Recepti Desert 06. kolovoza 2025.

Recept za kultni bumpy cake, kremasti klasik iz Detroita

Desert
20 MIN
30 MIN
12
SREDNJE
bumpy cake
Bumpy cake
foto: Food Network
Spoj čokoladnog biskvita, kremastih i slasnih “grbica” i bogatog fudgea. Američka delicija iz davne 1913. godine, bumpy cake, i danas se jede s jednakim oduševljenjem, a mi imamo super recept

Ne znamo za tebe, ali mi vjerujemo u moć dobre čokoladne torte. I to ne bilo kakve! Bumpy cake nije samo kolač, to je američki retro klasik s pedigreom. Nastao je u Detroitu davne 1913. godine u slastičarnici Sanders i od tada je jedan od onih recepata koji se prenose generacijama.

Prepoznatljivost bumpy cakea je u “neravninama” – trakama guste kreme od vanilije koje izbijaju iznad mekanog biskvita, prekrivene glatkim čokoladnim fudgeom.

čokolada i kava Možda vas zanima... Zašto se u čokoladne kolače dodaje kava? Špajza

Bumpy cake je efektan i preukusan kolač

Kombinacija je dramatična, raskošna i savršeno izbalansirana: pahuljasti biskvit, hladna slatka krema i topli, sjajni preljev koji se stisne točno kako treba. Iako izgleda kao da dolazi iz vitrine luksuzne slastičarnice, ovaj kolač bez problema možeš napraviti kod kuće – bez miksera, s jednom zdjelom i malo strpljenja (posebno kad je riječ o hlađenju između slojeva).

Donosimo recept za bumpy cake, uz malu napomenu: najteži je dio čekati da se kolač stisne prije nego što odrežeš prvi komad.

bumpy cake | Author: Shelly Jaronsky/Pinterest Bumpy cake foto: Shelly Jaronsky/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Bumpy Cake
20 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Za biskvit
Sastojci
  • Šećer 150 g
  • Svijetli smeđi šećer 100 g
  • Brašno 188 g
  • Kakao prah 84 g
  • Prašak za pecivo 1,50 žličica
  • Soda bikarbona 1 žličica
  • Sol 1 žličica
  • Jaje 2 kom
  • Ulje od repice 0,66 šalica
  • Mlaćenica 1 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Hladna kava 2 žlica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 °C. Namasti kalup dimenzija 33 x 23 cm i obloži dno papirom za pečenje – to će ti pomoći da kasnije bez problema izvadiš kolač iz posude.


  2. U velikoj zdjeli pomiješaj kristalni i smeđi šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dodaj jaja i ulje, dobro promiješaj. Zatim dodaj mlaćenicu i ekstrakt vanilije. Na kraju, ako koristiš, umiješaj ohlađenu kavu. Miješaj dok ne dobiješ glatku, ujednačenu smjesu.


  3. Ulij smjesu u pripremljeni kalup i peci 22–25 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladi kolač u kalupu 30 minuta pa ga stavi u zamrzivač na dodatnih 20 minuta kako bi se dobro stisnuo.


Za kremu
Sastojci
  • Maslac 117 g
  • Šećer u prahu 570 g
  • Mlijeko 2 žlica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Sol 0,25 žličica
Postupak
  1. U mikseru ili ručno miksaj omekšali maslac dok ne postane blijed i pjenast. Dodaj 2 šalice šećera u prahu, mlijeko, vaniliju i sol, pa dobro izmiksaj. Postupno umiješaj još 2 i 1/2 šalice šećera u prahu. Ako krema nije dovoljno čvrsta, dodaj preostalu 1/2 šalicu. Cilj je postići gustu, ali prozračnu teksturu.


  2. Kad je biskvit jako ohlađen, prebaci kremu u slastičarsku vrećicu ili običnu vrećicu s odrezanim kutom (promjer oko 2,5 cm). Napravi debele trake kreme duž cijele dužine kolača, ostavljajući razmak između. Ako imaš višak kreme, možeš je zamrznuti za neku drugu slasticu. Kolač zatim vrati u zamrzivač na najmanje 30 minuta.


Za čokoladni preljev
Sastojci
  • Maslac 170 g
  • Šećer 200 g
  • Kakao prah 45 g
  • Mlaćenica 0,50 šalica
  • Kukuruzni sirup (svijetli) 4 žlica
  • Sol 0,25 žličica
  • Šećer u prahu 284 g
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
Postupak
  1. U srednje velikom loncu na srednje jakoj vatri rastopi maslac. Dodaj šećer, kakao, mlijeko, kukuruzni sirup i sol. Miješaj pjenjačom dok smjesa ne postane glatka. Pusti da zakipi i kuhaj točno 3 minute bez miješanja. Skini s vatre i umiješaj prosijani šećer u prahu i vaniliju dok ne dobiješ glatki, gusti preljev. Ohladi 10 minuta kako bi se malo stisnuo, ali i dalje bio tekuć za prelijevanje.


  2. Izvadi kolač iz zamrzivača, brzo i ravnomjerno prelij čokoladni preljev preko kreme. Možeš lagano nagnuti kalup da se fudge ravnomjerno rasporedi, a po potrebi koristi špatulu. Budi brz – fudge će se brzo stisnuti u kontaktu s hladnom kremom. Vrati kolač u zamrzivač na još 15 minuta da se potpuno stegne prije rezanja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

746 kcal

37 %

MASTI

32,00 g

44 %

KOLESTEROL

0,78 g

0 %

UH

111,00 g

40 %

PROTEINI

6,00 g

12 %

Za dodatnu dubinu okusa, svakako koristi žličicu kave u biskvitu. Nećeš osjetiti okus kave, ali će čokolada dobiti onu posebnu, bogatu notu. A ako želiš impresivan završni izgled, ukrasi svaku šnitu s malo grubo naribane tamne čokolade.

 Čokolade nikada dosta!

čokoladni keksi Možda vas zanima... Dvostruko čokoladni keksi s komadićima tamne čokolade Recepti čokoladni kruh Možda vas zanima... Čokoladni kruh - i doručak i odličan, jednostavan desert Recepti Čokoladni kolač s tikvicama Možda vas zanima... Čokoladni kolač s tikvicama? Probaj ga, navući ćeš se! Recepti čokoladni mousse recept Možda vas zanima... Što kažeš na brzi čokoladni mousse iz blendera? Recepti Ekleri Možda vas zanima... Čokoladni ekleri – kako do savršenstva? Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:19 06. Kolovoz 2025.

    Odlicna Detroit kolac