Baš stoga jer su prefinog okusa, ove ćeš slasne keksiće s jagodama sigurno poželjeti ponijeti sa sobom na posao ili na izlet, a uskoro, nadamo se, i na plažu
Cookiesi su omiljena vrsta keksića, a dodatno ćeš im poboljšati okus dodaš li kao sastojak slatkejagode. Kao i uvijek kad se rade keksići, cijeli proces može biti ljepljiv, ali imamo rješenje i za to.
Kad zgotoviš nadjev, stavi ga na 30 minuta u hladnjak da se malo ohladi i stisne. Također, prije nego kreneš izrađivati keksiće od smjese, malo navlaži dlanove vodom da se tijesto lakše odvaja od tvojih ruku.
Jagode - bitan sastojak ovih finih keksića
foto: Karolina Grabowska/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Keksići s jagodama
15 MIN
pripreme
18 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Suncokretovo ulje
Jagode
0,75
šalica
Sok od limuna
1
žličica
Šećer
0,50
šalica
Šećer
1
žličica
Brašno
2
šalica
Prašak za pecivo
0,50
žličica
Sol
0,25
žličica
Maslac
0,50
šalica
Smeđi šećer
0,25
šalica
Jaje
1
kom
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Krem sir
4
žličica
Šećer u prahu
3
žličica
Limunova korica
1
kom
Postupak
Zagrij pećnicu na 180oC. Dva velika lima za pečenje obloži papirom za pečenje i dobro naulji.
Napravi smjesu od jagoda: u zdjelci pomiješaj jagode, limunov sok i 1 žlicu šećera dok se ne sjedine. Ostavi da odstoji 10 minuta, zatim ocijedi.
Zamijesi tijesto za kekse: u srednjoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. U velikoj zdjeli ručnim mikserom tuci maslac, ½ šalice šećera i smeđi šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Umuti jaje i ekstrakt vanilije, zatim miješaj dok smjesa ne postane kompaktna.
Uz pomoć drvene kuhače, nježno u tijesto umiješaj smjesu od jagoda. Pusti da odstoji dok radiš nadjev.
Vrijeme je za nadjev. U srednjoj zdjeli pomiješaj krem sir, šećer u prahu i koricu limuna dok smjesa ne postane glatka. od nadjeva napravi 12 kuglica (oko 1.5 žličice svaka).
Grabi pune žlice tijesta (trebaš dobiti 24 loptice) i spljošti ih u krugove poput palačinki na limu za pečenje. Na 12 komada tijesta stavi nadjev od krem sira. Stavi preostalih 12 komada tijesta preko nadjeva i spoji rubove. Dobivene oblike nježno zavaljaj u kuglice.
Rasporedi punjene kuglice od tijesta na lim i lagano ih pritisni da dobiju oblik keksića. Ostavi dovoljno razmaka između pojedinih keksića te od ruba lima. Peci dok se keksići ne stvrdnu i porumene oko rubova, oko 18 minuta.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.