Uvijek smo u potrazi za finim jelima i novim kombinacijama dobro nam poznatih namirnica, a najnoviji recept koji smo pronašli i odmah dodali u našu kolekciju je ova slana verzija francuskog desertnog klasika tarte tatin. Ciklu jako volimo i stalno smišljamo kako je zimi što češće koristiti (a da nije samo u salati!) i zato nas jako veseli ova nova ideja.
Zemljani okus cikle i kiselo-slatka glazura čine savršenu kombinaciju okusa koja ovu slanu verziju francuskog klasika tarte tatina čini pravim hitom tvoga zimskog stola. Prilikom posluživanja možeš na tart natrgati i malo slanog sira.
Tarte tatin s glaziranom ciklom i timijanom
(6 osoba, 60 minuta)
Sastojci:
- 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 i ½ luk, tanko narezan na polumjesece
- 1 zvjezdasti anis
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica balzamičnog octa
- 1 žličica natrganih listića svježeg timijana, plus dodatno za serviranje
- sol, papar
- 500 g kuhane cikle, narezanih na četvrtine (ako su manje cikle, može i samo na pola)
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
- Već razvaljano kupovno lisnato tijesto stavi na dasku. Nareži tijesto u krug promjera 25 cm, stavi ga u hladnjak da ostane hladno.
- U tavu (promjera oko 22 cm), koja može i u pećnicu, stavi maslac i maslinovo ulje na srednju vatru. Dodaj luk i prži dok ne omekša, 8-10 minuta.
- Dodaj zvjezdasti anis, smeđi šećer, balzamični ocat i timijan, pirjaj oko 2 minute, dok se šećer ne rastopi i formira se svojevrsna glazura.
- U tavu dodaj i ciklu, dobro promiješaj da se cijela cikla obloži glazurom. Dodaj soli i papra prema ukusu.
- Ugasi vatru na štednjaku, a nadjev ostavi da se u tavi ohladi oko 15 minuta.
- Kada se tava ohladi, na nadjev od cikle u tavi stavi krug od lisnatog tijesta. Tijesto lagano utisni na nadjev.
- Stavi u ugrijanu pećnicu i peci oko 20 minuta, odnosno dok se tijesto ne napuhne i dobije zlaćanu boju.
- Izvadi iz pećnice i pusti da se hladi 5-10 minuta prije nego tart okreneš na tanjur za posluživanje. Ukrasi natrganim listićima svježeg timijana.