gastro postao
Uskoro stiže proljeće, a s njim i naša opsesija vražjim jajima.
Obožavamo ih i volimo eksperimentirati s punjenjima, ali sezonu uvijek otvaramo ovom klasičnom kombinacijom sa sirom, slaninom i mladim lukom. Priprema traje otprilike pola sata, a navedeni su sastojci dovoljni za šest osoba.
Sastojci:
- 12 jaja
- 120 g majoneze
- 50 g slanine
- Polovica paprike
- 4 mlada luka
- 1 žlica senfa
- 100 g naribanog cheddara
- 1 žličica papra
- ½ žličica češnjaka u granulama
- Prstohvat kajenskog papra
- Prstohvat soli
- Maslinovo ulje
Priprema:
- Jaja stavite u posudu, prelijte hladnom vodom i pričekajte da zavrije, a potom maknite s vatre, pokrijte posudu i ostavite 15-ak minuta.
- U međuvremenu zagrijte žlicu ulja na tavi, dodajte kockice slanine i pecite dok ne postane hrskava. Ocijedite slaninu i sačuvajte masnoću od pečenja.
- Jaja izvadite iz posude i isperite ih hladnom vodom. Ogulite ih, prerežite na pola po dužini i izvadite žumanjak. Postavite polovice na čisti pladanj.
- Žumanjke pomiješajte s majonezom, senfom, masnoćom preostalom od prženja slanine, komadićima paprike i luka te začinima. Dobro izmiješajte i zgnječite vilicom žumanjke.
- Na kraju umiješajte naribani cheddar i ¾ hrskave slanine.
- Premjestite smjesu u slastičarsku vrećicu i napunite pripremljene bjelanjke.
- Ukrasite preostalom slaninom i stavite u hladnjak na barem pola sata.
Dobar tek!