Recepti 14. travnja 2022.

Punjena jaja za Uskrs: 2 brza i fina recepta

Punjena jaja za Uskrs
; Recepti za punjena jaja za Uskrs foto: shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Punjena jaja neizostavna su uskršnja delicija. U nastavku ti donosimo dva jednostavna recepta za punjena jaja koje ćeš pripremiti u tren oka!

Ovog Uskrsa pripremi punjena jaja koja će svojom bojom i okusima oduševite sve ukućane. U nastavku ti donosimo recepte za jaja punjena nadjevom od hrena, maslaca i majoneze te za jaja punjena slaninom i majonezom. Priprema je zaista jednostavna i neće ti oduzeti mnogo vremena. 

Kako napraviti punjena jaja?

Kako bi se što manje namučila s guljenjem tvrdo kuhanih jaja, najbolje je uzeti ona koja su stara nekoliko dana. Tijekom kuhanja u vodu dodaj žlicu octa, a kad su gotova, ubaci ih u ledeno hladnu vodu. Time ćeš izbjeći stvaranje zelenog obruba oko žumanjka. Ako se želiš poigrati s bojom, kuhana jaja možeš ubaciti u staklenku od cikle s tekućinom i ostaviti ih 2 sata kako bi poprimila lijepu crvenu boju. 

Nadjev za punjena jaja

Obožavamo jaja upravo zbog raspona mogućnosti za pripremu i stalne dostupnosti. Vizualno su primamljiva, i vrlo praktična za posluživanje na blagdanskom stolu. 

Jaja se najčešće pune s hrenom, šunkom, majonezom, senfom, svježim sirom ili tunom. Ukusna je i kombinacija senfa, kiselog vrhnja, vlasca, šunke i začina. Ako želiš pripremiti nešto pikantniju varijantu, u smjesu svakako dodaj nešto ljuto, poput svježih ljutih papričica ili pak mljevenu crvenu papriku.  

Punjena jaja s hrenom - recept

Sastojci za 4 porcije:

  • 6 jaja 
  • 60 g maslaca
  •  2 žlice majoneze 
  • 1 - 2 žlice hrena 
  • pola žlice soka od limuna 
  • sol, papar 
  • vlasac, mladi luk

Priprema:

  1. Jaja kuhaj u posoljenoj vodi osam minuta, ohladi i oguli. 
  2. Prereži na pola. Izvadi žumanjak i protisni kroz cjedilo.
  3.  Dodaj na sobnoj temperaturi omekšali maslac, hren, majonezu, sok limuna, sol i papar. Sve zajedno pjenjačom umutite u kremastu smjesu.  
  4. Smjesu stavi na 10 minuta u hladnjak, potom u vrećicu za ukrašavanje, napuni polovice jaja. 
  5. Malo smjese ostavi za serviranje. Ukrasite mladim lukom i vlascem.

Punjena jaja | Author: Shutterstock Punjena jaja za Uskrs, foto: Shutterstock

Punjena jaja s majonezom i šunkom - recept

Ova verzija ima samo pet sastojaka i priprema traje 40 minuta, a rezultat su 24 slasna zalogaja.

Sastojci: 

  • 12 jaja 
  • 3 žlice majoneze 
  • 6 šnite slanine (ili šunke)
  • 2 žlice naribanog sira
  • 1 žlica senfa 

 Priprema: 

  1. Stavi jaja u hladnu vodu i kuhaj ih 8 do 10 minuta.
  2. Ostavi ih u vrućoj vodi desetak minuta, a zatim ih dobro ohladi pod mlazom hladne vode. 
  3. Slaninu prepeci na tavici dok ne postane hrskava i narežite je na male komadiće. Ako koristiš šunku, nareži ju na male komadiće, a zatim izmiješaj s preostalim sastojcima za nadjev.
  4. Oguli jaja, prerežite ih na pola po duljini i pažljivo izvadi žutanjak. Žutanjke pomiješaj s majonezom, slaninom, sirom i senfom. 
  5. Napunite jaja i serviraj ohlađeno. Dobar tek!

Punjena jaja sa šunkom | Author: Shutterstock Punjena jaja sa šunkom, foto: Shutterstock

Isprobaj i sljedeće recepte:

Šunka u kruhu Možda vas zanima... Šunka u kruhu: Poseban recept koji će te oduševiti Recepti Uskrsna šunka Možda vas zanima... Tajna najsočnije uskrsne šunke i upute za pripremu Špajza kiflice Možda vas zanima... Jednostavne domaće kiflice sa sirom i šunkom Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.