Recepti 02. siječnja 2024.

Tarte tatin s ciklom - slana verzija francuskog klasika

Cikla
Cikla foto: Rens D/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Tarte tatin prema tradiciji se priprema s jabukama, naravno u slatkoj verziji. Eventualno se jabuke mogu zamijeniti nekim drugim voćem, primjerice kruškama. A nama se jako sviđa ovaj slani tarte tatin s ciklom!

Uvijek smo u potrazi za finim jelima i novim kombinacijama dobro nam poznatih namirnica, a najnoviji recept koji smo pronašli i odmah dodali u našu kolekciju je ova slana verzija francuskog desertnog klasika tarte tatin. Ciklu jako volimo i stalno smišljamo kako je zimi što češće koristiti (a da nije samo u salati!) i zato nas jako veseli ova nova ideja.

 

Možda vas zanima... Tarte tatin - najslavnija preokrenuta pita na svijetu Kolumne

 

Zemljani okus cikle i kiselo-slatka glazura čine savršenu kombinaciju okusa koja ovu slanu verziju francuskog klasika tarte tatina čini pravim hitom tvoga zimskog stola. Prilikom posluživanja možeš na tart natrgati i malo slanog sira.

 | Author: Eva Bronzini/Pexels Cikla - obožavano zimsko povrće foto: Eva Bronzini/Pexels

Tarte tatin s glaziranom ciklom i timijanom

(6 osoba, 60 minuta)

Sastojci:

  • 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 i ½ luk, tanko narezan na polumjesece
  • 1 zvjezdasti anis
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 1 žličica natrganih listića svježeg timijana, plus dodatno za serviranje
  • sol, papar
  • 500 g kuhane cikle, narezanih na četvrtine (ako su manje cikle, može i samo na pola)

 

jela s ciklom Možda vas zanima... 5 recepata za ljubitelje cikle i one koji će to tek postati Recepti

 

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
  2. Već razvaljano kupovno lisnato tijesto stavi na dasku. Nareži tijesto u krug promjera 25 cm, stavi ga u hladnjak da ostane hladno.
  3. U tavu (promjera oko 22 cm), koja može i u pećnicu, stavi maslac i maslinovo ulje na srednju vatru. Dodaj luk i prži dok ne omekša, 8-10 minuta.
  4. Dodaj zvjezdasti anis, smeđi šećer, balzamični ocat i timijan, pirjaj oko 2 minute, dok se šećer ne rastopi i formira se svojevrsna glazura.
  5. U tavu dodaj i ciklu, dobro promiješaj da se cijela cikla obloži glazurom. Dodaj soli i papra prema ukusu.
  6. Ugasi vatru na štednjaku, a nadjev ostavi da se u tavi ohladi oko 15 minuta.
  7. Kada se tava ohladi, na nadjev od cikle u tavi stavi krug od lisnatog tijesta. Tijesto lagano utisni na nadjev.
  8. Stavi u ugrijanu pećnicu i peci oko 20 minuta, odnosno dok se tijesto ne napuhne i dobije zlaćanu boju.
  9. Izvadi iz pećnice i pusti da se hladi 5-10 minuta prije nego tart okreneš na tanjur za posluživanje. Ukrasi natrganim listićima svježeg timijana.

 | Author: Jonathan Pielmayer/Unsplash Cikla foto: Jonathan Pielmayer/Unsplash

 

savršena kombinacija cikla i čokolada Možda vas zanima... Ova torta dokaz je da čokolada i cikla idu zajedno Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.