Recepti Desert 30. rujna 2025.

Babka s jabukama za još slađu jesen

Desert
35 MIN
45 MIN
18
SREDNJE
babka s jabukama
Babka s jabukama
foto: brooklyneagle.com/Pinterest
Ovaj desert savršen je za jesen - sladak, mekan, sočan, utješan... Babka s jabukama je naš novi slatki jesenski hit - donosimo super recept!

Jabuke obožavamo u svako doba godine, no nekako su najslađe u jesen, kada većina njih i dozrijeva. Nekako su tople i utješne i idu super s cimetom i zato nam u jesen i najviše odgovaraju, a od njih pravimo svašta - od štrudla i pita, preko kompota, do raznih drugih slastica.

Ove godine napravili smo i odličan pekmez od jabuka i cimeta koji super ide uz palačinke, a oduševila nas je i ova babka s jabukama koju pečemo prvom prilikom, vjerojatno za vikend!

Možda vas zanima... Savjeti za pripremu savršene babke Špajza

Babka  s jabukama = jesen

Babku smo već jeli s borovnicama i limunom, s čokoladom, sa cimetom, bundevama... a sada donosimo i ovaj odličan recept jer babka s jabukama = jesen! Uživaj!

babka s jabukama | Author: Jamie Geller/Pinterest Babka s jabukama foto: Jamie Geller/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Babka s jabukama
35 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
18
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Mlijeko 1 šalica
  • Šećer 0,25 šalica
  • Maslac 0,25 šalica
  • Sol 1 žličica
  • Voda 0,25 šalica
  • Instant kvasac 2 kom
  • Jaje 2 kom
  • Brašno 4,50 šalica
NADJEV
Sastojci
  • Maslac 4 žlica
  • Jabuka 4 kom
  • Sok od limuna 2 žličica
  • Smeđi šećer 2 šalica
  • Brašno 0,50 šalica
  • Chai začin (kardamom, cimet, mljeveni đumbir, mljeveni komorač, mljeveni klinčić, crni papar) 1 žlica
  • Ekstrakt vanilije 1 žlica
  • Bjelanjak 2 kom
Postupak
  1. Pripremi tijesto: Lagano ugrij mlijeko, šećer, maslac i sol - na 43-46 stupnjeva. Maslac treba biti skoro potpuno rastopljen.

    U 1/4 šalice mlake vode rastopi kvasac s žličicom brašna, pusti da se aktivira.


  2. U zdjelu od miksea dodaj aktivirani kvasac, 2.5 šalice brašna i jaja. Miksaj na slaboj brzini oko 15 sekundi. Dodaj preostale 2 žalicebrašna, 1/2 po 1/2 šalice, dok cijelo vrijeme miksaš tijesto.

    Miksaj dok se ne formira lijepo glatko tijesto koje se odvaja od rubova posude za miksanje - oko 5 minuta.

    Prebaci tijesto u drugu, veliki i dobro namašćenu posudu, prekrj tijesto i stavi ga sa strane da se diže oko 1 sat.


  3. Pripremi nadjev: Rastopi 2 žlice maslaca u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj oguljene i narezane jabuke i dinstaj, uz često miješanje, dok jabuke lagano ne omekšaju - oko 4 minute. Makni s vatre. Umiješaj limunov sok.


  4. Rastopi 4 žlice maslaca, prebaci rastopljeni maslac u zdjelicu i dodaj šećer, brašno, chai začin i ekstrakt vanilije. Umiješaj bjelanjke.


  5. Oblikoj babku: Tijesto stavi na pobrašnjenu podlogu, premijesi ga i pusti da se, pokriveno, odmara 10-ak minuta.

    3 duguljasta kalupa za kruh obloži papirom za pečenje.


  6. Podijeli tijesto na 3 dijela. Razvaljaj svaki dio u kvadrat od 30 cm na lagano pobrašnjenoj površini. Na svaki kvadrat tijesta stavi trećinu nadjeva od smeđeg šećera (oko 2/3 šalice) i rasporedi ga do 1,5 cm od rubova.

    Ravnomjerno na svaki komad tijesta pospi po trećinu nadjeva od jabuka (oko 1 puna šalica) po svakom kvadratu tijesta. Čvrsto zarolaj svaki kvadrat u oblik rolade. Uštipni spoj tijesta da se zatvori. Dlanovima valjaj rolade naprijed-natrag kako bi bile ravnomjerno cilindrične.


  7. Oštrim nožem ili rezačem tijesta prereži jednu roladu po dužini, otkrivajući prugastu unutrašnjost. Položi jednu polovicu preko druge, s prugastim stranama prema van, u obliku slova X. Uvij krajeve ispod križanja 2 ili 3 puta. Ponovi s krajevima iznad križanja, uvijajući u suprotnom smjeru da dobiješ spiralu.

    Stavi u pripremljeni kalup, podvij krajeve. (Možda će sada izgledati neuredno, ali ispadne prekrasno!) Ponovi s preostalim babkama i kalupima. Pokrij kalupe kuhinjskom krpom i ostavi da se tiejsto diže na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči, oko 1 sat.


  8. Ispeci babku: Zagrij pećnicu na 175 °C. Rastopi preostale 2 žlice maslaca; premaži babke prije stavljanja u pećnicu.

    Peci babke dok se ne napuhnu, lijepo porumene i dok termometar umetnut u sredinu kolača ne pokaže 93 °C, oko 45 minuta, prekrivajući folijom ako vrhovi prebrzo potamne.

    Babke ohladi u kalupima 10 minuta, zatim ih pomoću papira za pečenje izvadi iz kalupa i prebaci na rešetku.


  9. Potpuno ohladi babke na rešetki, oko 1 sat, prije rezanja i posluživanja.

    Za zamrzavanje babke, čvrsto ih zamotaj u plastičnu foliju i zamrzni do 2 mjeseca. Odmrzni na sobnoj temperaturi.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

326 kcal

16 %

MASTI

9,00 g

12 %

KOLESTEROL

0,04 g

0 %

UH

56,00 g

20 %

PROTEINI

6,00 g

12 %

Isprobaj i ove verzije babke:

babka s borovnicama Možda vas zanima... Savršen desert: babka s borovnicama i limunom Recepti baklava babka Možda vas zanima... BAKLAVA BABKA Savršen slatki spoj baklave i babke Recepti Babka od čokolade Možda vas zanima... Čokoladna babka - kolač stvoren za hladne dane Kolumne Možda vas zanima... Babka s orasima i cimetom - slatki kruh koji obožavamo! Kolumne Možda vas zanima... Babka s pekmezom od bundeve - ispletite slatko zadovoljstvo Kolumne

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:59 30. Rujan 2025.

    Prsvo jesenski kolac