Baklava babka spoj je bogatih, orašastih okusa baklave i mekane, slatke teksture babke u kojoj će ovih blagdana uživati cijela obitelj
Babka, slatki kruh s bogatom tradicijom, potječe iz židovskih zajednica Istočne Europe, gdje je ime dobila prema poljskoj riječi baba, što znači "baka".
Prvotno pečena u visokim rebrastim kalupima, babka se pripremala od slatkog dizanog brioche tijesta, ispunjenog čokoladom, cimetom ili voćem. S vremenom je stigla u Ameriku, gdje su joj dodani moderni nadjevi poput Nutelle.
Pravi procvat doživjela je 2013. godine, zahvaljujući pekari Breads Bakery i društvenim mrežama, koje su je učinile globalnim hitom. Danas babka dolazi u raznim verzijama, od slatkih do slanih, a njezina priprema kod kuće savršen je način da oduševiš najmilije.
Uz babku, svaki zalogaj donosi priču u slojevima – tradicije, okusa i uživanja. Tko zna, možda baš tvoja babka krije neku novu priču?
Formiraj pletenicu, pazeći da prerezane strane ostanu prema gore
foto: Instagram @kimberlyannepayne
Ponekad se dva klasična deserta susretnu i stvore nešto čarobno. Baklava babka upravo je to: spoj bogatih, orašastih okusa baklave i mekane, slatke teksture babke.
Zamisli miris meda i cimeta koji ispunjava tvoj dom dok se ova slastica peče. Baklava babka, uvijena u savršeni krug, prožeta je maslacem, šećerom i hrskavim orasima i pistacijama, a prekrivena sjajnim medenim sirupom koji je čini savršenom za blagdane. Ova baklava babka nije samo desert – ona je gastronomski užitak.
Baklava babka
foto: Smitten Kitchen/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Baklava babka
60 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
16
porcija
ZAHTJEVNO
TIJESTO
Sastojci
Maslac
85
g
Mlijeko
175
ml
Instant kvasac
11
g
Šećer
150
g
Jaje
3
kom
Ekstrakt vanilije
1,50
žličica
Brašno
585
g
Morska sol
1
žličica
Postupak
U zdjelu miksera s postoljem stavi maslac, mlijeko, kvasac, šećer, jaja i vaniliju pa sve dobro izmiješaj pjenjačom dok smjesa ne postane glatka. Dodaj brašno i sol, a zatim pomoću nastavka za tijesto mijesi na niskoj brzini 5 -7 minuta, dok se tijesto ne sjedini i postane glatko
Prebaci tijesto u namašćenu zdjelu, čvrsto prekrij plastičnom folijom i ostavi da se diže na toplom mjestu 1-2 sata (dok ne naraste na otprilike 1,5 puta od prvotne veličine).
Ako tijesto stavljaš u hladnjak na hladnu fermentaciju (može stajati do 2 dana), izvadi ga otprilike 1,5 sat prije upotrebe kako bi se ugrijalo prije valjanja.
Premaži maslacem 2 duguljasta kalupa za kruh veličine 23 x 10 cm ili jedan kalup za vijenac, odnosno kuglof. Na dno svakog kalupa stavi komad papira za pečenje kako bi kasnije bilo lakše izvaditi baklava babku..
Na velikoj, dobro pobrašnjenoj radnoj površini razvaljaj tijesto u pravokutnik širine oko 60 cm i dužine 30-35 cm. Posljednjih 1,5 cm rubova premaži vodom.
Ostatak tijesta premaži rastopljenim maslacem, ravnomjerno pospi mješavinom cimeta i šećera te pospi većinom mljevenih oraha i pistacija (ostavi dvije žlice za kasnije).
Čvrsto zarolaj tijesto od sebe u dugi, uski valjak. Zatvori krajeve što je bolje moguće.
Odreži zadnjih 1,5 cm s oba kraja valjka. Pažljivo prereži valjak po dužini na pola (koristi dugi nazubljeni nož) i položi polovice jednu pored druge, prerezanom stranom prema gore.
Spoji gornje krajeve i podigni jednu stranu preko druge, formirajući pletenicu, pazeći da prerezane strane ostanu prema gore (izgledaju lijepo). Ako je potrebno, koristi dodatne ruke ili lopaticu za lakše premještanje pletenice u pripremljeni kalup.
Ako radiš vijenac i imaš poteškoća s jednom dugom pletenicom, možeš ga oblikovati u dvije kraće, pokušavajući krajeve uvući i preklopiti.
Pokrij kalup plastičnom folijom i ostavi da babka ponovno naraste na toplome oko 45 minuta.
Zagrij pećnicu na 175°C.
Pospi baklava babku preostalom smjesom mljevenih oraha i pistacija. Peci 30-40 minuta, dok površina ne postane duboko zlatno smeđa.
Postoje 2 načina da provjeriš je li baklava babka pečena: unutarnja temperatura trebala bi doseći 85°C ili kada zabodeš čačkalicu u tijesto, nećeš osjetiti otpor, a čačkalica će izaći čista.
Ako baklava babka prebrzo tamni, prekrij je folijom.
Čim baklava babku izvadiš iz pećnice, prelij je i premaži sav sirup preko nje (ili ostavi 1/4 šalice za posluživanje). Činit će se kao da je sirupa previše, ali na kraju ćeš dobiti savršeno sočan kolač - sjajan i aromatičan poput baklave.
Pusti baklava babku da se hladi dok ne postane mlaka, zatim pažljivo prođi nožem uz rubove kalupa i prebaci je na tanjur za posluživanje. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.
NADJEV
Sastojci
Šećer
135
g
Cimet
1,50
žličica
Orasi
125
g
Pistacije
125
g
Narančina korica
0,50
kom
Morska sol
2
prstohvat
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Ružina vodica
0,50
žličica
Kardamom
0,12
žličica
Maslac
75
g
Postupak
U zdjelici pomiješaj mljeveni cimet i šećer, pa ostavi sa strane.
U multipraktiku kombiniraj orahe, pistacije, sol, vaniliju, koricu naranče i ostale arome po želji. Usitni ih dok ne dobiješ teksturu nalik kus-kusu (ne smije biti previše fino mljeveno). Ostavi sa strane.
MEDENI SIRUP
Sastojci
Med
250
g
Voda
175
ml
Morska sol
1
prstohvat
Postupak
Dok se baklava babka peče, kombiniraj med, vodu i prstohvat soli u malom loncu. Zakuhaj, zatim smanji vatru i kuhaj dok se smjesa ne reducira za otprilike trećinu.