Produlji vijek rajčicama - i još hrpa drugih trikova!

Getty Images
Uz pomoć ovih 10 odličnih ideja, više nećeš imati pokvarenih namirnica.
Vidi originalni članak

Stavi papirnati ručnik u ladicu za povrće

Uz pomoć ovog trika, papir će upiti višak vlage iz salate ili drugog povrća i tako spriječiti da primjerice salata uvene ili istrune. Također, ovaj trik pomoći će ti i održati ladicu za povrće čistom te se barem oko toga nećeš morati mučiti!

Ne razdvajaj banane!

Ako želiš da ti banane izdrže što dulje bez da pocrne ili se pokvare, ostavi ih u buntu. Još bolji način kako održati banane što dulje svježima, jest da zamotaš vrh snopa banana plastičnom folijom. Folija će zadržati svježinu banana i omogućiti ti 3 do 5 dodatnih dana svježih banana.

U vreću s krumpirom, stavi jabuku

Želiš li što dulje zadržati svježinu krumpira i spriječiti njegovo klijanje i propadanje, stavi jabuku u vreću s krumpirom. Naime, jabuka proizvodi etilen koji sprječava da krumpir istrune te ga održava svježim i čvrstim.

Bobičasto voće operi u octu

Jagode, maline, borovnice i ostalo bobičasto voće su daleko skuplje od ostalog voća i naravno da ga želimo što dulje održati svježim. Stoga, pripremi kupku od 1 šalice vinskog octa i 3 šalice vode te u njoj operi bobičasto voće i potom ga dobro posuši te spremi u hladnjak. Ocat sprječava stvaranje plijesni i gljivica te ubija bakterije koje su se možda našle na bobicama.

sreća se pije na slamku Vječni klasik - smoothie od banane i jagode

Ne stavljaj rajčice u hladnjak

Ovo ukusno i omiljeno ljetno povrće na hladnoj temperaturi gubi okus, ali i sočnost. Stoga, rajčice radije drži u smočnici, na suhom i tamnom mjestu. Isto pravilo vrijedi i za luk i krumpir.

Celer ne zamataj u plastičnu foliju

Umjesto u plastičnu, zamotaj ga u aluminijsku foliju. Naime, plastična folija će pospješiti stvaranje plinova koji uzrokuju kvarenje i sušenje celera, a aluminijska folija će to spriječiti. 

Stavi zeleno lisnato povrće u vazu

Naime, kada povrće za juhu, poput peršina, kopra, celera i slično, koristiš za jelo, uzmeš jedan dio dok drugi spremiš u plastičnu foliju i pospremiš u hladnjak. No, kako bi takvo lisnato povrće održala što dulje svježim, stavi ga u vazu ili čašu s vodom. 

Gljive čuvaj u papirnatoj vrećici

Neki prodavači ovo i rade, čime se definitivno zadržava svježina gljiva. Pa zašto to ne bi učinila i ti! Papirnata vrećica spriječit će stvaranje vlage koje je pogubno za gljive koje su ubrane, jer naime, vlaga će uzrokovati plijesan i truljenje gljiva. A ako primijetiš da su gljive malo povenule, stavi ih prije korištenja u posudu s vodom kako bi se natopile.

brzi prilog Savršene gljive s balzamičnim octom

Ostavi avokado da dozre na sobnoj temperaturi

Nekorišteni avokado ne stavljaj u hladnjak zato što tako neće dostići svoju punu zrelost i mekoću. Ostavi ga u posudi s voćem na sobnoj temperaturi čime ćeš mu omogućiti da postigne onu savršenu mekoću i zrelost.

Trendovi u gastronomiji Apsolutni hit: Fenomen zvan - avokado tost!

Salatu peri u ledeno hladnoj vodi

Primijetila si kako ti je salata uvenula i mislila si baciti pola listova? Više to ne moraš činiti, zato što je sve što trebaš napraviti, staviti salatu natrganu na listove u posudu s ledeno hladnom vodom. I to je to! Listovi će se napiti vode i postati hrskavi i svježi!

Posjeti Gastro.hr