Špajza 30. ožujka 2024.

Ukiseljena jaja u boji, ukusno uskrsno iznenađenje

ukiseljena šarena jaja
Ukiseljena šarena jaja
foto: Instagram @everythingalexcooks
Varaš se ako misliš da možeš obojiti samo ljusku jajeta. Skuhaj jaja, oguli ih i oboji, a uz dodatak kiseline napravi - šarena ukiseljena jaja

Uskrs nam je sve bliže pa treba već polako smišljati što pripremiti za doručak, ručak ili večeru!

Iako nisu uobičajena, ukiseljena jaja su zapravo vrlo ukusna, a sjajno se slažu s različitim salatama - poput francuske, ali ih možete jesti i sama (s kuhanom šunkom, naravno).

Tvrdo kuhano jaje Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati jaje Špajza

Kako pripremiti ukiseljena jaja u boji

Ono što je najbolje kod ovako pripremljenih jaja, jest to što ih možete obojati. I to potpuno prirodno! A boje koje ćete dobiti su jednostavno predivne da će vam možda čak malo biti žao pojesti ih.

No kako točno pripremiti kuhana kisela jaja u boji? Zapravo je vrlo jednostavno. Zakuhajte vodu kao što to inače činite prilikom kuhanja jaja, dodajte malo soli i octa (kako bi se jaja lakše oljuštila) te kad voda zakuha, stavite jaja i kuhajte ih oko 8 minuta. Ako želite obojati jaja tako da imaju mramorni efekt, nemojte ih oljuštiti već ljusku samo zdrobite tako da popuca i tako ih obojite.

Kuhana jaja, naravno, oljušti i spremna su za kiseljenje i bojanje.

Osnovna smjesa za kiseljenje priprema se od ovih sastojaka:

  • 1 1/2 šalica octa
  • 1/2 šalice vode
  • 2 žlice šećera
  • 1 1/4 žličice soli

Navedene sastojke stavi na laganu vatru i pustite da lagano zakuha te makni s vatre kada se šećer rastopi. Ova količina vode, octa, šećera i soli je za svaku boju posebno, dakle ako ćete raditi u 3 ili 4 boje, pripremite 4 ovakve bazne tekućine. Svaku smjesu za kiseljenje pomiješaj u staklenci s bojom u koju želiš obojati jaja.

bojanje jaja, uskrs Možda vas zanima... Za još šareniji Uskrs jaja oboji prirodnim bojama Kolumne

Tajna dobre boje je u odabiru namirnica

Za ružičasta jaja trebat će ti cikla. Ciklu ispeci, ogulite i prerežite na 1/4. Za jednu teglicu dovoljne su dvije manje cikle. Jaja stavi u staklenku, prelij baznom smjesom za kiseljenje (još vrućom), dodaj ciklu i po želji neke začine (papar u zrnu, anis...) i čvrsto zatvori staklenku te ju nekoliko puta promiješaj.

Ako ćeš jaja jesti isti dan, da bi se obojala, dovoljno je da stoje u staklenci i sat vremena, no ovako pripremljena jaja možeš čuvati i nekoliko tjedana u hladnjaku

 | Author: Thinkstock Ukiseljena jaja obojana sokom od cikle foto: Thinkstock

Za žuta jaja pomiješaj s baznom smjesom 2 žličice kurkume, 1 žličicu senfa u prahu i 1 žličicu đumbira u prahu te isto kao i s ciklom, sve pomiješaj u staklenci, zatvorite ju i ostavi najmanje sat vremena da se jaja obojaju.

Ako pak želiš narančasta jaja - pomiješaj sastojke za ružičastu i žutu smjesu (2 komada pečene cikle + 2 žličice mljevene kurkume).

 | Author: Thinkstock Ukiseljena jaja u boji foto: Thinkstock

Za tamnoplava/ljubičasta jaja, trebat će ti ljubičasti kupus. Skuhaj 2 šalice naribanog kupusa u baznoj smjesi za kiseljenje pa dodaj 2 i 3/4 žličice sode bikarbone kako bi se izbalansirala kiselost i boja. Time se i intenzitet boje mijenja - od svjetlije do tamnije ljubičaste.

I isto kao i sva ostala jaja, sa smjesom za kiseljenje stavi ih u staklenku, poklopi, promiješaj okretanjem staklenke nekoliko puta i ostavite najmanje sat vremena da jaja poprime željenu boju.

I to je to! Ovako pripremljena jaja možeš čuvati u hladnjaku do mjesec dana. Posluži ih jednostavno ovako pripremljena, ali ih možeš i prepoloviti pa napraviti vražja jaja, koja će sigurno oduševiti sve tvoje ukućane i goste!

Punjena jaja Možda vas zanima... PRIPREME ZA USKRS 2 brza i fina recepta za punjena jaja Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.