Špajza 04. travnja 2017.

Najljepša kuhana jaja su ona u boji

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ste mislili da obojati možete samo ljusku, prevarili ste se!

Uskrs nam je sve bliže pa treba već polako smišljati što pripremiti za doručak, ručak ili večeru!

Iako nisu uobičajena, ukiseljena jaja su zapravo vrlo ukusna, a sjajno se slažu s različitim salatama - poput francuske, ali ih možete jesti i sama (s kuhanom šunkom, naravno).

Ono što je najbolje kod ovako pripremljenih jaja, jest to što ih možete obojati. I to potpuno prirodno! A boje koje ćete dobiti su jednostavno predivne da će vam možda čak malo biti žao pojesti ih.

No kako točno pripremiti kuhana kisela jaja u boji? Zapravo je vrlo jednostavno. Zakuhajte vodu kao što to inače činite prilikom kuhanja jaja, dodajte malo soli i octa (kako bi se jaja lakše oljuštila) te kad voda zakuha, stavite jaja i kuhajte ih oko 8 minuta. Ako želite obojati jaja tako da imaju mramorni efekt, nemojte ih oljuštiti već ljusku samo zdrobite tako da popuca i tako ih obojite.

Kuhana jaja, naravno, oljuštite i spremna su za kiseljenje i bojanje.

Osnovna smjesa za kiseljenje priprema se od ovih sastojaka:

  • 1 1/2 šalica octa
  • 1/2 šalice vode
  • 2 žlice šećera
  • 1 1/4 žličice soli

Navedene sastojke stavite na laganu vatru i pustite da lagano zakuha te maknite s vatre kada se šećer rastopi. Ova količina vode, octa, šećera i soli je za svaku boju posebno, dakle ako ćete raditi u 3 ili 4 boje, pripremite 4 ovakve bazne tekućine.

Svaku smjesu za kiseljenje pomiješajte u staklenci s bojom u koju želite obojati jaja. Za ružičasta jaja trebat će vam cikla. Ciklu ispecite, ogulite i prerežite na 1/4. Za jednu teglicu dovoljne su dvije manje cikle. Jaja stavite u staklenku, prelijete baznom smjesom za kiseljenje (još vrućom), dodate cikle i po želji neke začine (papar u zrnu, anis i sl.) i čvrsto zatvorite staklenku te ju nekoliko puta promiješate. Ako ćete jaja jesti isti dan, da bi se obojala, dovoljno je da stoje u staklenci i sat vremena, no ovako pripremljena jaja možete čuvati i nekoliko tjedana u hladnjaku. 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

Za žuta jaja pomiješajte s baznom smjesom 2 žličice kurkume, 1 žličicu senfa u prahu i žličicu đumbira u prahu te isto kao i s ciklom, sve pomiješajte u staklenci, zatvorite ju i ostavite najmanje sat vremena da se jaja obojaju.

Ako pak želite narančasta jaja, samo pomiješajte sastojke za ružičastu i žutu smjesu (2 komada pečene cikle + 2 žličice mljevene kurkume).

 | Author: Thinkstock Thinkstock

Za tamnoplava/ljubičasta jaja, trebat će vam ljubičasti kupus. Skuhajte 2 šalice naribanog kupusa u baznoj smjesi za kiseljenje pa dodajte 2 3/4 žličice sode bikarbone kako bi se izbalansirala kiselost i boja, jer dodavanjem sode se i intenzitet boje mijenja - od svjetlije do tamnije ljubičaste. I isto kao i sva ostala jaja, sa smjesom za kiseljenje stavite ih u staklenku, poklopite, promiješajte okretanjem staklenke nekoliko puta i ostavite najmanje sat vremena da jaja poprime željenu boju.

I to je to! Ovako pripremljena jaja možete čuvati u hladnjaku do mjesec dana. Poslužite ih samo ovako pripremljena, ali ih možete i prepoloviti pa napraviti vražja jaja, koja će sigurno oduševiti vaše ukućane i goste!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.