladnjak na barem sat vremena. 
  5. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva, lim obloži papirom za pečenje i posloži keksiće tako da ostaviš barem 5 cm razmaka. 
  6. Peci ih 15-ak minuta. Moraju dobiti boju po rubovima, a sredina mora ostati mekana. 
  7. Izvadi ih na rešetku, pričekaj da se malo ohlade i pospi ih cvijetom soli. 

 

Mary McCartney Možda vas zanima... Kći legendarnog Paula McCartneyja kuha vrhunski! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.