Slanutak i brokula savršeno su slastan spoj, a još su bolji kad im dodaš umak od naranče. Ne vjeruješ? Isprobaj naš recept!
Piletina u umaku od naranče jedan je od klasika kinesko-američke kuhinje, ali nova varijanta sa slanutkom i brokulom prijeti joj preuzeti tron. Umjesto mesa, tu je hrskavi slanutak u raskošnom, ljepljivom umaku od naranče. Tu je i zdrava brokula, a cijela ova slasna priča nastaje u jednoj tavi – brže, jednostavnije i sočnije definitivno ne može.
Tajna je u umaku
Kako bi okus ostao vjeran originalu, baza je klasični umak od naranče. Svjež sok i korica daju onaj prepoznatljiv citrusni „kick“, a svježi đumbir, češnjak i mladi luk uravnotežuju slatkoću šećera. Nemaš rižin ocat? Poslužit će i bijeli vinski ili običan alkoholni ocat, a može i jabučni.
Brokula zna biti nezgodna – ako ju pržiš predugo, pregori, a ako ju kuhaš, izgubi boju i teksturu. Trik je u takozvanoj tehnici "water sauté" (sotiranje na vodi): najprije je kratko popržiš na malo ulja, a zatim dodaš vodu, poklopiš i pustiš da se lagano pari dok ne omekša. Nakon toga makni poklopac i pusti da višak tekućine ispari.
Rezultat? Brokula koja je savršeno mekana iznutra, a lagano karamelizirana izvana.
Isprobaj ovaj fora recept koji kombinira slanutak, brokulu i umak od naranče - recept je u nastavku...
Slanutak i brokula iz iste tave, u umaku od naranče
foto: Beyond The Bayou/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Slanutak i brokula iz iste tave, u umaku od naranče
20 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Narančina korica
2
žličica
Sok od naranče
0,25
šalica
Šećer
50
g
Rižin ocat
3
žlica
Soja umak
2
žlica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
1
žlica
Sezamovo ulje
1
žlica
Chili pahuljice
0,25
žličica
Voda
7
žlica
Suncokretovo ulje
5
žlica
Brokula
400
g
Sol
0,50
žličica
Kuhani slanutak
900
g
Češnjak
2
režanj
Đumbir - svježi
1
kom
Mladi luk
2
kom
Postupak
U srednjoj zdjeli izmiješaj narančinu koricu, sok od naranče, šećer, rižin ocat, soja sos, gustin, sezamovo ulje, chili pahuljice i 6 žlica vode.
U velikoj tavi, na srednjoj do jakoj vatri ugrij 2 žlice suncokretova ulja. Dodaj cvjetove brokule i posoli sa 1/4 žličice soli. Prži uz povremeno protresanje tave da se lijepo zapeče s jedne strane, 1-2 minute. Dodaj preostali 1 žlicu vode i promiješaj. Pokrij poklopcem i pustid a sebrokula kuha dalje na pari dok blago ne omekša, 3-4 minute.
Otklopi tavu i dinstaj dalje dok voda potpuno ne ispari, a brokula još malo ne omekša, 3-4 minute. Prebaci brokulu na tanjur, neka ostane na toplom.
U istoj tavi, na srednjoj vatri, ugrij 2 žlice suncokretova ulja. Dodaj slanutak, posoli s preostalom 1/4 žličice soli. Dinstaj, uz povremeno miješanje, dok slanutak ne poče poprimati zlatnosmeđu boju, i lijepo se zapeče, 3-4 minute.
U rsedini slanutka napravi udubinu i u nju stavi usitnjeni češnjak, đumbir, nasitno nasjeckani mladi luk (i bijeli i zeleni dio) te preostali 1 žlicu suncokretova ulja. Dinstaj, uz povremeno miješanje, dok češnjak ne zamiriši (do tada ga nemoj pomiješati saslanutkom), 1-2 minute. Nakon što češnjak zamiriši, pomiješaj sve.
Kratko promiješaj umak te ga dodaj u tavu. Dinstaj dalje, uz povremeno miješanje, dok umak ne počne kipjeti i zgušnjavati se, oko 30 sekundi. Umiješaj brokulu i 3/4 tamnozelenih dijelova mladog luka.
Posluži u tavi, posuto ostacima tamnozelenih dijelova mladog luka. Dobar tek!
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
577 kcal
28 %
MASTI
25,00 g
34 %
KOLESTEROL
0,01 g
0 %
UH
57,00 g
20 %
PROTEINI
19,00 g
38 %
Iako je najbolja odmah nakon pripreme, ova kombinacija može stajati u hladnjaku do tri dana. Prije podgrijavanja dodaj malo vode kako bi se umak opet lijepo povezao.
Isprobaj i ova jela u kojima je slanutak glavna zvijezda...