Najvažniji korak za izradu najboljih keksa s čokoladom

Vyshnavi Bisani/Pexels Chocolate chip cookies
Ovaj vrlo jednostavan korak čini veliku razliku u teksturi, okusu i izgledu chocolate chip cookiesa - ravnomjernije se peku, boljeg su okusa, mekši su i kompaktniji…
Vidi originalni članak

Popularni chocolate chip cookies, odnosno američki keksi s čokoladom, imaju milijun verzija, no nijedna ne može parirati onoj originalnoj. Samo odabrani chefovi znaju tajnu keksa s mekanom, glatkom sredinom i prekrasno hrskavim rubovima, a mi otkrivamo o čemu se radi...

Postoji nekoliko vrlo važnih elemenata za izradu najfinijih i najhrskavijih keksa s komadima čokolade koji prave veliku razliku između domaćih i kupovnih keksa. Ali jedan korak koji chocolate chip cookies podiže na višu razinu ne zahtijeva ništa osim strpljenja - hlađenje tijesta preko noći.

 

Gulan Recepti Američki keksići - hrskavi i stvoreni za uživanje kod kuće

 

Zlatno pravilo – što duže to bolje!

Znamo, znamo. Kad poželiš topli, mekani keks zadnje što želiš učiniti jest čekati ga. Ali vjeruj nam: ostavljanje tijesta u hladnjaku puna 24 sata čini veliku razliku u teksturi, okusu i izgledu gotovog kolačića - ravnomjernije se peče, boljeg je okusa, kolačić postaje kompaktniji…

Za nestrpljive: tijesto treba držati u hladnjaku najmanje četiri sata. No ovdje definitivno vrijedi pravilo - što duže to bolje.

Razlog za ovu metodu svodi se na znanost. Što se tijesto dulje hladi, to više vlage apsorbira šećer i isparava u zrak. Dok pečeš, slatki, maslačni okus je koncentriraniji nego kad se prvi put pomiješa. Zato, iako je možda 4 sata dovoljno, puno bolje će ispasti ako to bude 24 sata.

 

Čokoladni keksići Američki klasik: Chocolate chip cookies

 

Zašto je uloga maslaca u keksima toliko važna?

Čuvanje u hladnjaku također poboljšava teksturu i izgled kolačića. Zato uvijek započni s otopljenim maslacem, što znači da je hlađenje tijesta ključno kako bi se masnoća mogla ponovno skrutiti.

Jer maslac bolje zadržava svoju cjelovitost i ne topi se odmah kad kolačiće staviš u pećnicu. To znači da će gotove poslastice umjesto širokog i pljosnatog kolačića biti više i imati onu mekanu, kompaktnu sredinu koju svi vole.

Još jedna prednost jest da će takvi kolačići postići optimalnu razinu zlatno-smeđe boje i hrskavosti. Naime, odmaranje i hlađenje dovodi do bolje karamelizacije. Osim što ima koncentriraniji okus, lagano osušeno tijesto znači da postoji veći udio šećera, odnosno više karameliziranih užitaka na vanjštini kolačića.

 

Cake diary by Josipa Ovo morate isprobati: Chocolate chip muffini hrana s malih ekrana Voliš 'Prijatelje'? Imamo recept za Phoebeine kekse! National Cookie Day Neodoljivi keksi s medom i začinima gotovi za 8 minuta!

 

 

Posjeti Gastro.hr