Detoksikacija nakon blagdana: Što jesti?

Shutterstock Detox dijeta uključuje puno sirovog voća i povrća
Meso, kolači, alkohol za mnoge su obilježje blagdana, a s obzirom na to da u konzumaciji hrane i pića u to doba često pretjeramo, siječanj je idealno vrijeme za detoksikaciju organizma
Vidi originalni članak

Nakon blagdana vrijeme je za čišćenje organizma.  Najbolji način detoksikacije je lagana mediteranska prehrana temeljena na cjelovitim žitaricama, obilju povrća i voća te ribi i niskomasnim mliječnim proizvodima.

Kako bismo iz organizma isprali sve one toksine koje su se akumulirali pretjeranim blagovanjem u proteklim danima i tjednima potrebno je u jelovnik uvrstiti što više juha i variva. Pritom prednost imaju nemasne povrtne juhe i variva pripremljeni od brokule, cvjetače, prokulica i ostalih kupusnjača te korjenastog povrća. Donosimo ti nekoliko ideja za zdrave obroke u narednim danima.

 

juha Nježno i zdravo: Varivo od brokule i karfiola

 

varivo Bolje nego inače: Varivo od cvjetače

 

 

Za oporavak dobro će doći i topla juha od rajčice koja je ujedno i odličan izvor snažnog antioksidansa likopena s povoljnim učinkom na kolesterol. Ujedno, nije zanemariva činjenica da je juha od rajčice poznati borac protiv mamurluka.

 

Kitchen Stories Čarolija na tanjuru - domaća juha od rajčice

 

nakon tuluma Pikantna juha od rajčice diže iz mrtvih

 

Svakako pripazi na dovoljan unos tekućine, osobito izvorske i mineralne vode, a nije loša ideja posegnuti i za biljnim čajevima - čistačima organizma. Od voća prednost dajte jabukama, kruškama i agrumima jer obiluju pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje razine kolesterola u krvi.

 

zdravo i fino Detox smoothie nakon blagdanske ludnice

 

gušt u čaši Smoothie za dobar imunitet i dobro raspoloženje

 

Svakako uživaj i u maštovitim povrtnim salatama - one osiguravaju cijeli niz visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizam, jačaju imunitet i organizam "čiste" od otrova. Salate začini kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

U detoksikacijskoj dijeti kao izvor proteina preporučuju lagani obroci s ribom te mahunarke i niskomasni mliječni proizvodi. U svakodnevnu prehranu uvrsti i fermentirane mliječne proizvode koje sadrže probiotike jer će oni ubrzati "uspavanu“ probavu, ali i ojačati obrambenu sposobnost organizma koji je osobito u postblagdansko doba na kušnji.. 
 

Posjeti Gastro.hr