Želiš probati nešto novo? Onda pripremi ove genijalne proljetne rolice s kiselim krastavcima
Proljetne rolice potječu iz Vijetnama, gdje su poznate kao gỏi cuốn, a tradicionalno se pune svježim začinskim biljem, rižinim rezancima i škampima ili piletinom. Ono što ih čini posebnima jest njihova prilagodljivost – sastojci se mogu mijenjati prema sezoni, ukusu i inspiraciji
A ponekad, upravo iz te igre okusa i tekstura nastaju neočekivane kombinacije koje osvajaju, poput ove verzije... Zamisli samo, slasne proljetne rolice s kiselim krastavcima!
Zamotani u hrskavo tijesto, kiseli krastavci u kombinaciji s topljenim sirom izvrstan su kontrast tekstura i okusa, dok pikantni umak od majoneze i srirache daje onaj završni, neodoljivi dodir.
Bilo da ih pripremaš za gledanje utakmice, filmsku večer ili kao brzi snack za druženje s prijateljima, ove proljetne rolice s kiselim krastavcima bit će prava zvijezda tvog stola. Uz samo nekoliko sastojaka i 15 minuta vremena, dobit ćeš savršeno hrskavu poslasticu koja će nestati brže nego što misliš.
Kiseli krastavci
foto: Polina Tankilevitch/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Proljetne rolice s kiselim krastavcima
5 MIN
pripreme
6 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Kore za savijače
Kiseli krastavci
8
kom
Ementaler
8
kriška
Suncokretovo ulje
1,25
šalica
Majoneza
0,50
šalica
Sriracha umak
1
žlica
Postupak
Listove za savijače nareži na jednake, pravile komade, a rubove premaži vodom. U sredinu svake rolice stavi krišku sira, a na sir stavi kiseli krastavac.
Podigni donji vrh kore i preklopi ga preko krastavca.
Presavij bočne strane prema unutra i nastavi rolati do kraja.
Prstima nanesi malo vode na gornji vrh omota kako bi ga zalijepio. Ponovi s preostalim zamotuljcima.
Ulij ulje u duboku tavu i zagrij na srednje jakoj vatri 5-8 minuta.
Dok se ulje zagrijava, pomiješaj majonezu i sriracha umak, pa ostavi sa strane.
Pomoću termometra provjeri temperaturu ulja – treba doseći 190 °C.
Prži zamotuljke u serijama po 3 minute sa svake strane dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.
Izvadi zamotuljke pomoću hvataljki i stavi ih na papirnate ručnike da upiju višak ulja.