U trećoj epizodi "Slatke kuharice" slastičarka Petra Jelenić zaputila se u Vinkovce gdje je otkrila tradicionalni recept za poderane gaće, ali i osmislila svoju, modernu verziju
U nedjelju, u najnovijoj epizodi kulinarskog serijala "Slatka kuharica" naša najbolja slastičarka Petra Jelenić posjetila je Vinkovce, gdje ju je dočekala gospođa Janja i zajedno s njom pripremila recept za tradicionalne poderane gaće.
Tradicionalni recept gospođe Janje za poderane gaće
Gospođa Janja podijelila je svoj recept, gdje se kao mjera koristi litra vode, a brašno se dodaje "koliko popije". Tijesto se mijesi dok ne postane savršeno mekano, a nakon što odstoji i udvostruči volumen, reže se na četvrtaste lepinjice s prorezom u sredini koje se prže dok ne dobiju onu prepoznatljivu hrskavu vanjštinu. Gospođa Janja otkrila je da ih ona najradije jede slatke, posute žlicom šećera.
Moderna verzija Petre Jelenić - čipkaste poderane gaće
Petra Jelenić, inspirirana tradicionalnim receptom, napravila je vlastitu, modernu verziju ovog tradicionalnog recepta - čipkaste poderane gaće. U Petrinom receptu tijesto je tanje i hrskavije, s dodatkom piva, prži se uz pomoć metalnog kalupa kako bi poderane gaće dobile finu, čipkastu teksturu.
Petrin prijedlog je da se moderne čipkaste poderane gaće posluže uz muhammara umak - umak od pečenih paprika, oraha i začina.
Poderane gaće
foto: HRT
Ne gasi ekran dok kuham
Poderane gaće - recept gospođe Janje iz Vinkovaca
55 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Voda
1
l
Mlijeko
200
ml
Svježi kvasac
40
g
Šećer
1
žlica
Sol
1
žlica
Glatko brašno
Suncokretovo ulje
50
ml
Svinjska mast
Postupak
U vodu dodajte mlijeko pa u toj smjesi otopite kvasac. Dodajte žlicu šećera i žlicu soli pa malo po malo dodajte brašno dok ne zamijesite srednje čvrsto tijesto.
Pred kraj dodajte ulje. Tijesto izradite pa stavite dizati dok ne udvostruči volumen.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu pa valjajte u pravokutan oblik na 1 cm debljine.
Izrežite lepinjice i pustite da se malo dignu pa stavite pržiti u vreloj masti. Kada dobiju zlatno-žutu boju okrenite. Pržene izvadite na papirnati ručnik da upiju višak ulja.
Čipkaste poderane gaće
foto: HRT
Ne gasi ekran dok kuham
Čipkaste poderane gaće - recept Petre Jelenić
60 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
Mlijeko
150
g
Pivo - svijetlo
90
g
Jaje
1
kom
Pirovo brašno
130
g
Sol
2
g
Postupak
Sve sastojke izblendati štapnim mikserom pa spremiti u hladnjak da smjesa odmori.
Ulje staviti zagrijavati s metalnim kalupom na 180 C. Zagrijani kalup močiti u smjesu pa pržiti u ulju do zlatno-smeđe boje.
MUHAMMARA UMAK OD PAPRIKA
Sastojci
Crvena paprika
5
kom
Orasi
0,50
šalica
Kumin
1
žličica
Chili u prahu
Maslinovo ulje
Češnjak
3
režanj
Sok od limuna
Sol
Krušne mrvice
3
žlica
Postupak
Paprike ispecite u pećnici na 200°C s upaljenim ventilatorom da izvana djelomično pocrne. Prebacite ih u posudu i pokrijte folijom da se upare - tako se lakše ogule. Možete ih i prepeči direktno na plamenu štednjaka.
Paprike ogulite, izvadite koštice i stavite u blender.
Orahe malo tostirajte na suhoj tavi i dodajte kumin u prahu i čili. Dodajte par žlica krušnih mrvica, malo soka od limuna, sol i maslinovo ulje. Izblendajte pa korigirajte okus.