Recepti Prilog 10. srpnja 2024.

Imamo recept za sjajan snack - hrpice od tikvica

Prilog
10 MIN
60 MIN
12
SREDNJE
hrpice od tikvica
Hrpice od tikvica
foto: Pinterest
Hrpice od tikvica brzo će postati tvoj omiljeni ljetni zalogaj. Uživaj u ovoj jednostavnoj, ali ukusnoj deliciji!

Bogate vitaminima i mineralima, tikvice su savršene za lagane i zdrave obroke tijekom vrućih ljetnih dana, a jedno od finih i jednostavnih jela s tikvicama definitivno su ove hrpice od tikvica čiji recept donosimo u nastavku.

Tikvice se mogu pripremati na brojne načine - od pečenja i prženja do kuhanja i grilanja. Njihov nježan i blag okus čini ih idealnim sastojkom u salatama, juhama i glavnim jelima.

tikvice, jela s tikvicama Možda vas zanima... SLASNA SEZONA Top 10 prefinih jela s tikvicama! Recepti

Zdrave i niskokalorične

Posebno su omiljene u mediteranskoj kuhinji, gdje se često koriste u kombinaciji s maslinovim uljem, češnjakom i svježim začinskim biljem. Zahvaljujući visokom udjelu vode i niskoj kalorijskoj vrijednosti, idealne su i za one koji paze na liniju.

Tikvice | Author: Les Bourgeonniers/Pexels Od pečenja i prženja do kuhanja i grilanja - tikvice su sjajna namirnica foto: Les Bourgeonniers/Pexels

Ukratko, ljeto bez tikvica nije potpuno. Bilo da ih voliš u složencima, punjene ili na roštilju, one su dragulj sezone pa raskošnoj ponudi dodajemo i ovu prefinu verziju.

Hrskav i sočan prilog, ali i lagano glavno jelo

Slojeve tikvica pečene s parmezanom i gruyèreom, češnjakom i svježim timijanom, a zatim posute hrskavim panko mrvicama i pečene do zlatno smeđe boje, nećeš moći prestati jesti. Dodaj im topli marinara umak i dobit ćeš savršeni ljetni snack. 

Ne gasi ekran dok kuham

Hrpice od tikvica
10 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Suncokretovo ulje 1,50 žlica
  • Tikvice 2 kom
  • Sol
  • Češnjak 3 režanj
  • Mlijeko 0,50 šalica
  • Timijan 1 žlica
  • Senf 1 žlica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
  • Parmezan 1,50 šalica
  • Gruyere 1,50 šalica
  • Panko mrvice 0,30 šalica
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Marinara umak
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 220°C. Namaži uljem standardni kalup za muffine sa 12 košarica. Posloži trećinu tikvica na papirnat ručnik i dodaj prstohvat soli.

    Ponovi s preostalim tikvicama, odvajajući svaki sloj papirnatim ručnicima. Pusti da odstoje 10 minuta.


  2. U međuvremenu, u velikoj zdjeli umuti sitno nasjeckani češnjak, mlijeko, timijan, dijon senf i papar.

    Dodaj polovicu parmezana i polovicu gruyèrea. Dodaj tikvice i promiješaj da se oblože.


  3. Složi kriške tikvica u pripremljene kalupe za muffine, ravnomjerno raspoređujući kriške među košaricama. Prelij preostalu smjesu sira iz zdjele preko hrpica od tikvica. Peci 20 minuta.


  4. U međuvremenu, u maloj zdjeli pomiješaj panko mrvice, maslinovo ulje i preostali parmezan i gruyère. Preko hrpica od tikvica pospi pripremljenu smjesu. Nastavi peći dok preljev ne postane zlatno-smeđ i hrskav, još 20-25 minuta. Pusti da se hladi 5 minuta prije posluživanja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

92 kcal

4 %

MASTI

6,00 g

8 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

4,00 g

1 %

PROTEINI

5,00 g

10 %

Isprobaj i ove fine povrtne zalogaje!

Možda vas zanima... Hrskava i slasna lisnata pita s gljivama i krumpirom Recepti Možda vas zanima... Patlidžan i crveni radič čine zanimljiv prilog Kolumne Možda vas zanima... Rolice od tikvica i sira kao snack ili prilog Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.