gastro postao
Špinat (ili mladi špinat) iznimno je zdravo zeleno povrće blagog okusa te moćan sastojak salata, tjestenina, sendviča i još mnogih drugih jela – od doručka, preko ručka do večere
Salata od leće s ciklom i špinatom
Sastojci:
- 1 1/2 žličice octa
- 1/2 žličice Dijon senfa
- 1/8 žličice crnog papra
- 2 žličice maslinovog ulja
- 1/2 šalice skuhane leće
- 1 pečena cikla, izrezana na kriške
- 1 1/2 šalice mladog špinata
- 1 1/2 žlica nasjeckanih prženih oraha
- 1 žlica izmrvljenog sira
Priprema:
- Pomiješaj ocat, senf i papar u maloj posudi. Umuti ulje dok se ne emulgira. Pomiješaj leću, ciklu i špinat u zdjeli. Prelij preljevom. Odozgo pospi orasima i sirom.
Kremasti špinat s curryjem
Sastojci:
- 1 1/2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1/4 žličice mljevene crvene paprike
- 5 tanko narezanih češnjeva češnjaka
- 1/2 šalice tanko narezanog luka
- 3/4 žličice curry praha
- ½ kg svježeg mladog špinata
- 1/2 šalice običnog grčkog jogurta od punomasnog mlijeka
- 1/4 žličice soli
Priprema:
- Zagrij ekstra djevičansko maslinovo ulje, mljevenu crvenu papriku i tanko narezane češnjeve češnjaka u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi dok češnjak ne počne cvrčati, oko 2 minute.
- Dodaj tanko narezanu ljutiku i curry prah; kuhaj 2 minute. Dodaj svježi mladi špinat postepeno, miješaj dok ne 'povene' prije dodavanja nove količine. Umiješaj jogurt i sol.
Složenac do špageta, kobasica i špinata
Sastojci:
- 200 g nekuhanih špageta
- 2 velika jaja, lagano tučena
- 1 žličica maslinovog ulja
- 100 g pilećih kobasice, bez crijeva
- 2 šalice nasjeckane rajčice
- 1 šalica prethodno nasjeckanog luka
- 1 vrećica svježeg špinata
- 1 žličica crnog papra
- 1/4 žličice soli
- 100 g prethodno nasjeckanog talijanskog sira s manje masnoće (oko 3/4 šalice), razmrvljenog
- Sprej za kuhanje
Priprema:
- Stavi okrugli kalup za tortu od 20 cm u pećnicu. Zagrijte pećnicu na 260°C (ostavite posudu u pećnici dok se zagrijava).
- Zakuhaj veliki lonac napunjen vodom na jakoj vatri. Dodaj tjesteninu; kuhaj 8 minuta ili dok nije gotovo. Stavi jaja u veliku zdjelu, pa dodaj vruću tjesteninu.
- Zagrij ulje u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodaj kobasicu; kuhaj 2 minute ili dok ne porumene, miješajući da se lagano raspadne. Dodaj rajčicu, luk i špinat; kuhaj 7 minuta ili dok tekućina gotovo ne ispari, povremeno miješajući. Dodaj smjesu kobasica u smjesu tjestenine. Umiješaj papar, sol i pola sira.
- Pažljivo izvadi kalup za tortu iz pećnice; premaži tavu sprejom za kuhanje. Dodaj smjesu tjestenine u kalup za tortu; pospi preostalim sirom. Peci na 260°C 20 minuta. Izvadi posudu iz pećnice; pitu od špageta izrežite na 4 kriške i uživaj!