Umjesto maslaca i jaja, ovog smo puta u receptu za keksiće s čokoladom upotrijebili tahini pastu i maslinovo ulje. Ova predivna kombinacija okusa oduševit će sve ljubitelje keksa, bez obzira na to jesu li na veganskoj prehrani.
Vrlo su jednostavni za pripremu i ne trebaju dugo stajati u hladnjaku, ali ako imaš vremena ostavi ih na hlađenju preko noći jer će tako razviti još više okusa. Pazi da kekse s čokoladom ne prepečeš; sredina mora ostati mekana, a rubovi trebaju poprimiti lijepu smeđu boju. Kako se budu hladili, tako će postati hrskaviji. U slast!
Veganski keksići s tahinijem i čokoladom
(12 komada, jednostavno, 60 minuta)
Sastojci:
- 200 g tahini paste
- 150 g maslinovog ulja
- 200 g bijelog šećera
- 50 g smeđeg šećera
- 120 g zobenog mlijeka
- 2 žlice javorovog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 300 g glatkog brašna
- 2 žlice gustina
- 1 žličica soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 100 g veganske čokolade
Postupak:
- U velikoj posudi pomiješaj tahini, maslinovo ulje, šećer, mlijeko, javorov sirup i vaniliju.
- U drugu manju zdjelu prosij brašno, gustin, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
- Dodaj suhe sastojke i čokoladu pa poveži sa špatulom ili kuhačom.
- Od smjese oblikuj 12 kuglica i stavi ih u zamrzivač 30 minuta ili u hladnjak na barem sat vremena.
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva, lim obloži papirom za pečenje i posloži keksiće tako da ostaviš barem 5 cm razmaka.
- Peci ih 15-ak minuta. Moraju dobiti boju po rubovima, a sredina mora ostati mekana.
- Izvadi ih na rešetku, pričekaj da se malo ohlade i pospi ih cvijetom soli.