Ovih 7 stvari ne smiješ stavljati u mikrovalnu!

Cottonbro Studio/Pexels Mikrovalna pećnica može biti jako korisna, no krije i brojne opasnosti
Određene stvari trebala bi držati podalje od mikrovalne, ako želiš izbjeći eksplozije, štetne kemikalije i nered
Vidi originalni članak

Posudice od jogurta, plastične posude za pohranu hrane, aluminijska folija... samo su neke od stvari koje nikada ne bi smjela staviti u mikrovalnu pećnicu. U nastavku saznaj koji su predmeti strogo zabranjeni te koje bi namirnice mogle napraviti veliku štetu - u mikrovalnoj pećnici...

Aluminijska folija

Hrana prekrivena aluminijskom folijom nikada se ne bi trebala naći u mikrovalnoj pećnici. Aluminijska folija u mikrovalnoj pećnici može zaiskriti te izazvati vatru. Prije podgrijavanja hrane uvijek ukloni aluminijsku foliju!

 

Korak po korak Evo kako možeš detaljno očistiti blender

 

Plastične vrećice i plastične posude

Plastiku treba držati podalje od mikrovalne pećnice, a razlog je i više nego dobar! Prilikom zagrijavanja, plastika oslobađa organski spoj koji se koristi za pročišćavanje plastike, a koji može biti opasan za zdravlje.

Zagrijavanjem će plastika ispustiti opasne kemikalije koje će se apsorbirati u hranu. Dakle, plastične posude za jednokratnu upotrebu, poput one od jogurta ili kiselog vrhnja nikada ne stavljaj u mikrovalnu pećnicu. 

Ambalaža od stiropora

Hrana iz dostave stigla ti je u ambalaži od stiropora i planiraš ju zagrijati u mikrovalnoj? Nemoj! Stiropor je vrsta plastike, a mikrovalna pećnica je, kao što smo već naveli, pravi neprijatelj plastike. 

Posude bez poklopca

Preporučuje se da hranu pokriješ prije nego ju staviš u mikrovalnu pećnicu, a razlog je i više nego dobar.  Vrućina koja se oslobađa prilikom zagrijavanja, primjerice tanjura špageta, može uzrokovati jako krčkanje, a ukoliko je posuda nepokrivena, rezultat će biti u najmanju ruku kaotičan! Naravno, poklopac mora biti siguran za uporabu u mirkovalnoj pećnici!

Jaja u ljusci 

Sigurno si naišla na recepte koji savjetuju brzu pripremu jaja u mikrovalnoj pećnici. Posve je u redu ispeći ili podgrijati jaja u mikrovalnoj pećnici, no kuhanje jaja u mikrovalnoj zaista nije dobra ideja!

Izlaganje jaja visokoj temperaturi moglo bi dovesti do nakupljanja pare ispod ljuske jajeta, te puknuća iste. Izbjegni nepotrebni nered i jaja radije skuhaj na štednjaku.

Voće u komadu

Sličan problem može se dogoditi i ako u mikrovalnu pećnicu staviš cijelu voćku prepunu vode. Naime, plod bi mogao eksplodirati na visokoj temperaturi i tako stvoriti nered i probleme. Ako ipak želiš ugrijati voće u mikrovalnoj pećnici, uvijek ga nareži na manje komade prije stavljanja u mikrovalnu. Imaj na umu da samo određene voćke mogu izdržati visoke temperature, piše Ahs

Ljute papričice 

Zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici neće našteti ljutim papričicama, no onoga trenutka kada otvoriš vrata mikrovalne pećnice, ljute papričice će vjerojatno ispustiti kemijski spoj koji će ti jako nadražiti oči i grlo. Stoga, oprezno s ljutim papričicama! 

Saznaj i...

 

bez tupih oštrica! Saznaj kako pravilno prati i skladištiti kuhinjske noževe

mali savjeti Ovih pet namirnica nikako nemoj zamrzavati!

ne prljaj posuđe! Trikovi za mjerenje maslaca od kikirikija i džema, bez nereda!

 

Posjeti Gastro.hr