Recepti Povrće 30. rujna 2025.

Slanutak i brokulu ubacili smo zajedno u tavu i dobili genijalan brzi ručak

Povrće
20 MIN
15 MIN
4
JEDNOSTAVNO
slanutak, brokula
Slanutak i brokula iz iste tave, u umaku od naranče
foto: Beyond The Bayou/Pinterest
Slanutak i brokula savršeno su slastan spoj, a još su bolji kad im dodaš umak od naranče. Ne vjeruješ? Isprobaj naš recept!

Piletina u umaku od naranče jedan je od klasika kinesko-američke kuhinje, ali nova varijanta sa slanutkom i brokulom prijeti joj preuzeti tron. Umjesto mesa, tu je hrskavi slanutak u raskošnom, ljepljivom umaku od naranče. Tu je i zdrava brokula, a cijela ova slasna priča nastaje u jednoj tavi – brže, jednostavnije i sočnije definitivno ne može.

Tajna je u umaku

Kako bi okus ostao vjeran originalu, baza je klasični umak od naranče. Svjež sok i korica daju onaj prepoznatljiv citrusni „kick“, a svježi đumbir, češnjak i mladi luk uravnotežuju slatkoću šećera. Nemaš rižin ocat? Poslužit će i bijeli vinski ili običan alkoholni ocat, a može i jabučni.

hrskavi slanutak Možda vas zanima... Hrskavi slanutak - savršena grickalica za TV večer Recepti

Kako ispržiti brokulu da uvijek uspije

Brokula zna biti nezgodna – ako ju pržiš predugo, pregori, a ako ju kuhaš, izgubi boju i teksturu. Trik je u takozvanoj tehnici "water sauté" (sotiranje na vodi): najprije je kratko popržiš na malo ulja, a zatim dodaš vodu, poklopiš i pustiš da se lagano pari dok ne omekša. Nakon toga makni poklopac i pusti da višak tekućine ispari.

Rezultat? Brokula koja je savršeno mekana iznutra, a lagano karamelizirana izvana.

Isprobaj ovaj fora recept koji kombinira slanutak, brokulu i umak od naranče - recept je u nastavku...

slanutak, brokula | Author: Beyond The Bayou/Pinterest Slanutak i brokula iz iste tave, u umaku od naranče foto: Beyond The Bayou/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Slanutak i brokula iz iste tave, u umaku od naranče
20 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Narančina korica 2 žličica
  • Sok od naranče 0,25 šalica
  • Šećer 50 g
  • Rižin ocat 3 žlica
  • Soja umak 2 žlica
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 1 žlica
  • Sezamovo ulje 1 žlica
  • Chili pahuljice 0,25 žličica
  • Voda 7 žlica
  • Suncokretovo ulje 5 žlica
  • Brokula 400 g
  • Sol 0,50 žličica
  • Kuhani slanutak 900 g
  • Češnjak 2 režanj
  • Đumbir - svježi 1 kom
  • Mladi luk 2 kom
Postupak
  1. U srednjoj zdjeli izmiješaj narančinu koricu, sok od naranče, šećer, rižin ocat, soja sos, gustin, sezamovo ulje, chili pahuljice i 6 žlica vode.


  2. U velikoj tavi, na srednjoj do jakoj vatri ugrij 2 žlice suncokretova ulja. Dodaj cvjetove brokule i posoli sa 1/4 žličice soli. Prži uz povremeno protresanje tave da se lijepo zapeče s jedne strane, 1-2 minute. Dodaj preostali 1 žlicu vode i promiješaj. Pokrij poklopcem i pustid a sebrokula kuha dalje na pari dok blago ne omekša, 3-4 minute.

    Otklopi tavu i dinstaj dalje dok voda potpuno ne ispari, a brokula još malo ne omekša, 3-4 minute. Prebaci brokulu na tanjur, neka ostane na toplom.


  3. U istoj tavi, na srednjoj vatri, ugrij 2 žlice suncokretova ulja. Dodaj slanutak, posoli s preostalom 1/4 žličice soli. Dinstaj, uz povremeno miješanje, dok slanutak ne poče poprimati zlatnosmeđu boju, i lijepo se zapeče, 3-4 minute.


  4. U rsedini slanutka napravi udubinu i u nju stavi usitnjeni češnjak, đumbir, nasitno nasjeckani mladi luk (i bijeli i zeleni dio) te preostali 1 žlicu suncokretova ulja. Dinstaj, uz povremeno miješanje, dok češnjak ne zamiriši (do tada ga nemoj pomiješati saslanutkom), 1-2 minute. Nakon što češnjak zamiriši, pomiješaj sve.


  5. Kratko promiješaj umak te ga dodaj u tavu. Dinstaj dalje, uz povremeno miješanje, dok umak ne počne kipjeti i zgušnjavati se, oko 30 sekundi. Umiješaj brokulu i 3/4 tamnozelenih dijelova mladog luka.


  6. Posluži u tavi, posuto ostacima tamnozelenih dijelova mladog luka. Dobar tek!


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

577 kcal

28 %

MASTI

25,00 g

34 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

57,00 g

20 %

PROTEINI

19,00 g

38 %

Iako je najbolja odmah nakon pripreme, ova kombinacija može stajati u hladnjaku do tri dana. Prije podgrijavanja dodaj malo vode kako bi se umak opet lijepo povezao.

Isprobaj i ova jela u kojima je slanutak glavna zvijezda...

marry me slanutak Možda vas zanima... Nakon piletine i tjestenine, stiže i Marry Me slanutak Recepti Zasitan obrok s junetinom i slanutkom Možda vas zanima... Slanutak i mljevena junetina savršeno su ukusan spoj! Recepti humus Možda vas zanima... Dan humusa slavimo uz najbolji recept za ovaj namaz Recepti

...kao i ova s brokulom:

zapečena tjestenina s bokulom i sirom Možda vas zanima... Zapečena tjestenina sa sirom i brokulom popravlja dan Recepti brokula iz friteze na vrući zrak Možda vas zanima... Nevjerojatno ukusna brokula iz friteze na vrući zrak Recepti cezar salata od brokule i tjestenine Možda vas zanima... Cezar salata s brokulom i tjesteninom Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.