Šunka u kruhu pečena u pećnici neizostavan je dio blagdanskog stola na Uskrs. Uz šarene pisanice, mladi luk i jaja, šunka je obavezan detalj. Omotana i pečena u kruhu, poseban je i u našim krajevima tradicionalan, gurmanski doživljaj.
Pečena šunka u kruhu odlična je opcija za uskršnji doručak. Ako se odlučiš pripremiti domaću šunku pečenu u kruhu u isto vrijeme dobit ćeš i izvrstan kruh, koji tijekom pečenja upija mirise i okuse šunke te bude posebno ukusan i sočan, i šunku koja ovim načinom pripreme također ostane posebno sočna.
Kako napraviti šunku u kruhu?
Ako se odlučiš pripremiti šunku u kruhu, dan prije nego ćeš je peći, potrebno ju je skuhati i dobro ohladiti te osušiti. Tijesto za kruh pripremi po klasičnom receptu, no vodi računa o količini - trebat će ti dosta tijesta kako bi obložila cijelu šunku. Šunka u kruhu peče se toliko sati koliko ima kilograma.
Šunka u lisnatom tijestu
Šunku možeš omotati i u lisnato tijesto ili neku vrstu prhkoga slanog tijesta. Obvezno je prethodno moraš skuhati, a zatim omotati valjkom rastanjenim tijestom.
Šunka u kruhu na malo drugačiji način
U nastavku ti donosimo recept za kruh punjen rolanom šunkom, pršutom, hrenom i jajima. Nešto drugačija, rolana šunka u kruhu bit će divno iznenađenje na stolu, a kada je isprobaš shvatit ćeš kako se svaka sekunda pripreme itekako isplati.
Recept za odličnu šunku u kruhu,
Rolana šunka u kruhu - recept
Sastojci za nadjev:
- 5 tvrdo kuhanih jaja
- 400 g rolane šunke
- 100 g hrena
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 200 g pršuta
Postupak pripreme:
- 200 g rolane šunke narežite na tanke šnite.
- Preostalih 200 g sameljite (u sjeckalici ili blenderu) pa dodajte hren, vrhnje za kuhanje i jedno kuhano jaje.
- Još malo smiksajte da se sve poveže.
- Dobit ćete smjesu sličnu pašteti.
Sastojci za kruh:
- 300 g brašna
- 2 dcl toplog mlijeka
- Pola vrećice kvasca
- Žličica šećera
- Žličica soli
- 1 žlica kiselog vrhnja
- Žličica ulja
- Jaje za premazivanje
Postupak pripreme:
- Brašno uspite u posudu u kojoj ćete mijesiti kruh i napravite rupu u sredini.
- U toplo mlijeko stavite žličicu šećera i kvasac pa ostavite da kvasac nadođe.
- Smjesu dodajte brašnu, kao i sol, kiselo vrhnje i ulje.
- Mijesite par minuta.
- Prekrijete krpom i ostavite tijesto 20-ak min na toplom.
- Kad je tijesto odstajalo, prebacite ga na površinu koju ste posuli brašnom.
- Razvite ga u pravokutnik debljine 1 cm.
- Na sredinu tijesta posložite cca 6 kriški pršuta, na pršut poslažite tanko rezanu šunku, pa premažite smjesom od hrena i šunke i posložite 4 kuhana jaja u niz.
- Kruh pažljivo zarolajte pa ga okrenite neka vam rubovi budu dolje da se ne razdvoji prilikom pečenja a krajeve dobro zatvorite kako ne bi curio nadjev.
- Kruh pokrijete krpom i ostavite 10 minuta na toplom da odmori.
- Kruh premažite umućenim jajetom i pecite 20 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.
Dobar tek!
Šunka u kruhu,
Isprobaj i sljedeće recepte: