Špajza 25. listopada 2024.

Što se događa ako pojedeš previše bundevinih sjemenki?

Što se događa ako pojedeš previše sjemenki bundeve?
Bundevine sjemenke
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Stručnjaci ističu važnost umjerenosti kada je u pitanju tvoja omiljena hrana – a bundevine sjemenke nisu iznimka. Saznaj koje su blagodati, a koji rizici ako pretjeraš s konzumacijom

Halloween je pred vratima, što znači da vjerojatno tražiš kostim i planiraš jelovnik za strašnu zabavu. Vjerojatno ćeš izrezbariti barem jednu bundevu, a taj proces zahtijeva malo pripreme. Najprije trebaš odabrati pravu bundevu, osmisliti zabavan dizajn, a najvažnije od svega – odlučiti što učiniti sa svim tim sjemenkama.

Tostirane bundevine sjemenke savršena su grickalica. Bez obzira na to čime ćeš ih začiniti, cimetom i šećerom, ružmarinom ili parmezanom, teško je stati na samo jednoj šaci.

Bučine sjemenke Možda vas zanima... Kako brzo i lako tostirati bučine sjemenke Špajza

Pretjerivanje s ovim grickalicama česta je pojava nakon rezbarenja bundeve, ali je li to ujedno i zdravo? Istražili smo što misle dijetetičari i nutricionisti kako bismo razjasnili sve što trebaš znati o sjemenkama bundeve. Tako ćeš sljedeći put kada odlučiš grickati znati kako one mogu pridonijeti zdravoj prehrani.

Bučine sjemenke | Author: Vie Studio/Pexels Bundevine sjemenke foto: Vie Studio/Pexels

Nutritivne prednosti

Sjemenke bundeve, kao i mnoge druge vrste sjemenki, sadrže puno hranjivih tvari u malom pakiranju. Iako su sitne, izrazito su hranjive. Bogate su bjelančevinama, zdravim mastima i esencijalnim mineralima. U jednoj porciji od oko 28 grama možeš dobiti između 7 i 8 grama biljnih bjelančevina. Osim toga, obiluju mikronutrijentima koji podržavaju važne tjelesne funkcije.

Magnezij je jedan od ključnih minerala u ovim malim sjemenkama, a mnogima nedostaje u svakodnevnoj prehrani. Unosom dovoljno magnezija možeš imati više energije, poboljšati san, stabilizirati raspoloženje i mentalno zdravlje te ubrzati metabolizam.

Također, sjemenke bundeve sadrže značajne količine cinka, koji podržava imunološki sustav, regulira razinu inzulina i može pomoći u smanjenju lučenja sebuma, što je korisno za borbu protiv akni.

Bundeva Možda vas zanima... Na 3 jednostavna načina iskoristi ostatke bundeve Recepti

Zdravstveni rizici ako pretjeraš s bundevinim sjemenkama

Iako bundevine sjemenke nude mnogo toga dobrog za tvoju prehranu, ne znači da bi trebao pojesti cijelu vrećicu odjednom. Jedna porcija od oko 28 grama, što je otprilike četvrtina šalice, sadrži oko 160 kalorija. Velik dio tih kalorija dolazi iz masnoće, što može dovesti do probavnih tegoba ili želučanih problema, osobito kod ljudi koji imaju poteškoća s apsorpcijom masti.

 | Author: Antoni Shkraba/Pexels Bučine golice - od njih se pravi superzdravo bučino ulje foto: Antoni Shkraba/Pexels

Još jedan važan faktor su vlakna, osobito ako pečeš sjemenke kod kuće s ljuskama. Ljuskaste sjemenke sadrže gotovo tri puta više vlakana – 5,2 grama po porciji, u usporedbi s 1,8 grama u oljuštenim sjemenkama.

Vlakna su odlična za probavu, ali nagli porast unosa vlakana može izazvati nadutost ili zatvor, pogotovo ako na njih nisi naviknut.

Umjereno sa soljenjem

Za kraj, pripazi na količinu soli ako kupuješ već pečene sjemenke. Soljeni proizvodi mogu imati visok sadržaj natrija, što je posebno važno za osobe s visokim krvnim tlakom ili one koji trebaju smanjiti unos soli.

Isprobaj ove recepte s bučinim sjemenkama...

Muffini s bučinim sjemenkama Možda vas zanima... Muffini za najveće ljubitelje bučinih sjemenki Recepti granola Možda vas zanima... Predobra granola s bučinim i lanenim sjemenkama Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.