Baš poput ostalog povrća, i brokula je najbolja i najukusnija kad je savršeno svježa. No kako biti siguran da prilikom kupnje biraš baš onu najbolju?
Prilikom odabira brokule, važno je obratiti pažnju na njezinu boju i strukturu. Svježa brokula trebala bi imati živopisnu zelenu boju ili blagi ljubičasti ton. Ako primijetiš žute ili narančaste cvjetove, to je znak da je brokula prešla svoj vrhunac svježine. Odaberi glavice s čvrsto zatvorenim pupoljcima jednake veličine.
Suhe stabljike = stara brokula
Stabljike također pružaju informacije o svježini brokule. Ako su suhe, mekane ili se lako odvajaju od glavne stabljike, brokula možda više nije svježa.
Stabljike bi trebale biti čvrste duž cijele duljine. Deblje stabljike ukazuju na zdravu biljku, a veličina same glavice nije presudna – kvalitetnu brokulu možete pronaći u različitim veličinama. Nakon što odabereš savršenu glavicu, omotaj je labavo u plastiku i pohrani u najhladniji dio hladnjaka. Tako pohranjena, brokula može ostati svježa oko 4 dana.
Brokula
Koji su najbolji načini za pripremu svježe brokule
Brokula je svestrano povrće koje se može konzumirati na razne načine, uključujući i stabljike. Brokula se može jesti sirova u salatama ili kao međuobrok, pržiti u woku ili peći prepolovljene cvjetove čime se ističe njihova slatkoća te se brokuli dodaje hrskava tekstura.
Ako kuhaš brokulu, pazi da je ne prekuhaš. Tri minute u mikrovalnoj pećnici ili na pari dovoljno je da brokula omekša, zadrži svoju svijetlu zelenu boju i većinu hranjivih tvari. Dugotrajno kuhanje može rezultirati gnjecavom teksturom i gubitkom vitamina topljivih u vodi.
Ako se dogodi da prekuhaš brokulu, najbolje ju je je odmah uroniti u ledenu vodu da se što prije zaustavi proces kuhanja. Prekuhana brokula može se iskoristiti za pripremu juhe od brokule i sira ili jednostavnog pesta od brokule.
Isprobaj sve ove slasne ideje za pripremu brokule!