To se zove strast. Čovjek je skupio 2000 kuharica. Vjerojatno ih ima najviše na svijetu, nije još naišao na podatak da netko ima više. Riječ je o g. Zlatku Puntijaru. Ja obožavam prelistavati kuharice. Što su starije, to bolje. Gdje god dođem u posjet, pogled mi odluta prema prvoj polici s knjigama u potrazi za njima. I baš uvijek pronađem barem jedan zanimljivi kulinarskih uradak koji poslije, s više ili manje uspjeha, napravim u svojoj kuhinji.
Ali 2000 kuharica! No, to bi bio izazov prelistavati...
U emisiji o hrani, ne sjećam se više kako se zvala, g. Puntijar nije samo govorio o svojoj sakupljačkoj strasti, nego je podijelio s nama i jedan recept – knedle od jabuka. Pa eto, otad ih radim barem jednom mjesečno - jednostavne, prefine, zasitne i, najbolje od svega, mogu se napraviti dan unaprijed.
Potrebno:
- 4 jabuke, najbolje kiselkaste
- 200 g šećera
- cimet
- 50 gr maslaca
- petit beurre keksi
- krušne mrvice
Priprema:
- Jabuke se ogule i naribaju. U tavi se na maslacu prodinstaju jabuke s cimetom i 100 grama šećera.
- Kad se jabuke ohlade, dodaju im se smrvljeni keksi pomiješani s krušnim mrvicama. Količina ovisi o željenoj tvrdoći smjese.
- Od smjese se naprave knedle, pa se dodatno uvaljaju u smrvljene kekse.
- Poslužuju se sa sirupom od crvenog vina i naranče.
Za sirup:
- 10 g šećera
- sok od jedne naranče
- 2 dcl crnog vina
- cimet po želji
Priprema:
- U posudi se pomiješaju svi navedeni sastojci.
- Kuha se na laganoj vatri dok se tekućina ne reducira i nastane sirup.
- Sirup se poslužuje hladan.
Dobar tek
Feel Good Kuharicu pratite na ovom linku!