Uskrs nam je sve bliže pa treba već polako smišljati što pripremiti za doručak, ručak ili večeru!
Iako nisu uobičajena, ukiseljena jaja su zapravo vrlo ukusna, a sjajno se slažu s različitim salatama - poput francuske, ali ih možete jesti i sama (s kuhanom šunkom, naravno).
Ono što je najbolje kod ovako pripremljenih jaja, jest to što ih možete obojati. I to potpuno prirodno! A boje koje ćete dobiti su jednostavno predivne da će vam možda čak malo biti žao pojesti ih.
No kako točno pripremiti kuhana kisela jaja u boji? Zapravo je vrlo jednostavno. Zakuhajte vodu kao što to inače činite prilikom kuhanja jaja, dodajte malo soli i octa (kako bi se jaja lakše oljuštila) te kad voda zakuha, stavite jaja i kuhajte ih oko 8 minuta. Ako želite obojati jaja tako da imaju mramorni efekt, nemojte ih oljuštiti već ljusku samo zdrobite tako da popuca i tako ih obojite.
Kuhana jaja, naravno, oljuštite i spremna su za kiseljenje i bojanje.
Osnovna smjesa za kiseljenje priprema se od ovih sastojaka:
- 1 1/2 šalica octa
- 1/2 šalice vode
- 2 žlice šećera
- 1 1/4 žličice soli
Navedene sastojke stavite na laganu vatru i pustite da lagano zakuha te maknite s vatre kada se šećer rastopi. Ova količina vode, octa, šećera i soli je za svaku boju posebno, dakle ako ćete raditi u 3 ili 4 boje, pripremite 4 ovakve bazne tekućine.
Svaku smjesu za kiseljenje pomiješajte u staklenci s bojom u koju želite obojati jaja. Za ružičasta jaja trebat će vam cikla. Ciklu ispecite, ogulite i prerežite na 1/4. Za jednu teglicu dovoljne su dvije manje cikle. Jaja stavite u staklenku, prelijete baznom smjesom za kiseljenje (još vrućom), dodate cikle i po želji neke začine (papar u zrnu, anis i sl.) i čvrsto zatvorite staklenku te ju nekoliko puta promiješate. Ako ćete jaja jesti isti dan, da bi se obojala, dovoljno je da stoje u staklenci i sat vremena, no ovako pripremljena jaja možete čuvati i nekoliko tjedana u hladnjaku.
Za žuta jaja pomiješajte s baznom smjesom 2 žličice kurkume, 1 žličicu senfa u prahu i žličicu đumbira u prahu te isto kao i s ciklom, sve pomiješajte u staklenci, zatvorite ju i ostavite najmanje sat vremena da se jaja obojaju.
Ako pak želite narančasta jaja, samo pomiješajte sastojke za ružičastu i žutu smjesu (2 komada pečene cikle + 2 žličice mljevene kurkume).
Za tamnoplava/ljubičasta jaja, trebat će vam ljubičasti kupus. Skuhajte 2 šalice naribanog kupusa u baznoj smjesi za kiseljenje pa dodajte 2 3/4 žličice sode bikarbone kako bi se izbalansirala kiselost i boja, jer dodavanjem sode se i intenzitet boje mijenja - od svjetlije do tamnije ljubičaste. I isto kao i sva ostala jaja, sa smjesom za kiseljenje stavite ih u staklenku, poklopite, promiješajte okretanjem staklenke nekoliko puta i ostavite najmanje sat vremena da jaja poprime željenu boju.
I to je to! Ovako pripremljena jaja možete čuvati u hladnjaku do mjesec dana. Poslužite ih samo ovako pripremljena, ali ih možete i prepoloviti pa napraviti vražja jaja, koja će sigurno oduševiti vaše ukućane i goste!