gastro postao
Kombinacija čokolade i naranči uvijek je odlična, a u ovim keksićima koji se obično pune pekmezom ona je dobrodošlo osvježenje. Svakako kušaj ovu vegansku verziju, ali slobodno i prilagodi sastojke
Linzeri su jedni od omiljenih božićnih keksića – maleni su, jako prhki i ukusni. Obično se pune marmeladom, i takvi su popuno savršeni, no zašto ih za promjenu ne bismo napravili s punjenjem od čokolade i naranče?!
Kombinacija čokolade i naranče već je dobro prokušana i svi je volimo, pa ne vidimo razloga zašto ne bi odlično funkcionirala i u ovom tradicionalnom blagdanskom malom slatkom zalogaju... Posebno je zanimljivo kod ovog recepta i to što su svi sastojci – veganski. Naravno, ako su ti neki od sastojaka nedostupni, lako ih možeš zamijeniti onim dostupnijima.
Veganski linzeri s čokoladom i narančama
Sastojci – za kekse:
- 1 i 2/3 šalice oštrog brašna
- ¼ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- ¾ šalice kristal šećera
- ½ šalice veganskog maslaca
- ¼ šalice narančina soka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica ekstrakta naranče
- šećer u prahu, za posipanje
Sastojci – za punjenje:
- 1/2 šalice kokosovog vrhnja, dobro ohlađenog
- 1 šalica komadića veganske čokolade
- 1 žlica ekstrakta naranče
Postupak:
- Za kekse, u manjoj zdjeli izmiješaj prosijano brašno, prašak za pecivo i sol.
- U većoj zdjeli izmiksaj maslac, sok od naranče, te ekstrakte vanilije i naranče. Polako dodaj mješavinu suhih sastojaka.
- Stavi tijesto na pobrašnjenu površinu, mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto. Oblikuj kuglu od tijesta, umotaj u plastičnu foliju i stavi u hladnjak na najmanje 2 sata.
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva, a pleh obloži papirom za pečenje.
- Izvadi tijesto iz hladnjaka te ga na dobro pobrašnjenoj površini razvaljaj na debljinu od 3 mm. Kalupima za keksiće izreži jednak broj donjih i gornjih (gornji su s rupom!) keksa.
- Peci 8 do 10 minuta. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi. Pospi šećerom u prahu.
- Za nadjev u maloj posudi zagrij kokosovo vrhnje dok ne počne ključati. Makni s vatre, dodaj komadiće čokolade i ekstrakt naranče, promiješaj. Pusti da se ohladi.
- Ohlađenu kremu namaži na donji keks i na to zalijepi gornji keks.