Ovaj desert savršen je za jesen - sladak, mekan, sočan, utješan... Babka s jabukama je naš novi slatki jesenski hit - donosimo super recept!
Jabuke obožavamo u svako doba godine, no nekako su najslađe u jesen, kada većina njih i dozrijeva. Nekako su tople i utješne i idu super s cimetom i zato nam u jesen i najviše odgovaraju, a od njih pravimo svašta - od štrudla i pita, preko kompota, do raznih drugih slastica.
Ove godine napravili smo i odličan pekmez od jabuka i cimeta koji super ide uz palačinke, a oduševila nas je i ova babka s jabukama koju pečemo prvom prilikom, vjerojatno za vikend!
Babku smo već jeli s borovnicama i limunom, s čokoladom, sa cimetom, bundevama... a sada donosimo i ovaj odličan recept jer babka s jabukama = jesen! Uživaj!
Pripremi tijesto: Lagano ugrij mlijeko, šećer, maslac i sol - na 43-46 stupnjeva. Maslac treba biti skoro potpuno rastopljen.
U 1/4 šalice mlake vode rastopi kvasac s žličicom brašna, pusti da se aktivira.
U zdjelu od miksea dodaj aktivirani kvasac, 2.5 šalice brašna i jaja. Miksaj na slaboj brzini oko 15 sekundi. Dodaj preostale 2 žalicebrašna, 1/2 po 1/2 šalice, dok cijelo vrijeme miksaš tijesto.
Miksaj dok se ne formira lijepo glatko tijesto koje se odvaja od rubova posude za miksanje - oko 5 minuta.
Prebaci tijesto u drugu, veliki i dobro namašćenu posudu, prekrj tijesto i stavi ga sa strane da se diže oko 1 sat.
Pripremi nadjev: Rastopi 2 žlice maslaca u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj oguljene i narezane jabuke i dinstaj, uz često miješanje, dok jabuke lagano ne omekšaju - oko 4 minute. Makni s vatre. Umiješaj limunov sok.
Rastopi 4 žlice maslaca, prebaci rastopljeni maslac u zdjelicu i dodaj šećer, brašno, chai začin i ekstrakt vanilije. Umiješaj bjelanjke.
Oblikoj babku: Tijesto stavi na pobrašnjenu podlogu, premijesi ga i pusti da se, pokriveno, odmara 10-ak minuta.
3 duguljasta kalupa za kruh obloži papirom za pečenje.
Podijeli tijesto na 3 dijela. Razvaljaj svaki dio u kvadrat od 30 cm na lagano pobrašnjenoj površini. Na svaki kvadrat tijesta stavi trećinu nadjeva od smeđeg šećera (oko 2/3 šalice) i rasporedi ga do 1,5 cm od rubova.
Ravnomjerno na svaki komad tijesta pospi po trećinu nadjeva od jabuka (oko 1 puna šalica) po svakom kvadratu tijesta. Čvrsto zarolaj svaki kvadrat u oblik rolade. Uštipni spoj tijesta da se zatvori. Dlanovima valjaj rolade naprijed-natrag kako bi bile ravnomjerno cilindrične.
Oštrim nožem ili rezačem tijesta prereži jednu roladu po dužini, otkrivajući prugastu unutrašnjost. Položi jednu polovicu preko druge, s prugastim stranama prema van, u obliku slova X. Uvij krajeve ispod križanja 2 ili 3 puta. Ponovi s krajevima iznad križanja, uvijajući u suprotnom smjeru da dobiješ spiralu.
Stavi u pripremljeni kalup, podvij krajeve. (Možda će sada izgledati neuredno, ali ispadne prekrasno!) Ponovi s preostalim babkama i kalupima. Pokrij kalupe kuhinjskom krpom i ostavi da se tiejsto diže na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči, oko 1 sat.
Ispeci babku: Zagrij pećnicu na 175 °C. Rastopi preostale 2 žlice maslaca; premaži babke prije stavljanja u pećnicu.
Peci babke dok se ne napuhnu, lijepo porumene i dok termometar umetnut u sredinu kolača ne pokaže 93 °C, oko 45 minuta, prekrivajući folijom ako vrhovi prebrzo potamne.
Babke ohladi u kalupima 10 minuta, zatim ih pomoću papira za pečenje izvadi iz kalupa i prebaci na rešetku.
Potpuno ohladi babke na rešetki, oko 1 sat, prije rezanja i posluživanja.
Za zamrzavanje babke, čvrsto ih zamotaj u plastičnu foliju i zamrzni do 2 mjeseca. Odmrzni na sobnoj temperaturi.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.