Recepti 14. ožujka 2024.

NOVI SLATKI HIT Rolada od palačinki, i to – čokoladna!

čokoladna rolada od palačinki
Čokoladna rolada od palačinki foto: Pinterest/Cravings Journal
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova čokoladna rolada od palačinki zaista nas je oduševila, i zato mislimo da ne bi bilo OK da recept ne podijelimo s tobom... Isprobaj i uživaj jer ovo je čudo!

Nećemo puno duljiti s uvodom jer smo sigurni da ti cure sline samo na fotografije ovog divnog deserta… Da, dobro vidiš – imamo odličan recept za novi hit desert, ovu divnu čokoladnu roladu od palačinki.

Oko slaganje rolade od palačinki se moraš potruditi, ali isplati se

NI sami ne znamo jesu li tu glavne zvijezde palačinke, ili čokolada, ili divna pahuljasta krema kojom je punjena rolada. Ma nije ni važno! Važno je da smo probali, oduševili se, i sada ti donosimo ovaj divan recept. A tebe molimo da nam javiš dojmove!

 

Torta od čokoladnih palačinki Možda vas zanima... Torta od palačinki pravi je hit na YouTubeu! Recepti

 

Možda će ti se isprva učiniti da je slaganje ove čokoladne rolade od palačinki komplicirano, no jednom kad probaš, ne brini, brzo ćeš uhvatiti grif. 

čokoladna rolada od palačinki | Author: Pinterest/Cravings Journal Čokoladna rolada od palačinki foto: Pinterest/Cravings Journal

Čokoladna rolada od palačinki

(za 12 porcija, srednje zahtjevno, 80 minuta – priprema palačinki i slaganje)

Sastojci – za palačinke:

  • 375 g oštrog  brašna
  • 6 žlica nezaslađenog kakao praha
  • 3 jaja
  • 8 žlica kristal šećera
  • 1 i ½ žličica soli
  • 900 ml mlijeka
  • 60 g maslaca, rastopljenog pa ohlađenog na sobnu temperaturu + dodatno za pečenje palačinki

Sastojci – za nadjev:

  • 300 g krem sira
  • 300 g slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
  • 100 g šećera u prahu
  • sjemenke iz 1 mahune vanilije ili 1 žličica paste od vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije

Sastojci – za čokoladni ganache:

  • 80 g tamne čokolade sa 60-70% kakaa
  • 80 g slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
  • 40 g kristal šećera
  • 20 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 60 g tostiranih oraha, krupno nasjeckanih

 

palačinke Možda vas zanima... Oduševi goste palačinkama s makom i vanilijom Recepti

 

čokoladna rolada od palačinki | Author: Pinterest/Cravings Journal Čokoladna rolada od palačinki foto: Pinterest/Cravings Journal

Postupak:

  1. Prvo napravi palačinke. Izmiješaj sve suhe sastojke u zdjeli i napravi rupu u sredini. U rupu dodaj sve mokre sastojke i miješaj pjenjačom od sredine prema van, dodajući suhe sastojke malo po malo u one mokre. Pazi da se ne naprave grudice.
  2. Tijesto za palačinke možeš izmiksati i mikserom ili ga napraviti u blenderu. Tijesto procijedi kroz cjedilo i pusti da odstoji oko 30 minuta u hladnjaku.
  3. U tavu za palačinke na srednju vatru stavi komadić maslaca. Kad se zagrije stavi količinu tijesta potrebnu za 1 palačinku. Ispeci palačinke od svog tijesta ponavljajući ovaj postupak. Složi ispečene palačinke jednu na drugu i nožem ih sve skupa izreži u oblik kvadrata kako bi se lakše slagala rolada.
  4. Pripremi nadjev – uz pomoć miksera izmiješaj krem sir, vaniliju i šećer dok ne postane jako kremasti. Stani svakih par minuta te očisti rubove posude u kojoj miksaš. Dodaj slatko vrhnje malo po malo, i miksaj dok ne dobiješ pahuljastu smjesu.
  5. Reda je na slaganje rolade. Položi 1 palačinku pokraj druge, tako da se malo preklapaju. Na njih namaži tanak sloj nadjeva i čvrsto zarolaj.
  6. Ponovno položi dvije palačinke jednu pokraj druge, s tim da se ove ne trebaju preklapati kako sredina rolade ne bi na kraju izgledala poput zadebljanja, odnosno neke ružne kvrge. Premaži ih nadjevom i na rub stavi prvu roladu. Prvu, malu roladu, zarolaj zajedno s te 2 nove palačinke u deblju roladu.
  7. Za sljedeći sloj ponovno koristimo 2 palačinke, s tim da jednu prerežemo napola. U sredinu stavimo cijelu palačinku, a sa svake njezine strane po jednu polovicu druge palačinke. Namažemo nadjevom, na rub stavimo manju roladu te sve skupa čvrsto zarolamo. Ove korake ponavljamo sve dok ne potrošimo sve palačinke i nadjev.
  8. Gotovu roladu stavi u zamrzivač na sat vremena, maksimalno 2. Tako će se ganache puno bolje uhvatiti za roladu.
  9. Za ganache, vrhnje i šećer zagrijavaj u maloj posudi na srednjoj vatri. Vrhnje treba biti vruće, no ne bi smjelo zakipjeti. Prelij komadiće čokolade vrućim vrhnjem i dobro promiješaj.
  10. Dodaj maslac i miješaj dalje dok se maslac potpuno ne rastopi i inkorporira u ganache.
  11. Dodaj orahe i ponovno promiješaj.
  12. Roladu izvadi iz zamrzivača, stavi ej na rešetu i prelij ganacheom.
  13. Stavi u hladnjak preko noći, rubove odreži prije serviranja i isprobaj kako je ispao tvoj desert.
  14. Lijepe dijelove uredno nareži i oduševi sebe i svoje goste!

čokoladna rolada od palačinki | Author: Pinterest/Cravings Journal Čokoladna rolada od palačinki foto: Pinterest/Cravings Journal

Danas su nam samo palačinke na pameti...

 

palačinke Možda vas zanima... Neodoljiv klasik - palačinke s cimetom i šećerom Recepti torta od palačinki, oreo Možda vas zanima... RECEPT DANA: Odlična torta od palačinki s Oreo keksima Recepti američke palačinke Možda vas zanima... Ovaj recept za američke palačinke nas je oduševio! Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:20 15. Ožujak 2024.

    njam prekrasno