Premda knedle ili okruglice od kruha potječu s jugoistoka Njemačke ali su se vrlo brzo udomaćile i u hrvatskoj tradicionalnoj kuhinji te receptima s našeg podneblja. Najčešće se poslužuju uz razne vrste paprikaša od divljači te svinjskog mesa.
Poznate su i pod nazivom “lovačke okruglice” ili okruglice od starog kruha jer su se u prošlosti većinom pripremale kako bi se iskoristio stari kruh koji je bio previše tvrd te kako se ne hrana ne bi bespotrebno bacila. Upravo tako je iz sasvim običnog kruha nastao ovaj odličan recept koji danas mnogi smatraju specijalitetom i omiljenim prilogom svojim jelima.
Ono što razlikuje knedle od kruha od originalnih bavarskih knedli je dodavanje slanine/pancete i luka u smjesu za knedle.
Potrebno vam je:
- 1 bijeli kruh
- 0.50 l mlijeka
- 1 crveni luk
- 2 žlice suncokretovog ulja
- 1 jaje
- pšenično brašno
- 50 g pancete/slanine
- peršin
- sol
Priprema:
- Kruh izrežite na manje kockice.
- U posebnoj posudi na ugrijanom ulju propržite sitno nasjeckan luk da zažuti. U poprženi luk pomiješajte kruh, dodajte peršin, jaje, kipuće mlijeko i prethodno nasjeckanu i poprženu pancetu. Dobro promiješajte. Dodajte brašna da sve poveže
- Pobrašnjenim dlanovima oblikujte okruglice i kuhajte ih u slanoj vodi desetak minuta.