Mariniranje je proces koji namirnicama osigurava bolji okus, aromu i teksturu. Najčešće se marinira meso, jer tako postaje mekše i ukusnije, pa ti u nastavku nudimo tri najučinkovitije, ali i najjeftinije metode mariniranja ove namirnice.
Kiselkaste marinade
Kiseline koje se koriste u marinadama, kao što su ocat i limunov sok, prirodna su sredstva za omekšavanje mesa. Što duže mariniraš meso, ono će biti mekše, ali ako meso predugo čuvaš u marinadi, može promijeniti teksturu i postati previše mehko, kašasto.
Sol
Osim što je neizostavan začin koji jelima poboljšava okus, sol je i djelotvorno sredstvo koje će omekšati meso. Da bi ova metoda bila efektivna, moraš posuti meso s većom količinom soli, dovoljno da se stvori bijeli, vidljivi sloj soli, te ostaviti da meso odstoji oko sat i pol. Nakon što meso odstoji, isperi ga pod hladnom vodom i posuši prije kuhanja. Meso će upiti sol, što će ga učiniti mekšim, ali s obzirom na to da ispusti suvišne sokove dok stoji u soli, te da se nakon toga ispere, ne moraš brinuti o tome hoće li meso biti preslano nakon što se skuha.
Soda bikarbona
Korištenje sode bikarbone za mekšanje mesa trik je koji se često koristi u kineskoj kuhinji. Najučinkovitija je kada se stavlja na manje komade mesa, kao što su oni koji se koriste za variva. Da bi omekšao meso ovim sastojkom, stavi 1 žličicu sode bikarbone na svaki komad i dobro promiješaj. Ako je meso jako suho, dodaj malo vode, ostavi da odstoji oko 15 do 20 minuta, a zatim dobro isperi da ukloniš sodu bikarbonu. Osuši meso pažljivo prije nego ga počneš kuhati.