O okusu, dobrobitima i načinima pripremanja špageti tikve već sve znamo, a sada donosimo jedan odličan recept koji će ovo povrće, uz dodatak brokule i cheddar sira, pretvoriti u najukusnije savršenstvo
U siječnju se nekako uvijek trudimo jesti više povrća. Ponekad uspijevamo, ponekad baš i ne. Jer, budimo iskreni, nama gurmanima okusi su najvažniji, a ako jedemo stalno jedno te isto to brzo i dosadi.
I zato smo stalno u potrazi za finim i maštovitim receptima koji povrće stavljaju u prvi plan, no ne zanemaruju okuse. O okusu, dobrobitima i načinima pripremanja špageti tikve već sve znamo, a sada donosimo jedan odličan recept koji će ovo povrće, uz dodatak brokule i cheddar sira, pretvoriti u najukusnije savršenstvo.
Isprobaj naš recept za zapečenu špageti tikvu punjenu brokulom i cheddar sirom - sigurni smo da ćeš se oduševiti, baš kao i mi!
Zapečena špageti tikva punjena brokulom i cheddar sirom
10 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Špageti tikva
1
kom
Suncokretovo ulje
1
žlica
Sol
1,75
žličica
Brokula
200
g
Voda
0,25
šalica
Voda
1
žlica
Maslac
1
žlica
Luk
0,50
kom
Češnjak
3
režanj
Brašno
1
žlica
Mlijeko
125
ml
Cheddar
120
g
Postupak
Rešetku postavi na sredinu pećnice, a pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Špageti tikvu prereži napola po duljini. Izvadi sjemenke. Prerezanu površinu obje polovice špageti tikve premaži suncokretovim ulje i pospi 1 žličicom soli. Pusti da stoji sa strane u plehu obloženom papirom za pečenje.
Kad se pećnica zagrije, ubaci prirpemljene polovice špageti tikve i peci dok ne omekša i dobije lijepu smećkastu boju, 35-45 minuta. Pusti da se malo ohladi.
U međuvremenu, dok se špageti tkva peče, u vatrostalnoj posudi pomiješaj brokulu narezanu na cvjetiće sa 1/4 žličice soli te stavi 1 žlicu vode na dno posude. Pokrij prozirnom folijom s izbušenim rupicama i stavi u mikrovalnu na 1 minutu.
Izvadi z mikrovalne, promiješaj i ponavljaj postupak, ali u intervalima od 30 sekundi sve dok brokula ne bude mekana.
Brokulu možeš i prirpemiti kratko na pari.
U velikoj tavi na srednjoj vatri rastopi maslac. Dodaj nasitno nasjeckanu polovicu luka i 1/2 žličice soli. Dinstaj, uz povremeno miješanje, dok luk ne omekša i postane slatkast, 7-8 minuta.
Dodaj nasitno nasjeckan češnjak i dinstaj dalje dok ne zamiriši, oko 1 minutu.
Dodaj brašno, poprži brašno, uz miješanje, oko 1 minutu.
Polako umiješaj mlijeko i ostatak vode (1/4 šalice, oko 85 ml). Pusti da zakipi i miješaj na srednjoj vatri oko 1-2 minute, odnosno dok se ne zgusne. Makni s vatre i umiješaj naribani cheddar (oko 90 g, ostalo ostavi za kasnije). Dodatno posoli ako je potrebno.
Uz pomoć 2 vilice, meso pečene i prohlađene špageti tikve natrgaj na 'špagete'. Odvoji oko 3 šalice 'špageta' i prebaci u tavu s umakom (ostatak mesa špageti tikve sačuvaj za drugu namjenu). Dodaj i brokulu te sve dobor izmiješaj s umakom.
Najdev stavi u izdubljenu špagetii tikvu, pospi s preostalih 30-ak grama cheddara.
U pećnici upali grill funkciju i zapeci ispod grijača punjenu špageti tikvu, s tim da dobro paziš da ne zagori.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
333 kcal
16 %
MASTI
24,00 g
33 %
KOLESTEROL
0,54 g
0 %
UH
18,00 g
6 %
PROTEINI
11,00 g
22 %
Kako i zašto uvrstiti više povrća u svoju prehranu? Doznaj u nastavku...