Špajza 18. siječnja 2023.

Uz ove savjete pečeno povrće svaki put bude savršeno

Pečeno povrće
Za savršeno pečeno povrće bitno je da su svi komadi podjednake veličine kako bi se ravnomjerno ispekli foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kako ti pečeno povrće ne bi bilo gnjecavo nego slasno i hrskavo, poslušaj naše savjete i ovaj ukusan prilog bit će zvijezda tvog stola

Ukusna i hrskava korica te nježna, ali čvrsta sredina – upravo to želimo od našeg pečenog povrća! Ovaj zdrav prilog iz pećnice trebao bi biti savršen dodatak pečenki, no često nam ispadne gnjecavo ili premasno. No uz nekoliko znanstvenih činjenica i odličnih savjeta tvoje pečeno povrće odsad će biti ni manje ni više nego – savršeno!

 

Pečeni krumpir Možda vas zanima... Uz savjete poznatih chefova do finog pečenog krumpira Špajza

 

Kako se navodi u knjizi "Znanost kuhanja" u izdanju Školske knjige, povrće sadrži visok udio vode  - mrkva primjerice sadrži čak 90 posto, a krumpir 80 posto vode. Stoga, ako povrće tijekom pečenja izgubi previše vode ono će"uvenuti". To možemo spriječiti tako da ga prije pečenja djelomično skuhamo na laganoj pari, ili u malo vode. Na taj način povrće će se kasnije brže ispeći te se neće sasušiti.

 | Author: Thinkstock povrće se prvo peče prekriveno aluminijskom folijom, a potom otkriveno foto: Thinkstock

Donosimo i savjete iz knjige uz koje ćeš svoje povrće savršeno ispeći baš svaki put:

  • Izreži povrće na jednake komade kako bi se ravnomjerno ispeklo, potom posoli, popapri, stavi ostale željene začine, dvije žlice ulja i sve dobro izmiješaj
  • Posloži povrće po limu za pečenje u jednom sloju kako bi para podjednako izlazila iz svih dijelova povrća, a povrće dobilo hrskavu koricu
  • Nakratko pokrij aluminijskom folijom kako bi se para zadržala unutra. Pokriveno povrće stavi u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva te peci pokriveno 10-15 minuta. Nakon toga ukloni foliju i vrati pleh u pećnicu te peci još 40-ak minuta ili koliko je potrebno da se komadi povrća dovoljno smekšaju i počnu dobivati zlaćanu koricu

 

Možda vas zanima... Pravo je vrijeme da sezonsko pečeno povrće pretvorite u najfiniji prilog Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 12:02 15. Prosinac 2022.

    Njam