Hrpice od tikvica brzo će postati tvoj omiljeni ljetni zalogaj. Uživaj u ovoj jednostavnoj, ali ukusnoj deliciji!
Bogate vitaminima i mineralima, tikvice su savršene za lagane i zdrave obroke tijekom vrućih ljetnih dana, a jedno od finih i jednostavnih jela s tikvicama definitivno su ove hrpice od tikvica čiji recept donosimo u nastavku.
Tikvice se mogu pripremati na brojne načine - od pečenja i prženja do kuhanja i grilanja. Njihov nježan i blag okus čini ih idealnim sastojkom u salatama, juhama i glavnim jelima.
Posebno su omiljene u mediteranskoj kuhinji, gdje se često koriste u kombinaciji s maslinovim uljem, češnjakom i svježim začinskim biljem. Zahvaljujući visokom udjelu vode i niskoj kalorijskoj vrijednosti, idealne su i za one koji paze na liniju.
Od pečenja i prženja do kuhanja i grilanja - tikvice su sjajna namirnica
foto: Les Bourgeonniers/Pexels
Ukratko, ljeto bez tikvica nije potpuno. Bilo da ih voliš u složencima, punjene ili na roštilju, one su dragulj sezone pa raskošnoj ponudi dodajemo i ovu prefinu verziju.
Hrskav i sočan prilog, ali i lagano glavno jelo
Slojeve tikvica pečene s parmezanom i gruyèreom, češnjakom i svježim timijanom, a zatim posute hrskavim panko mrvicama i pečene do zlatno smeđe boje, nećeš moći prestati jesti. Dodaj im topli marinara umak i dobit ćeš savršeni ljetni snack.
Ne gasi ekran dok kuham
Hrpice od tikvica
10 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Suncokretovo ulje
1,50
žlica
Tikvice
2
kom
Sol
Češnjak
3
režanj
Mlijeko
0,50
šalica
Timijan
1
žlica
Senf
1
žlica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Parmezan
1,50
šalica
Gruyere
1,50
šalica
Panko mrvice
0,30
šalica
Maslinovo ulje
1
žlica
Marinara umak
Postupak
Zagrij pećnicu na 220°C. Namaži uljem standardni kalup za muffine sa 12 košarica. Posloži trećinu tikvica na papirnat ručnik i dodaj prstohvat soli.
Ponovi s preostalim tikvicama, odvajajući svaki sloj papirnatim ručnicima. Pusti da odstoje 10 minuta.
U međuvremenu, u velikoj zdjeli umuti sitno nasjeckani češnjak, mlijeko, timijan, dijon senf i papar.
Dodaj polovicu parmezana i polovicu gruyèrea. Dodaj tikvice i promiješaj da se oblože.
Složi kriške tikvica u pripremljene kalupe za muffine, ravnomjerno raspoređujući kriške među košaricama. Prelij preostalu smjesu sira iz zdjele preko hrpica od tikvica. Peci 20 minuta.
U međuvremenu, u maloj zdjeli pomiješaj panko mrvice, maslinovo ulje i preostali parmezan i gruyère. Preko hrpica od tikvica pospi pripremljenu smjesu. Nastavi peći dok preljev ne postane zlatno-smeđ i hrskav, još 20-25 minuta. Pusti da se hladi 5 minuta prije posluživanja.