Kako meso učiniti sočnijim i mekšim

Stockfood
Sigurno ti se barem jednom dogodilo da si kupio veću količinu mesa za koje si, prekasno, utvrdio da je nemoguće za žvakanje. Donosimo ti tri kulinarska trika pomoć kojih ćeš omekšati meso, a možda mu i poboljšati okus.
Vidi originalni članak

Mariniranje je proces koji namirnicama osigurava bolji okus, aromu i teksturu. Najčešće se marinira meso, jer tako postaje mekše i ukusnije, pa ti u nastavku nudimo tri najučinkovitije, ali i najjeftinije metode mariniranja ove namirnice.

Kiselkaste marinade

Kiseline koje se koriste u marinadama, kao što su ocat i limunov sok, prirodna su sredstva za omekšavanje mesa. Što duže mariniraš meso, ono će biti mekše, ali ako meso predugo čuvaš u marinadi, može promijeniti teksturu i postati previše mehko, kašasto.

 

Mala gastro škola Trikovi iskusnih chefova koji spašavaju svako jelo

 

Sol

Osim što je neizostavan začin koji jelima poboljšava okus, sol je i djelotvorno sredstvo koje će omekšati meso. Da bi ova metoda bila efektivna, moraš posuti meso s većom količinom soli, dovoljno da se stvori bijeli, vidljivi sloj soli, te ostaviti da meso odstoji oko sat i pol. Nakon što meso odstoji, isperi ga pod hladnom vodom i posuši prije kuhanja. Meso će upiti sol, što će ga učiniti mekšim, ali s obzirom na to da ispusti suvišne sokove dok stoji u soli, te da se nakon toga ispere, ne moraš brinuti o tome hoće li meso biti preslano nakon što se skuha.

 

Trikovi i savjeti Kulinarski trikovi: Što zamjenjuje šećer, ulje, maslac, vrhnje i češnjak?

 

Soda bikarbona

Korištenje sode bikarbone za mekšanje mesa trik je koji se često koristi u kineskoj kuhinji. Najučinkovitija je kada se stavlja na manje komade mesa, kao što su oni koji se koriste za variva. Da bi omekšao meso ovim sastojkom, stavi 1 žličicu sode bikarbone na svaki komad i dobro promiješaj. Ako je meso jako suho, dodaj malo vode, ostavi da odstoji oko 15 do 20 minuta, a zatim dobro isperi da ukloniš sodu bikarbonu. Osuši meso pažljivo prije nego ga počneš kuhati.

Posjeti Gastro.hr