Kako pravilno skuhati mahune

Thinkstock Mahune nas uvijek vesele
Mahune savršeno prijaju u salatama i varivima, na maslacu uz meso ili u kombinaciji s drugim povrćem, no znaš li kako se mahune zapravo pravilno kuhaju?
Vidi originalni članak

Kod pripreme variva s mahunama, kuhanje istih i nije neki problem. Ubacimo ih u lonac s ostalim povrćem i kuhamo dok sve zajedno ne omekša. Ipak, kada je riječ o mahunama kao prilogu ili kada one postaju dio tvoje najdraže salate, s njima je važno postupati ispravno.

Kuhanje mahuna sastoji se od dva ključna koraka - pirjanja i kuhanja na pari. Na tavu dodaj malo maslaca ili maslinovog ulja i oprane mahune. Pusti da mahune puste vodu, a u njima ostane samo čisti okus.

Mahune na tavi drži nekoliko minuta, a zatim se prebaci na kuhanje. Odlična stvar kod pirjanja jest činjenica da ono zagrije tavu pa kasnije, kada kuhamo na pari, cijeli proces postaje još malo brži.

Kuhanje na pari korak je koji će omekšati mahune točno do teksture kakva treba biti. Jednostavniji način jest onaj kod kojeg u tavu u kojoj su se pirjale mahune dodaš tek malo vode. Mahune ne smiju biti u potpunosti prekrivene, već se trebaju lagano krčkati u manjoj količini vode.

Takav način kuhanja pomaže nam da se mahune ne prekuhaju i zadrže divnu zelenu boju. Kuhati na pari možeš i pomoću dvije različite posude na način da u jednoj zagriješ vodu, a mahune staviš u drugu posudu ili cijedilo koje stoji iznad kipuće vode. 

Kada skuhaš mahune, ideju što dalje s njima potraži među našim receptima:

Toplo, hrskavo i ljetno: salata od mahuna, cherry rajčica i pancete

Tjestenina s mahunama u umaku od rajčice

Pikantan stir fry s mahunama

Salata s feta sirom i mahunama

 

Posjeti Gastro.hr