Recepti 03. kolovoza 2022.

Špinat – zdrava energetska bomba s malo masnoća

Jela sa špinatom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Špinat (ili mladi špinat) iznimno je zdravo zeleno povrće blagog okusa te moćan sastojak salata, tjestenina, sendviča i još mnogih drugih jela – od doručka, preko ručka do večere

Salata od leće s ciklom i špinatom

Sastojci:

  • 1 1/2 žličice octa
  • 1/2 žličice Dijon senfa
  • 1/8 žličice crnog papra
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 1/2 šalice skuhane leće
  • 1 pečena cikla, izrezana na kriške
  • 1 1/2 šalice mladog špinata
  • 1 1/2 žlica nasjeckanih prženih oraha
  • 1 žlica izmrvljenog sira

Priprema:

  1. Pomiješaj ocat, senf i papar u maloj posudi. Umuti ulje dok se ne emulgira. Pomiješaj leću, ciklu i špinat u zdjeli. Prelij preljevom. Odozgo pospi orasima i sirom.

 | Author: Shutterstock Salata od leće s ciklom i špinatom foto: Shutterstock

Kremasti špinat s curryjem

Sastojci:

  • 1 1/2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/4 žličice mljevene crvene paprike
  • 5 tanko narezanih češnjeva češnjaka
  • 1/2 šalice tanko narezanog luka
  • 3/4 žličice curry praha
  • ½ kg svježeg mladog špinata
  • 1/2 šalice običnog grčkog jogurta od punomasnog mlijeka
  • 1/4 žličice soli

Priprema:

  1. Zagrij ekstra djevičansko maslinovo ulje, mljevenu crvenu papriku i tanko narezane češnjeve češnjaka u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi dok češnjak ne počne cvrčati, oko 2 minute.
  2. Dodaj tanko narezanu ljutiku i curry prah; kuhaj 2 minute. Dodaj svježi mladi špinat postepeno, miješaj dok ne 'povene' prije dodavanja nove količine. Umiješaj jogurt i sol.

 | Author: Shutterstock Kremasti špinat s curryjem foto: Shutterstock

Složenac do špageta, kobasica i špinata

Sastojci:

  • 200 g nekuhanih špageta
  • 2 velika jaja, lagano tučena
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 100 g pilećih kobasice, bez crijeva
  • 2 šalice nasjeckane rajčice
  • 1 šalica prethodno nasjeckanog luka
  • 1 vrećica svježeg špinata
  • 1 žličica crnog papra
  • 1/4 žličice soli
  • 100 g prethodno nasjeckanog talijanskog sira s manje masnoće (oko 3/4 šalice), razmrvljenog
  • Sprej za kuhanje

Priprema:

  1. Stavi okrugli kalup za tortu od 20 cm u pećnicu. Zagrijte pećnicu na 260°C (ostavite posudu u pećnici dok se zagrijava).
  2. Zakuhaj veliki lonac napunjen vodom na jakoj vatri. Dodaj tjesteninu; kuhaj 8 minuta ili dok nije gotovo. Stavi jaja u veliku zdjelu, pa dodaj vruću tjesteninu.
  3. Zagrij ulje u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodaj kobasicu; kuhaj 2 minute ili dok ne porumene, miješajući da se lagano raspadne. Dodaj rajčicu, luk i špinat; kuhaj 7 minuta ili dok tekućina gotovo ne ispari, povremeno miješajući. Dodaj smjesu kobasica u smjesu tjestenine. Umiješaj papar, sol i pola sira.
  4. Pažljivo izvadi kalup za tortu iz pećnice; premaži tavu sprejom za kuhanje. Dodaj smjesu tjestenine u kalup za tortu; pospi preostalim sirom. Peci na 260°C 20 minuta. Izvadi posudu iz pećnice; pitu od špageta izrežite na 4 kriške i uživaj!

 | Author: Shutterstock Složenac do špageta, kobasica i špinata foto: Shutterstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.