gastro postao
Brzinska priprema sočnih knedli koje ne sadrže krumpir poput klasičnih.
Zaboravite na guljenje i kuhanje krumpira, jer za ove knedle nije vam uopće potreban krumpir! Također, ovo tijesto možete zamrznuti i skuhati gotove knedle bilo kad tijekom godine. Ako nemate svježe ili zamrznute šljive, možete upotrebiti suhe.
Savršen okus ovih knedli vratit će vas u djetinjstvo.
Potrebno vam je
- 500 ml vode
- 300 g pšeničnog brašna
- 200 g griza
- 1 prstohvat soli
- 5 šljiva
- 2 žlice pekmeza od šljiva
- 6 žlica šećera
- 3 male žlice mljevenog cimeta
- ulje
- krušne mrvice
- 2 jaja
Priprema:
- Stavite u lonac pola litre vode i pustite da provrije.
- Kad voda provrije, maknite je s vatre pa dodajte brašno i griz te prstohvat soli. Izmiješajte da bude kompaktno i bez grudica te pustite da se smjesa ohladi.
- U ohlađeno tijesto dodajte dva jaja i ponovno ga izmijesite.
- U drugi lonac stavite vodu i pustite da zavrije. Dok voda ne provrije, oblikujte kuglice od tijesta veličine pola dlana. Kuglicu od tijesta spljoštite, na sredinu stavite polovicu šljive pa je pospite žličicom mješavine cimeta i šećera.
- U rupu umjesto koštice utisnite malo pekmeza.
- Ubacite okruglice u proključalu vodu. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu pa još dodatnih pet-šest minuta.
- Kad su gotove, pospite ih prženim mrvicama i šećerom.
Dobar tek!