Ukiseljena jaja u boji, ukusno uskrsno iznenađenje

Instagram @everythingalexcooks Ukiseljena šarena jaja
Varaš se ako misliš da možeš obojiti samo ljusku jajeta. Skuhaj jaja, oguli ih i oboji, a uz dodatak kiseline napravi - šarena ukiseljena jaja
Vidi originalni članak

Uskrs nam je sve bliže pa treba već polako smišljati što pripremiti za doručak, ručak ili večeru!

Iako nisu uobičajena, ukiseljena jaja su zapravo vrlo ukusna, a sjajno se slažu s različitim salatama - poput francuske, ali ih možete jesti i sama (s kuhanom šunkom, naravno).

najbolji savjeti Kako savršeno skuhati jaje

Kako pripremiti ukiseljena jaja u boji

Ono što je najbolje kod ovako pripremljenih jaja, jest to što ih možete obojati. I to potpuno prirodno! A boje koje ćete dobiti su jednostavno predivne da će vam možda čak malo biti žao pojesti ih.

No kako točno pripremiti kuhana kisela jaja u boji? Zapravo je vrlo jednostavno. Zakuhajte vodu kao što to inače činite prilikom kuhanja jaja, dodajte malo soli i octa (kako bi se jaja lakše oljuštila) te kad voda zakuha, stavite jaja i kuhajte ih oko 8 minuta. Ako želite obojati jaja tako da imaju mramorni efekt, nemojte ih oljuštiti već ljusku samo zdrobite tako da popuca i tako ih obojite.

Kuhana jaja, naravno, oljušti i spremna su za kiseljenje i bojanje.

Osnovna smjesa za kiseljenje priprema se od ovih sastojaka:

  • 1 1/2 šalica octa
  • 1/2 šalice vode
  • 2 žlice šećera
  • 1 1/4 žličice soli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cheryl Wakneen | food & lifestyle (@cherylshealthylife)

Navedene sastojke stavi na laganu vatru i pustite da lagano zakuha te makni s vatre kada se šećer rastopi. Ova količina vode, octa, šećera i soli je za svaku boju posebno, dakle ako ćete raditi u 3 ili 4 boje, pripremite 4 ovakve bazne tekućine. Svaku smjesu za kiseljenje pomiješaj u staklenci s bojom u koju želiš obojati jaja.

Sweety & Spicy Za još šareniji Uskrs jaja oboji prirodnim bojama

Tajna dobre boje je u odabiru namirnica

Za ružičasta jaja trebat će ti cikla. Ciklu ispeci, ogulite i prerežite na 1/4. Za jednu teglicu dovoljne su dvije manje cikle. Jaja stavi u staklenku, prelij baznom smjesom za kiseljenje (još vrućom), dodaj ciklu i po želji neke začine (papar u zrnu, anis...) i čvrsto zatvori staklenku te ju nekoliko puta promiješaj.

Ako ćeš jaja jesti isti dan, da bi se obojala, dovoljno je da stoje u staklenci i sat vremena, no ovako pripremljena jaja možeš čuvati i nekoliko tjedana u hladnjaku

Za žuta jaja pomiješaj s baznom smjesom 2 žličice kurkume, 1 žličicu senfa u prahu i 1 žličicu đumbira u prahu te isto kao i s ciklom, sve pomiješaj u staklenci, zatvorite ju i ostavi najmanje sat vremena da se jaja obojaju.

Ako pak želiš narančasta jaja - pomiješaj sastojke za ružičastu i žutu smjesu (2 komada pečene cikle + 2 žličice mljevene kurkume).

Za tamnoplava/ljubičasta jaja, trebat će ti ljubičasti kupus. Skuhaj 2 šalice naribanog kupusa u baznoj smjesi za kiseljenje pa dodaj 2 i 3/4 žličice sode bikarbone kako bi se izbalansirala kiselost i boja. Time se i intenzitet boje mijenja - od svjetlije do tamnije ljubičaste.

I isto kao i sva ostala jaja, sa smjesom za kiseljenje stavi ih u staklenku, poklopi, promiješaj okretanjem staklenke nekoliko puta i ostavite najmanje sat vremena da jaja poprime željenu boju.

I to je to! Ovako pripremljena jaja možeš čuvati u hladnjaku do mjesec dana. Posluži ih jednostavno ovako pripremljena, ali ih možeš i prepoloviti pa napraviti vražja jaja, koja će sigurno oduševiti sve tvoje ukućane i goste!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PassioneCooking | Julia Morat (@passionecooking)

mali blagdanski zalogaji PRIPREME ZA USKRS 2 brza i fina recepta za punjena jaja

 

Posjeti Gastro.hr