Donosimo recept za preukusnu i neodoljivo hrskavu brokulu iz pećnice na vrući zrak, zahvaljujući kojem je ovo zdravo zeleno povrće dobilo brojne nove obožavatelje!
Koliko je brokula zdrava, to ti nećemo ponavljati. A koliko može biti ukusna - e, o tome bismo rado! Jer na žalost, mnogi izbjegavaju brokulu samo zato što su ih mame kao djecu tjerale da je jedu, a bila je prekuhana, bez svoje žive zelene boje, gnjecava, bezukusna...
Ali što ako bismo ti obećali da znamo način pripreme brokule koji će te sigurno oduševiti? I okusom i teksturom i bojom... Ovako pripremljena brokula hrskava je i puna okusa i definitivno nije gnjecava, a tajna je u njezinoj pripremi u jednom kuhinjskom aparatu koji je u posljednje vrijeme veliki hit. Sve zasluge za ovu prefinu brokulu zaslužuje sve omiljeniji air fryer, odnosno - friteza na vrući zrak.
Donosimo ti odličan recept za brokulu iz friteze na vrući zrak koja se lako priprema!
Brokula iz friteze na vrući zrak
foto: damndelicious/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Brokula iz friteze na vrući zrak
5 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Brokula
2
šalica
Maslinovo ulje
1
žlica
Parmezan
0,25
šalica
Češnjak u prahu
0,50
žličica
Sol
Papar
Ulje od avokada
Postupak
Fritez na vrući zrak ugrij na 200 stupnjeva.
U velikoj zdjeli izmiješaj cvjetove brokule s maslinovim uljem, pazi da su svi komadi jednako prekriveni uljem. Umjesto maslinovog možeš koristiti i ulje od avokada.
Po namašćenoj brokuli pospi svježe naribani parmezan i češnjak u prahu. Posoli i popapri prema ukusus. Izmiješaj.
Košaricu friteze na vrući zrak namasti avokadovim uljem (možeš ga zamijeniti maslinovim ili suncokretovim uljem). Posloži komade brokule u jednom sloju, pazi da ne pretršap košaricu air fryera. Vjerojatno ćeš brokulu trebati pripremati u nekoliko serija, no isplati se.
brokulu peci u air fryeru oko 5 minuta, brokula mora omekšati iznutra i postati lagano hrskava izvana.
Brokulu nareži na komade podjednake veličine kako bi se svi jednako ispekli, a niti jedan ne bi zagorio. Ovako pripremljenu brokulu najbolje je pojesti odmah, no možeš je čuvati u hladnjaku do 3 dana, no više neće biti tako divno hrskava kao odmah nakon pečenja.
Imamo još jedan slastan trik za još ukusniju brokulu iz pećnice na vrući zrak: prije nego što staviš začinjenu brokulu u pećnicu na vrući zrak, dodaj joj i par kapi svježe cijeđenog limunova soka. To će totalno promijeniti okus na bolje!