Recepti Kruh i pecivo 14. listopada 2024.

Poderane gaće iz "Slatke kuharice" Petre Jelenić

Kruh i pecivo
55 MIN
20 MIN
8
SREDNJE
slatka kuharica, poderane gaće, petra jelenić
Petra Jelenić i gospođa Janja iz Vinkovaca pripremile su - poderane gaće
foto: Instagram @slatkakuharica; HRT
U trećoj epizodi "Slatke kuharice" slastičarka Petra Jelenić zaputila se u Vinkovce gdje je otkrila tradicionalni recept za poderane gaće, ali i osmislila svoju, modernu verziju

U nedjelju, u najnovijoj epizodi kulinarskog serijala "Slatka kuharica" naša najbolja slastičarka Petra Jelenić posjetila je Vinkovce, gdje ju je dočekala gospođa Janja i zajedno s njom pripremila recept za tradicionalne poderane gaće.

Tradicionalni recept gospođe Janje za poderane gaće

Gospođa Janja podijelila je svoj recept, gdje se kao mjera koristi litra vode, a brašno se dodaje "koliko popije". Tijesto se mijesi dok ne postane savršeno mekano, a nakon što odstoji i udvostruči volumen, reže se na četvrtaste lepinjice s prorezom u sredini koje se prže dok ne dobiju onu prepoznatljivu hrskavu vanjštinu. Gospođa Janja otkrila je da ih ona najradije jede slatke, posute žlicom šećera.

slatka kuharica, petra jelenić Možda vas zanima... Slatka kuharica vraća se na male ekrane 29. rujna! Najave slatka kuharica, petra jelenić, paprenjak Možda vas zanima... Krenula je nova sezona Slatke kuharice, imamo recept za prefine paprenjake! Recepti

slatka kuharica, poderane gaće, petra jelenić | Author: Instagram @slatkakuharica Petra Jelenić kod gospođe Janje iz Vinkovaca foto: Instagram @slatkakuharica

Moderna verzija Petre Jelenić - čipkaste poderane gaće

Petra Jelenić, inspirirana tradicionalnim receptom, napravila je vlastitu, modernu verziju ovog tradicionalnog recepta - čipkaste poderane gaće. U Petrinom receptu tijesto je tanje i hrskavije, s dodatkom piva, prži se uz pomoć metalnog kalupa kako bi poderane gaće dobile finu, čipkastu teksturu.

Petrin prijedlog je da se moderne čipkaste poderane gaće posluže uz muhammara umak - umak od pečenih paprika, oraha i začina.

poderane gaće, slatka kuharica, petra jelenić | Author: HRT Poderane gaće foto: HRT

Ne gasi ekran dok kuham

Poderane gaće - recept gospođe Janje iz Vinkovaca
55 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Voda 1 l
  • Mlijeko 200 ml
  • Svježi kvasac 40 g
  • Šećer 1 žlica
  • Sol 1 žlica
  • Glatko brašno
  • Suncokretovo ulje 50 ml
  • Svinjska mast
Postupak
  1. U vodu dodajte mlijeko pa u toj smjesi otopite kvasac. Dodajte žlicu šećera i žlicu soli pa malo po malo dodajte brašno dok ne zamijesite srednje čvrsto tijesto.

    Pred kraj dodajte ulje. Tijesto izradite pa stavite dizati dok ne udvostruči volumen.


  2. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu pa valjajte u pravokutan oblik na 1 cm debljine.

    Izrežite lepinjice i pustite da se malo dignu pa stavite pržiti u vreloj masti. Kada dobiju zlatno-žutu boju okrenite. Pržene izvadite na papirnati ručnik da upiju višak ulja. 


poderane gaće, slatka kuharica, petra jelenić | Author: HRT Čipkaste poderane gaće foto: HRT

Ne gasi ekran dok kuham

Čipkaste poderane gaće - recept Petre Jelenić
60 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Mlijeko 150 g
  • Pivo - svijetlo 90 g
  • Jaje 1 kom
  • Pirovo brašno 130 g
  • Sol 2 g
Postupak
  1. Sve sastojke izblendati štapnim mikserom pa spremiti u hladnjak da smjesa odmori. 


  2. Ulje staviti zagrijavati s metalnim kalupom na 180 C. Zagrijani kalup močiti u smjesu pa pržiti u ulju do zlatno-smeđe boje.


MUHAMMARA UMAK OD PAPRIKA
Sastojci
  • Crvena paprika 5 kom
  • Orasi 0,50 šalica
  • Kumin 1 žličica
  • Chili u prahu
  • Maslinovo ulje
  • Češnjak 3 režanj
  • Sok od limuna
  • Sol
  • Krušne mrvice 3 žlica
Postupak
  1. Paprike ispecite u pećnici na 200°C s upaljenim ventilatorom da izvana djelomično pocrne. Prebacite ih u posudu i pokrijte folijom da se upare - tako se lakše ogule. Možete ih i prepeči direktno na plamenu štednjaka.


  2. Paprike ogulite, izvadite koštice i stavite u blender.


  3. Orahe malo tostirajte na suhoj tavi i dodajte kumin u prahu i čili. Dodajte par žlica krušnih mrvica, malo soka od limuna, sol i maslinovo ulje. Izblendajte pa korigirajte okus.  


SOL; Mate janković, petra jelenić Možda vas zanima... Petra Jelenić otišla je iz Sala i dolazi u SOL Mate Jankovića! Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.