Kendle s marelicama odličan su ljetni desert ili slatki međuobrok, a za njih ne moraš paliti pećnicu. Donosimo odličan domaći recept...
Marelice su na vrhuncu, pa u njima uživamo kao svježim plodovima, od njih pripremamo štrudle i druge kolače, dio ukuhavamo u najdivniji pekmez na svijetu, no, naravno, ne zaboravljamo i na neodoljivu poslasticu - domaće knedle od marelica!
Mekano krumpirovo tijesto koje se topi u ustima, sočne marelice u sredini, neodoljiva aroma cimeta i vanilin šećera, hrskave pržene krušne mrvice... Ma, tko bi odolio ovoj slatkoj ljetnoj divoti?
Iskoristi sezonu marelica i napravi prave, domaće okruglice s marelicama - donosimo odličan, provjeren recept!
Knedle od marelica
foto: Zucker, Zimt und Liebe/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Knedle od marelica
30 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Krumpir
800
g
Oštro brašno
200
g
Jaje
1
kom
Sol
0,50
žličica
Maslac
1
žlica
Marelica
20
kom
Krušne mrvice
Maslac
Šećer
Cimet
Postupak
Krumpir dobro operi i skuhaj u ljusci. Ocijedi ga i pusti da se malo ohladi, toliko da ga možeš oguliti.
Oguljene krumpire zgnječi, dodaj im jaje i maslac, dobro promiješaj, posoli i dodaj brašno. Umijesi u kompaktno tijesto te ga prebaci na lagano pobrašnjenu površinu, razvaljaj i izreži na jednake kvadratiće.
Na svaki kvadratić tijesta stavi marelicu, kojima je prethodno potrebno izvaditi koštice, i oblikuj knedle.
Knedle spuštaj žlicom u lonac s posoljenom kipućom vodom, lagano promiješaj i pusti da se kuhaju. Nakon 10-ak minuta knedle će isplivati na površinu i tada ih kuhaj još 5-6 minuta.
Za to vrijeme na tavi, na malo maslaca poprži krušne mrvice. Kuhane knedle procijedi, prelij s malo rastopljenog maslaca, uvaljaj ih u pržene krušne mrvice te pospi šećerom i cimetom.
Iamo još puno genijalnih recepata za kende - slane i stake: