Umjesto da završe u otpadu, stabljike brokule mogu postati neodoljivo hrskav prilog ili grickalica
Pripremaš brokulu za večeru? Nemoj bacati stabljike! Pretvorene u hrskave štapiće, obložene začinjenim parmezanom i panko mrvicama postaju iznenađujuće ukusna grickalica. Prije nego što stabljike narežeš na trakice, ukloni tvrdu, vlaknastu koru.
Kako ih pripremiti
Štapići od brokule mogu se peći u pećnici ili pržiti u fritezi na vrući zrak. Ako ih pečeš u pećnici, složi ih na običan metalni lim bez podloge kako bi dobili maksimalnu hrskavost. Okreni ih na pola pečenja kako bi obje strane ravnomjerno porumenile.
Koristiš li fritezu na vrući zrak, prije dodavanja štapića obavezno je prethodno zagrij 10 minuta. Također, ne stavljaj ih previše odjednom jer će pretrpana košarica onemogućiti cirkulaciju zraka. Radit ćeš u više rundi, ali rezultat će biti savršeno hrskavi štapići.
Hrskave štapiće od stabljika brokule posluži uz ranch dip, kremasti američki umak na bazi mlaćenice, majoneze i vrhnja, obogaćen češnjakom, lukom, začinskim biljem poput kopra i peršina te začinima. Blago kiselkastog i osvježavajućeg okusa, savršeno se slaže s povrćem, prženim jelima, salatama i grickalicama.
U ovom receptu koristimo one 'dosadne' stabljike brokule
foto: Louis Hansel/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Hrskavi štapići od brokule s parmezanom
35 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Brokula (stabljike)
225
g
Parmezan
0,50
šalica
Panko mrvice
0,50
šalica
Češnjak u prahu
1
žličica
Sol
1
žličica
Crvena paprika
0,50
žlica
Maslinovo ulje
2
žlica
Ranch umak
Postupak
Ako pečeš u pećnici, postavi rešetku na sredinu i zagrij pećnicu na 220 °C. Ako koristiš fritezu na vrući zrak, zagrij je na 200 °C.
Oguli stabljike brokule i ukloni čvrstu, vlaknastu vanjsku koru. Stabljike nareži uzdužno na kriške debljine 3-6 mm. Ako su duže od 15 cm, prereži ih poprečno na dvije kraće polovice.
U srednje velikoj posudi pomiješaj parmezan, panko mrvice, češnjak u prahu, sol i papriku. Trećinu smjese prebaci u veliku plitku zdjelu. U drugu plitku zdjelu ulij maslinovo ulje.
Postupno obložene komade brokule najprije umoči u ulje, a zatim u smjesu s panko mrvicama, lagano pritiskajući da se dobro zalijepe. Kada ponestane mješavine, obriši zdjelu, osuši je i nadopuni s još jednom trećinom smjese. Panirane komade slaži na nepodmazani metalni lim za pečenje.
Ako pečeš u pećnici, peci štapiće 10 do 12 minuta, okrećući ih na pola vremena, dok ne postanu zlatni i hrskavi.
Ako ih pripremaš u fritezi na vrući zrak, složi ih u jedan sloj u košaru friteze (radi u više navrata ako je potrebno). Prži ih oko 5 minuta, dok ne postanu hrskavi izvana i mekani iznutra.
Premjesti pečene štapiće na tanjur, posoli po ukusu i posluži uz omiljeni umak.
Ovi štapići najbolji su odmah nakon pripreme jer panada gubi hrskavost kako se hladi. Ako imate ostatke, čuvajte ih u hladnjaku do 3 dana i prije posluživanja zagrijte u pećnici kako bi ponovno postali hrskavi.