Oduvijek i zauvijek: Starinska jela koja obožavamo

Krčkala su se u bakinom, maminom, a sada je došao red i na naš lonac. Donosimo vam listu obožavanih jela koja nas prate iz djetinjstva, a volimo ih pripremati i danas.
Vidi originalni članak

Vjerujemo kako nismo jedini nebrojeno puta poželjeli pojesti nešto onako, pravo starinski, podigli slušalicu i za savjet upitali baku. Sjajne, jednostavne, ali tako ukusne i uvijek drage kombinacije koje su se spremale davnih dana, a volimo ih još i danas u trenu postaju pravi vremeplov. Za vas smo odabrali čitav niz starinskih jela kojima se uvijek s osmijehom vraćamo.

Sjećate li se zamamnih mirisa kuhanog povrća i mesa i tihog, ali tako primamljivog krčkanja iz lonca? Pa to baka kuha sekeli gulaš. Možda ga nismo uvijek voljeli najviše na svijetu, ali danas bismo dali baš sve za tanjur toplog gulaša.

Sekeli gulaš

Dok smo o gulašu uvijek imali podvojena mišljenja, sarma nam nikada nije zadavala takve probleme. Nema tu puno filozofije - sarmu ili voliš ili ne. Mi smo definitivno među onima koji je obožavaju!

Sarma na starinski način

Svevremensko jelo zbog kojeg jedva čekamo obiteljska okupljanja i blagdanske večere svakako je purica s mlincima. Hrskava izvana, sočna i meka iznutra. Onda su tu još i mlinci... Ima li ovom savršenstvu kraja?

Purica s mlincima, čisto savršenstvo...

Jednostavno, aromatično i tako dobro - pole sa slaninom oduvijek su najveći krumpirasti hit. Uz kobasice, fino pečenje i kupus salatu čine idealan ručak kojem je tako teško odoljeti.

Pole sa slaninom: Prilog i glavno jelo u jednom

Ako pak ste više od ribe, klasik koji ne želite propustiti svakako će biti brudet. Svatko ga priprema na svoj način, a mi vam ih donosimo čak nekoliko. Na vama je samo da birate!

Brudet: Najbolji recepti za omiljeno riblje jelo

Neke toplije dane svakako rezervirajte za pripremu sataraša, jela koje pruža najbolje od povrća. Odlično će se složiti uz meso, pire krumpir ili rižu. Prisjetite se kako su to radile vaše bake pa ponovite postupak, vjerujemo da će vam se svidjeti!

Sataraš: Povrće na maksimumu

Brza domaća tjestenina, fina slanina, svježe vrhnje i omiljeni začini - zvuči kao da je vrijeme za slasne trgance!

Bakina kuhinja: Trganci s vrhnjem i slaninom

Naravno. nakon svih ovih sjajnih jela, valja ostaviti mjesta i za slastice. Jedna od onih koje volimo najviše jest definitivno prava starinska mađarica.

Starinska mađarica: Povratak u sretno djetinjstvo

Živite li u Slavoniji, vjerujemo da ste svake jeseni i zime uživali u pravim domaćim salenjacima. Tako divno prhki, punjeni domaćim pekmezom, ovi zalogaji sreće idealna su slastica za svaku priliku

Salenjaci - domaći slatkiš kojem je tako teško odoljeti

Sjećate se tačkrli? Jastučići koje možete puniti slatkim i slanim nadjevima. Trebamo li reći nešto više?

Tačkrle

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr