Špajza 15. siječnja 2025.

Zašto je špinat bolje skuhati, a brokulu ne?

brokula
Brkula je zdravija sirova nego kuhana
foto: Patrycja Jadach/Unsplash
Neko povrće puno je hranjivije i zdravije sirovo, dok drugo oslobađa više blagotvornih sastojaka kada je termički obrađeno. Donosimo popis!

Pogađamo, jedna od tvojih novogodišnjih odluka sigurno je i jesti zdravije, odnosno jesti više povrća?! Jedeš li povrće radije sirovo, kuhano ili pečeno? I znaš li koje je povrće zdravije jesti sirovo, a koje termički obrađeno?

Odgovor na ovo pitanje donosi knjiga "Znanost kuhanja" autora dr. Stuarta Farrimonda, koji tvrdi kako kuhanje povrća samo po sebi nije ni dobro no loše, budući da ono ima raznovrsne posljedice na hranjive sastojke.

Pečeno povrće Možda vas zanima... Uz ove savjete pečeno povrće svaki put bude savršeno Špajza

Rajčice | Author: Stockfood Termički obrađene rajčice ispuštaju više likopena foto: Stockfood

Termička obrada hrane u nekom povrću uništava vitamine i minerale, a u drugome povećava njihov sastav! Dobar primjer za to su kuhane, odnosno pečene rajčice koje u tijelo ispuštaju puno veće količine likopena, dok iz kuhane mrkve crpimo puno više beta-karotena nego iz sirove. Suprotno tome, vitamin C, vitamini B kompleksa i neki važni enzimi kuhanjem se raspadaju.

Zaključak je da je za zdravlje dobro jesti i sirovo i kuhano, odnosno termički obrađeno povrće te poslušati savjete koje je povrće bolje pripremiti na koji način.

pečena cvjetača Možda vas zanima... Pečenu cvjetaču učini zvijezdom svog stola! Recepti

Brokula | Author: Oliver Schulz/Pexels Brokulu je najbolje jesti sirovu foto: Oliver Schulz/Pexels

Koje je povrće bolje jesti sirovo?

Povrće koje je bolje jesti SIROVO:

  • brokula (toplina oštećuje enzim mirozinazu koji pruža zaštitu od raka)
  • potočarka (isti razlog kao i za brokulu)
  • češnjak (toplina smanjuje količinu ljekovitog enzima alicina)
  • luk (sirovi luk zadržava antioksidanse i sumporove spojeve korisne u prevenciji raka)
  • crvena paprika (obiluje vitaminom C koji je nestabilan pri termičkoj obradi)
Zašto je sotirani špinat gorak i kako to popraviti | Author: Patrycja Jadach/Unsplash Špinat je bolje skuhati nego jesti sirov foto: Patrycja Jadach/Unsplash Možda vas zanima... Špinat – zdrava energetska bomba s malo masnoća Recepti

Koje je povrće bolje jesti kuhano?

A sljedeće povrće ipak je bolje SKUHATI:

  • mrkva (više karotenoida korisnih pri prevenciji bolesti srca)
  • špinat (blagim kuhanjem beta-karoten i željezo lakše se apsorbiraju)
  • kupus (kuhanjem na pari ili na blagoj vatri izlučuje više karotenoida)
  • rajčice (više likopena)
  • šparoge (kuhanjem se ubrzava apsorpcija ferulinske kiseline, korisne u prevenciji raka)
Možda vas zanima... Pečena cikla - novo ruho ljubičaste ljepotice Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 12:16 27. Siječanj 2023.

    Spinat je zdravlje