Ukusna i hrskava korica te nježna, ali čvrsta sredina – upravo to želimo od našeg pečenog povrća! Ovaj zdrav prilog iz pećnice trebao bi biti savršen dodatak pečenki, no često nam ispadne gnjecavo ili premasno. No uz nekoliko znanstvenih činjenica i odličnih savjeta tvoje pečeno povrće odsad će biti ni manje ni više nego – savršeno!
Kako se navodi u knjizi "Znanost kuhanja" u izdanju Školske knjige, povrće sadrži visok udio vode - mrkva primjerice sadrži čak 90 posto, a krumpir 80 posto vode. Stoga, ako povrće tijekom pečenja izgubi previše vode ono će"uvenuti". To možemo spriječiti tako da ga prije pečenja djelomično skuhamo na laganoj pari, ili u malo vode. Na taj način povrće će se kasnije brže ispeći te se neće sasušiti.
Donosimo i savjete iz knjige uz koje ćeš svoje povrće savršeno ispeći baš svaki put:
- Izreži povrće na jednake komade kako bi se ravnomjerno ispeklo, potom posoli, popapri, stavi ostale željene začine, dvije žlice ulja i sve dobro izmiješaj
- Posloži povrće po limu za pečenje u jednom sloju kako bi para podjednako izlazila iz svih dijelova povrća, a povrće dobilo hrskavu koricu
- Nakratko pokrij aluminijskom folijom kako bi se para zadržala unutra. Pokriveno povrće stavi u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva te peci pokriveno 10-15 minuta. Nakon toga ukloni foliju i vrati pleh u pećnicu te peci još 40-ak minuta ili koliko je potrebno da se komadi povrća dovoljno smekšaju i počnu dobivati zlaćanu koricu