Spoj čokoladnog biskvita, kremastih i slasnih “grbica” i bogatog fudgea. Američka delicija iz davne 1913. godine, bumpy cake, i danas se jede s jednakim oduševljenjem, a mi imamo super recept
Ne znamo za tebe, ali mi vjerujemo u moć dobre čokoladne torte. I to ne bilo kakve! Bumpy cake nije samo kolač, to je američki retro klasik s pedigreom. Nastao je u Detroitu davne 1913. godine u slastičarnici Sanders i od tada je jedan od onih recepata koji se prenose generacijama.
Prepoznatljivost bumpy cakea je u “neravninama” – trakama guste kreme od vanilije koje izbijaju iznad mekanog biskvita, prekrivene glatkim čokoladnim fudgeom.
Kombinacija je dramatična, raskošna i savršeno izbalansirana: pahuljasti biskvit, hladna slatka krema i topli, sjajni preljev koji se stisne točno kako treba. Iako izgleda kao da dolazi iz vitrine luksuzne slastičarnice, ovaj kolač bez problema možeš napraviti kod kuće – bez miksera, s jednom zdjelom i malo strpljenja (posebno kad je riječ o hlađenju između slojeva).
Donosimo recept za bumpy cake, uz malu napomenu: najteži je dio čekati da se kolač stisne prije nego što odrežeš prvi komad.
Bumpy cake
foto: Shelly Jaronsky/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Bumpy Cake
20 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Za biskvit
Sastojci
Šećer
150
g
Svijetli smeđi šećer
100
g
Brašno
188
g
Kakao prah
84
g
Prašak za pecivo
1,50
žličica
Soda bikarbona
1
žličica
Sol
1
žličica
Jaje
2
kom
Ulje od repice
0,66
šalica
Mlaćenica
1
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Hladna kava
2
žlica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C. Namasti kalup dimenzija 33 x 23 cm i obloži dno papirom za pečenje – to će ti pomoći da kasnije bez problema izvadiš kolač iz posude.
U velikoj zdjeli pomiješaj kristalni i smeđi šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dodaj jaja i ulje, dobro promiješaj. Zatim dodaj mlaćenicu i ekstrakt vanilije. Na kraju, ako koristiš, umiješaj ohlađenu kavu. Miješaj dok ne dobiješ glatku, ujednačenu smjesu.
Ulij smjesu u pripremljeni kalup i peci 22–25 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladi kolač u kalupu 30 minuta pa ga stavi u zamrzivač na dodatnih 20 minuta kako bi se dobro stisnuo.
Za kremu
Sastojci
Maslac
117
g
Šećer u prahu
570
g
Mlijeko
2
žlica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Sol
0,25
žličica
Postupak
U mikseru ili ručno miksaj omekšali maslac dok ne postane blijed i pjenast. Dodaj 2 šalice šećera u prahu, mlijeko, vaniliju i sol, pa dobro izmiksaj. Postupno umiješaj još 2 i 1/2 šalice šećera u prahu. Ako krema nije dovoljno čvrsta, dodaj preostalu 1/2 šalicu. Cilj je postići gustu, ali prozračnu teksturu.
Kad je biskvit jako ohlađen, prebaci kremu u slastičarsku vrećicu ili običnu vrećicu s odrezanim kutom (promjer oko 2,5 cm). Napravi debele trake kreme duž cijele dužine kolača, ostavljajući razmak između. Ako imaš višak kreme, možeš je zamrznuti za neku drugu slasticu. Kolač zatim vrati u zamrzivač na najmanje 30 minuta.
Za čokoladni preljev
Sastojci
Maslac
170
g
Šećer
200
g
Kakao prah
45
g
Mlaćenica
0,50
šalica
Kukuruzni sirup (svijetli)
4
žlica
Sol
0,25
žličica
Šećer u prahu
284
g
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Postupak
U srednje velikom loncu na srednje jakoj vatri rastopi maslac. Dodaj šećer, kakao, mlijeko, kukuruzni sirup i sol. Miješaj pjenjačom dok smjesa ne postane glatka. Pusti da zakipi i kuhaj točno 3 minute bez miješanja. Skini s vatre i umiješaj prosijani šećer u prahu i vaniliju dok ne dobiješ glatki, gusti preljev. Ohladi 10 minuta kako bi se malo stisnuo, ali i dalje bio tekuć za prelijevanje.
Izvadi kolač iz zamrzivača, brzo i ravnomjerno prelij čokoladni preljev preko kreme. Možeš lagano nagnuti kalup da se fudge ravnomjerno rasporedi, a po potrebi koristi špatulu. Budi brz – fudge će se brzo stisnuti u kontaktu s hladnom kremom. Vrati kolač u zamrzivač na još 15 minuta da se potpuno stegne prije rezanja.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
746 kcal
37 %
MASTI
32,00 g
44 %
KOLESTEROL
0,78 g
0 %
UH
111,00 g
40 %
PROTEINI
6,00 g
12 %
Za dodatnu dubinu okusa, svakako koristi žličicu kave u biskvitu. Nećeš osjetiti okus kave, ali će čokolada dobiti onu posebnu, bogatu notu. A ako želiš impresivan završni izgled, ukrasi svaku šnitu s malo grubo naribane tamne čokolade.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.