Nakon blagdana vrijeme je za čišćenje organizma. Najbolji način detoksikacije je lagana mediteranska prehrana temeljena na cjelovitim žitaricama, obilju povrća i voća te ribi i niskomasnim mliječnim proizvodima.
Kako bismo iz organizma isprali sve one toksine koje su se akumulirali pretjeranim blagovanjem u proteklim danima i tjednima potrebno je u jelovnik uvrstiti što više juha i variva. Pritom prednost imaju nemasne povrtne juhe i variva pripremljeni od brokule, cvjetače, prokulica i ostalih kupusnjača te korjenastog povrća. Donosimo ti nekoliko ideja za zdrave obroke u narednim danima.
Za oporavak dobro će doći i topla juha od rajčice koja je ujedno i odličan izvor snažnog antioksidansa likopena s povoljnim učinkom na kolesterol. Ujedno, nije zanemariva činjenica da je juha od rajčice poznati borac protiv mamurluka.
Svakako pripazi na dovoljan unos tekućine, osobito izvorske i mineralne vode, a nije loša ideja posegnuti i za biljnim čajevima - čistačima organizma. Od voća prednost dajte jabukama, kruškama i agrumima jer obiluju pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje razine kolesterola u krvi.
Svakako uživaj i u maštovitim povrtnim salatama - one osiguravaju cijeli niz visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizam, jačaju imunitet i organizam "čiste" od otrova. Salate začini kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
U detoksikacijskoj dijeti kao izvor proteina preporučuju lagani obroci s ribom te mahunarke i niskomasni mliječni proizvodi. U svakodnevnu prehranu uvrsti i fermentirane mliječne proizvode koje sadrže probiotike jer će oni ubrzati "uspavanu“ probavu, ali i ojačati obrambenu sposobnost organizma koji je osobito u postblagdansko doba na kušnji..