gastro postao
Pripremi začinjenu verziju svima drage i nezamjenjive juhe. Naravno, oprezno s ljutinom!
Ova juha od rajčice na idealan će te način zagrijati za vrijeme hladnih zimskih dana, ali i okrijepiti i razbuditi nakon burnog novogodišnjeg slavlja. Ono što je čini posebnom jest dodatak ljutine, vina i sjemenke koromača.
Želiš li dulje i više uživati u ovoj divnoj juhi od rajčice, dio možeš spremiti u zamrzivač te koristiti po potrebi. Pravilno spremljena, u zamrzivaču može stajati i do nekoliko mjeseci.
Pikantna juha od rajčice
Sastojci:
- 4 i 1/2 šalica pelata iz konzerve
- 1/4 šalice pinjola
- 4 i 1/2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3/4 šalice luka
- 4 češnja češnjaka
- 1 žličica sjemenki koromača
- 1/3 žličice ljute paprike
- 1/2 šalice bosiljka
- 2/3 šalice bijelog vina
- 1 mala žlica origana
- sol, svježe mljeveni papar
Priprema:
- Jednu šalicu sjeckane rajčice usitni u blenderu ili pomoću štapnog miksera. Dodaj pinjole i miksaj do glatke smjese, oko 1 minutu.
- Zagrij ulje u većoj posudi, dodaj sitno nasjeckani luk, usitnjeni češnjak, sjemenke komorača i suhu usitnjenu ljutu papriku. Pirjaj oko 5 minuta dok luk ne omekša.
- Umiješaj preostalu količinu rajčice, 2 žlice usitnjenog bosiljka, vino i origano. Dodaj i rajčicu sa pinjolima te promiješaj. Kada juha zavrije, kuhaj na laganoj vatri još 5-6 minuta da se arome povežu.
- Posoli i popapri prema ukusu te po želji dodaj još ljute paprike. Prije serviranja pospi preostalim bosiljkom.