Kolumne 3804 prikaza 27. veljače 2018.

Klasik u novom ruhu: Knedle od jabuka

Feel Good Kuharica
Jednostavna poslastica za dobro raspoloženje: Fine, zasitne i, najbolje od svega, mogu se napraviti dan unaprijed

To se zove strast. Čovjek je skupio 2000 kuharica. Vjerojatno ih ima najviše na svijetu, nije još naišao na podatak da netko ima više. Riječ je o g. Zlatku Puntijaru. Ja obožavam prelistavati kuharice. Što su starije, to bolje. Gdje god dođem u posjet, pogled mi odluta prema prvoj polici s knjigama u potrazi za njima. I baš uvijek pronađem barem jedan zanimljivi kulinarskih uradak koji poslije, s više ili manje uspjeha, napravim u svojoj kuhinji.

Ali 2000 kuharica! No, to bi bio izazov prelistavati...

U emisiji o hrani, ne sjećam se više kako se zvala, g. Puntijar nije samo govorio o svojoj sakupljačkoj strasti, nego je podijelio s nama i jedan recept – knedle od jabuka. Pa eto, otad ih radim barem jednom mjesečno - jednostavne, prefine, zasitne i, najbolje od svega, mogu se napraviti dan unaprijed.

 | Author: Feel Good Kuharica Feel Good Kuharica

Potrebno:

  • 4 jabuke, najbolje kiselkaste
  • 200 g šećera
  • cimet
  • 50 gr maslaca
  • petit beurre keksi
  • krušne mrvice


Priprema:

  1. Jabuke se ogule i naribaju. U tavi se na maslacu prodinstaju jabuke s cimetom i 100 grama šećera.
  2. Kad se jabuke ohlade, dodaju im se smrvljeni keksi pomiješani s krušnim mrvicama. Količina ovisi o željenoj tvrdoći smjese.
  3. Od smjese se naprave knedle, pa se dodatno uvaljaju u smrvljene kekse.
  4. Poslužuju se sa sirupom od crvenog vina i naranče.


Za sirup:

  • 10 g šećera
  • sok od jedne naranče
  • 2 dcl crnog vina
  • cimet po želji


Priprema:

  1. U posudi se pomiješaju svi navedeni sastojci.
  2. Kuha se na laganoj vatri dok se tekućina ne reducira i nastane sirup.
  3. Sirup se poslužuje hladan.

Dobar tek

 

Feel Good Kuharicu pratite na ovom linku!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.