Cezar salata s brokulom i tjesteninom jeo je koje će te sigurno oduševiti svojom jednostavnošću, odličnim sastojcima i sjajnim okusom. Isprobaj naš recept!
Vic ide ovako: Kad bi Cezar salata otišla na odmor, postala bi ova genijalna Cezar salata od brokule i tjestenine. Kratko kuhana brokula snažne zelene boje, mekana tjestenina, svilenkast, kremast i sla(sta)n dresing te hrskavi aromatični krutoni - odlična su kombinacija koja će te oduševiti, baš kao i sve tvoje ukućane, pa čak i one najmlađe koji možda dosad nisu bili fanovi brokule.
Obavezno isprobaj naš recept za Cezar salatu s brokulom i tjesteninom, sigurni smo da ćeš je uvrstiti na stalno mjesto na svom meniju. Dobar tek!
Cezar salata s brokulom i tjesteninom
foto: Emillie Recipes/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Cezar salata s brokulom i tjesteninom
10 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
DRESING ZA SALATU
Sastojci
Češnjak
1
režanj
Sok od limuna
1
žlica
Fileti inćuna iz konzerve
3
kom
Sol
0,13
žličica
Majoneza
125
ml
Worcestershire umak
0,50
žlica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
SALATA
Sastojci
Stari kruh
120
g
Maslinovo ulje
3
žlica
Sol
0,13
žličica
Brokula
240
g
Cavatappi tjestenina
240
g
Parmezan
15
g
Postupak
U zdjelici pomiješaj sitno nasjeckan ili nariban češnjak i limunov sok. Pusti da odstoji 5 minuta.
Dok smjesa češnjaka i limunova soka 'odmara', nasitno nasjeckaj slane inćune. Dodaj sol i nastavi sjeckati te nožem zgnječi inćune i sol u pastu.
U češnjak i limunov sok dodaj majonezu, worcestershire umak, papar i pastu od inćuna i soli. Miješaj dok se sve ne sjedini. Kušaj i dodaj još soli, papara i limunova soka ako je potrebno.
Dresing poklopi i ostavi u hladnjaku dok ne dođe vrijeme za posluživanje.
Rešetku opstavi u sredinu pećnice, te pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. U velikoj zdjeli pomiješaj kockice starog kruha, 2 žlice maslinova ulja i 1/8 žličice soli. Veliki pleh obloži papirom za pečenje, po njemu posloži začinjene kockice kruha.
Krutone peci dok ne dobiju zlatnosmeđu boju, 8-10 minuta. Pusti da se ohlade.
U velikom loncu zakipi obilnu količinu vode i dobro je posoli. Ubaci brokulu i kuhaj je, uz povremeno miješanje, dok ne omekša, 3-4 minute. Izvadi brokulu, ostavi vodu u locnu jer ćeš u njoj kuhati i tjesteninu. Brokulu stavi sa strane u zdjelu.
U međuvremenu skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedi tjesteninu i isperi je pod hladnom vodom kako bi se stjetsenine isprao škrob. Prebac u zdjelu sa skuhanom brokulom. Dodaj preostali žlicu maslinova ulja i dobro protresi zdjelu da ulje obloži svu tjesteninu i brokulu.
Stavi u hladnjak na minimalno 1 sat do maksimalno 1 dan.
Ohlađenu mješavinu tjestenine i brokule prelij sa 3/4 količine drsinga i dobro protresi zdjelu da dresing obloži sve komade. Grubo zdrobi polovicu krutona i dodaj u salatu zajedno sa 3/4 količine naribanog parmezana. Dobro sve promiješaj.
Prebaci salatu u zdjelu za posluživanje. Po vrhu stavi ostatak krutona i naribanog parmezana. Posluži s preostalim dresingom sa strane.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
643 kcal
32 %
MASTI
37,00 g
51 %
KOLESTEROL
0,20 g
0 %
UH
56,00 g
20 %
PROTEINI
16,00 g
32 %
Umjesto cavatappi tjestenine možeš koristiti i druge vrste tjestenine kao što su farfalle, penne, rigatoni, fusilli... Također, dresing možeš pripremiti dan unaprijed, baš kao i skuhati tjesteninu i brokulu te ispeći krutone. Dakle, samo nemoj sve pomiješati dan ranije, nego sve pripremljene komponente čuvaj odvojeno do posluživanja!
Cezar salata, Cezar tjestenina i Cezar pizza - pa ovom slasnom Cezaru nema kraja!