Recepti 04. kolovoza 2023.

Slasni keksići s jagodama koje moraš probati

Keksi s jagodama
Keksi s jagodama foto: Nature Zen/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Baš stoga jer su prefinog okusa, ove ćeš keksiće sigurno poželjeti ponijeti sa sobom na posao, izlet ili na plažu

Cookiesi su omiljena vrsta keksića, a dodatno ćeš im poboljšati okus dodaš li kao sastojak slatke jagode. Kao i uvijek kad se rade keksići, cijeli proces može biti ljepljiv, ali imamo rješenje i za to.

Kad zgotoviš nadjev, stavi ga na 30 minuta u hladnjak da se malo ohladi i stisne. Također, prije nego kreneš izrađivati keksiće od smjese, malo navlaži dlanove vodom da se tijesto lakše odvaja od tvojih ruku.

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Jagode - bitan sastojak ovih finih keksića​ foto: Karolina Grabowska/Pexels

Keksi s jagodama

Sastojci - za tijesto:

  • ulje 
  • 3/4 šalice jagoda, nasjeckanih na komadiće
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1/2 šalice* plus 1 žličica šećera
  • 2 šalice brašna
  • 1/2 žličica praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli
  • 1/2 šalice maslaca
  • 1/4 šalice smeđeg šećera
  • 1 veliko jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

*1 šalica = 250 ml

Sastojci - za nadjev:

  • 4 žličice krem sira
  • 3 žličice šećera u prahu
  • naribana korica 1 limuna

 

Tijesto za kekse Možda vas zanima... Tijesto za kekse treba odstajati u hladnjaku. I točka Špajza

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180oC. Dva velika lima za pečenje obloži papirom za pečenje i dobro naulji.
  2. Napravi smjesu od jagoda: u maloj zdjeli miješaj jagode, limunov sok i 1 žlicu šećera dok se ne sjedine. Ostavi da odstoji 10 minuta, zatim ocijedi.
  3. Zamijesi tijesto za kekse: u srednjoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. U velikoj zdjeli ručnim mikserom tuci maslac, preostalih ½ šalice šećera i smeđi šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Umuti jaje i ekstrakt vanilije, zatim miješaj dok smjesa ne postane kompaktna.
  4. Uz pomoć drvene kuhače, nježno u tijesto umiješaj smjesu od jagoda. Ostavi da se slegne dok radiš nadjev.
  5. Vrijeme je za nadjev. Veliki lim obloži papirom za pečenje. U srednjoj zdjeli pomiješaj krem sir, šećer u prahu i koricu limuna dok smjesa ne postane glatka. Napravi 12 kuglica (oko 1 ½ žličice svaka).
  6. Koristeći lopaticu srednje veličine, grabi pune žlice tijesta (24 loptice) i spljošti ih u krugove poput palačinki na limu za pečenje. Na 12 komada tijesta stavi nadjev od krem sira. Stavi preostalih 12 komada tijesta preko nadjeva i spoji rubove. Dobivene oblike nježno zavaljaj u kuglice.
  7. Rasporedi punjene kuglice od tijesta na lim i lagano ih pritisni da dobiju oblik keksića. Ostavi dovoljno razmaka između pojedinih keksića te od ruba lima. Peci dok se keksići ne stvrdnu i porumene oko rubova, oko 18 minuta.

Keksi s jagodama | Author: Nature Zen/Unsplash Keksi s jagodama foto: Nature Zen/Unsplash

 

Možda vas zanima... Imamo devet savjeta za pripremu odličnih keksića Špajza Možda vas zanima... Keksići s Nutellom od samo četiri sastojka Recepti Možda vas zanima... Hrskavi keksići od samo četiri sastojka Recepti Možda vas zanima... Od hrskavih je keksića bolji samo - veliki keks Recepti keksi Možda vas zanima... Keksi s bananama i čaša mlijeka? Da, uvijek! Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.