Špajza 12. veljače 2025.

Kako odabrati savršenu brokulu?

brokula
Brokula - najbolja je kad je svježa
foto: Patrycja Jadach/Unsplash
Brokula je odlično povrće bogato brojnim blagotvornim sastojcima, no znamo li odabrati najbolju brokulu, koja je savršeno svježa? Donosimo super savjete za odabir i pripremanje brokule

Baš poput ostalog povrća, i brokula je najbolja i najukusnija kad je savršeno svježa. No kako biti siguran da prilikom kupnje biraš baš onu najbolju?

Prilikom odabira brokule, važno je obratiti pažnju na njezinu boju i strukturu. Svježa brokula trebala bi imati živopisnu zelenu boju ili blagi ljubičasti ton. Ako primijetiš žute ili narančaste cvjetove, to je znak da je brokula prešla svoj vrhunac svježine. Odaberi glavice s čvrsto zatvorenim pupoljcima jednake veličine.

brokula Možda vas zanima... Zašto je špinat bolje skuhati, a brokulu ne? Špajza

Suhe stabljike = stara brokula

Stabljike također pružaju informacije o svježini brokule. Ako su suhe, mekane ili se lako odvajaju od glavne stabljike, brokula možda više nije svježa.

Stabljike bi trebale biti čvrste duž cijele duljine. Deblje stabljike ukazuju na zdravu biljku, a veličina same glavice nije presudna – kvalitetnu brokulu možete pronaći u različitim veličinama. Nakon što odabereš savršenu glavicu, omotaj je labavo u plastiku i pohrani u najhladniji dio hladnjaka. Tako pohranjena, brokula može ostati svježa oko 4 dana.

brokula | Author: Patrycja Jadach/Unsplash Brokula foto: Patrycja Jadach/Unsplash

Koji su najbolji načini za pripremu svježe brokule

Brokula je svestrano povrće koje se može konzumirati na razne načine, uključujući i stabljike. Brokula se može jesti sirova u salatama ili kao međuobrok, pržiti u woku ili peći prepolovljene cvjetove čime se ističe njihova slatkoća te se brokuli dodaje hrskava tekstura.

Ako kuhaš brokulu, pazi da je ne prekuhaš. Tri minute u mikrovalnoj pećnici ili na pari dovoljno je da brokula omekša, zadrži svoju svijetlu zelenu boju i većinu hranjivih tvari. Dugotrajno kuhanje može rezultirati gnjecavom teksturom i gubitkom vitamina topljivih u vodi.

Ako se dogodi da prekuhaš brokulu, najbolje ju je je odmah uroniti u ledenu vodu da se što prije zaustavi proces kuhanja. Prekuhana brokula može se iskoristiti za pripremu juhe od brokule i sira ili jednostavnog pesta od brokule.

Isprobaj sve ove slasne ideje za pripremu brokule!

Ne bacaj stabljike brokule – pretvori ih u hrskave grickalice Možda vas zanima... Ne bacaj stabljike brokule – pretvori ih u hrskavi snack Recepti broccoli bread Možda vas zanima... Kruh od brokule brzo je gotov, a jako, jako ukusan! Recepti broccoli smash, zgnječena brokula Možda vas zanima... Hrskava i jako, jako fina – zgnječena brokula Recepti zapečena špageti tikva s brokulom i sirom Možda vas zanima... Zapečena špageti tikva s brokulom i cheddar sirom Recepti juha od brokule, gordon ramsay Možda vas zanima... Najjednostavnija juha od brokule koju ćemo kuhati cijelu zimu Recepti brokula Možda vas zanima... Baci brokulu na roštilj, neće ti biti žao! Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.