Posljednjih tjedana svako malo na društvenim mrežama iskoči nam neki recept u kojem glavnu ulogu ima - špageti tikva! Nije nam ni prije bila nepoznata i povremeno smo je znali spremiti, iako su na našem meni puno češće butternut i hokaido tikva.
Špageti tikva - duguljasta i više žute boje izvana
Odakle naziv špageti tikva?
Po čemu je špageti tikva, odnosno špageti bundeva, posebna? Već na prvi pogled vidimo razliku u obliku (ovalna tikva) i boji (svjetlije, više žute boje kore), dok se meso sirove špageti tikve ne razlikuje puno od mesa drugih tikvi, odnosno bundeva.
No meso špageti tikve postaje zanimljivo nakon što se skuha ili ispeče, naime ako ga usitnimo (pogrebemo) vilicom, ono poprima oblik i teksturu špageti tjestenine! Odatle i naziv ove iznimno zdrave i ukusne namirnice!
Kako se priprema špageti tikva?
Špageti bundeva može se pripremati na više načina - peći u pećnici, kuhati, pripremati na pari, u fritezi na vrući zrak, može se sirova naribati ili narezati na komade koje se potom može pohati, odnosno pržiti u tijestu... Odlične su i njezina brojne sjemenke, koje se također mogu peći ili tostirati.
Špageti tikva zapečena s mljevenim mesom
Zapečena špageti tikva
Je li špageti tikva zdrava?
Špageti tikva je namirnica bogata nutrijentima, poput kalija, folne kiseline, beta karotena. Ima malo kalorija - u porciji od 155 grama (1 šalica) špageti tikva sadrži samo 42 kalorije, 6.91 g ugljikohidrata (od toga šećeri 2.76 g, dijetalna vlakna 1.5 g), ima 0.57 g masnoće 0.64 g proteina.
U nastavku donosimo recept s bloga Love and Lemons kako najbolje ispeći špageti tikvu! A nakon što je ispečeš, daj mašti na volju i pripremi je s omiljenim umakom za tjesteninu!
Pečena špageti tikva
A evo i super recepata s drugim vrstama tikve... odnosno bundeve!